Pes nie je hračka: Ako končia „vianočné darčeky“ v útulku či na ulici

pes nie je hracka Darovanie psa pod stromček by nemalo byť impulzívne rozhodnutie. Foto: pexels.com

KOŠICE – Útulky po celom svete vrátane Útulku UVP v Košiciach sú domovom pre množstvo zvierat, ktoré túžia po láske a stabilnom domove. Je však kľúčové si uvedomiť, že rozhodnutie zaobstarať si psa by mal byť zodpovedný a premyslený krok, a nielen impulzívne gesto. Pes nie je hračka, ale živá bytosť, má svoje potreby aj emócie. Neuvážené darovanie psíka deťom ako vianočný darček môže mať neželané následky a môže skôr ublížiť, ako priniesť radosť.

Vianoce sú časom radosti, darčekov a rodinných stretnutí. Avšak toto obdobie prináša aj jednu problematickú tradíciu – darovanie zvierat, najmä psov, ako darček. Predsedníčka Občianskeho združenia UVP Útulok Košice Šerfelová poukazuje na dôležitý aspekt, ktorý by rodiny mali zvážiť pred rozhodnutím darovať psa ako darček.

„Žiaľ, mnohé darčeky – prekvapenia v podobe psíka – bez predchádzajúceho zodpovedného rozhodnutia celej rodiny čakajú v mnohých prípadoch po čase na miesto v útulku, alebo jednoducho skončia na ulici,“ varuje Šerfelová.

Psíky čakajúce na adopciu. Foto: FB Útulok UVP Košice

Táto problematika je obzvlášť výrazná v prípadoch, keď rodičia darujú psa deťom bez toho, aby plne prebrali zodpovednosť za jeho výchovu a starostlivosť. „Deti, ktoré sotva udržia psa na vôdzke, nevedia, ako ho správne socializovať a vychovávať,“ zdôrazňuje Šerfelová. Následkom je, že psík často skončí ako nechcený, pretože nik nezvládol jeho výchovu.

V týchto prípadoch si ľudia neuvedomujú, že psy sú cítiace bytosti s emóciami, ktoré potrebujú nielen krmivo, ale aj lásku, pohyb a výchovu. Ak niekto zvažuje adopciu psíka, je nevyhnutné sa poradiť s odborníkmi. Predsedníčka Šerfelová odporúča, aby záujemcovia pred adopciou aspoň dvakrát navštívili psíka, ideálne ho vzali na prechádzku alebo výlet, aby zistili, či si navzájom „sadnú“.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že pes žije priemerne 10 až 15 rokov, potrebuje denne aspoň tri vychádzky za každého počasia a vyžaduje si finančnú zodpovednosť za krmivo, veterinárne náklady a ďalšie. „Kto v rodine sa bude starať o výchovu? A tiež si treba položiť otázku, či to rodina zvládne po finančnej stránke,“ pripomína Šerfelová.

Namiesto impulzívneho darovania psa by rodiny mali zvážiť iné možnosti, ako sú dočasná opatera alebo pravidelné venčenie psíka z útulku. Tieto aktivity poskytujú príležitosť zistiť, či je rodina pripravená na adopciu psa a či mu dokáže zabezpečiť dlhodobú starostlivosť. Psy čakajúce v útulkoch na nový domov sú nekonečne vďačné za každú prechádzku, každé pohladenie, ktoré od návštevníkov dostanú.

Vychádzky s týmito zvieratami nie sú len o poskytnutí nevyhnutného pohybu, ale je to tiež príležitosť pre nich na získanie dôležitého sociálneho kontaktu a lásky. Bezpečné a empatické venčenie môže mať pre „útulkáčiky“ obrovský prínos. Pomáha im to nielen udržiavať fyzickú kondíciu, ale tiež zlepšuje ich psychické zdravie a sociálne schopnosti, čo je kľúčové pre ich adaptáciu v budúcej domácnosti.

Táto interakcia tiež poskytuje potenciálnym adoptujúcim rodinám možnosť spoznať tieto milujúce psy a zistiť, ktorý z nich by mohol byť ideálnym novým členom ich rodiny.

Ilustračné foto: unsplash.com

Na záver Šerfelová hovorí: „Ak má rodina jasno vo všetkých otázkach, viem si predstaviť psíka ako darček na Vianoce, aj keď by to už nebolo prekvapenie…“ Tým poukazuje na to, že rozhodnutie adoptovať psa by malo byť uvedomelé, premyslené a zodpovedné, nielen vianočný rozmar.


Ďalšie články