Kino Družba je o krok bližšie k oživeniu. Projekt je už hotový

Kino Družba7 Projekt na rekonštrukciu kina Družba je hotový. Ak všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok bude vydané stavebné povolenie. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Legendárne kino na Terase je po dlhých rokoch bližšie k tomu, aby opäť otvorilo svoje brány. Ešte ho síce čaká dlhá cesta k oživeniu, no prvým úspechom je správa, že projekt na jeho rekonštrukciu je už hotový.

„Máme za sebou ďalší míľnik obnovy tejto ikonickej stavby. Vznikla v roku 1973, takže už má svoju históriu. Veľmi som sa potešil, keď za mnou pred troma rokmi prišli páni Timko a Antol s nápadom zachovať túto budovu. Nič nebúrať, ani nemeniť a znovu túto ikonickú stavbu obnoviť,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček. Dodal, že po troch rokoch dosiahlo mesto v spolupráci s občianskym združením (OZ) Chi3 ďalší míľnik.

Projekt na rekonštrukciu kina Družba je hotový. Ak všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok bude vydané stavebné povolenie. Foto: Boris Macko

„Mám hotovú projektovú dokumentáciu a začiatkom budúceho roka začíname s prípravou všetkých stavebných povolení. Práve na základe spomínaného projektu ich môžeme získať aj vďaka zmluve o spolupráci. Pred nami je nový, ktorý bude súvisieť so stavebnými povoleniami,“ upresnil Polaček s tým, že stavebný projekt, ktorý je hotový, bol financovaný z eurofondov. Jeho hodnota je 127-tisíc eur. Po získaní stavebného povolenia bude na rade ďalšia fáza – získať peniaze na ďalšie financovanie projektu. „Naďalej rokujeme a hľadáme možnosti. Nielen z eurofondov, ale aj súkromných zdrojov,“ uviedol primátor.

O presných termínoch je podľa neho predčasné hovoriť. Dobrým signálom je podľa neho aj to, že projekt bol financovaný z externých zdrojov a mesto to nestálo takmer nič. „Chcem sa poďakovať mestu aj predstaviteľom OZ Chi3 za dôveru. Že sa s vypracovaním projektovej dokumentácie obrátili na Technickú univerzitu Košice (TUKE). Kino Družba je unikátna stavba, ktorú si všetci pamätáme z detstva. Mrzelo nás, že táto stavba nemala takú pozornosť, akú si zaslúži. Preto som rád, že vznikla iniciatíva na zachovanie kina,“ povedal rektor TUKE Peter Mésároš.

Projekt na rekonštrukciu kina Družba je hotový. Ak všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok bude vydané stavebné povolenie. Foto: Boris Macko

Podľa architekta Martina Drahovského, ktorý s TUKE na projekte spolupracoval, je konštrukcia kina našťastie v dobrom stave. Bude však potrebné vymeniť strechu a budovu zatepliť. Zdôraznil, že napriek tomu všetkému sa vzhľad kina nezmení. Pritom ju čaká aj modernizácia s využitím moderných technológií. A to nielen spomínaného zateplenia. Kvôli kúreniu a chladeniu nebudú chýbať podzemné vrty či solárne panely. Navyše bude mať kino Družba po rekonštrukcii širšie využitie. Sála bude multifunkčná, takže okrem premietania tam bude priestor na divadelné či tanečné predstavenia. „Potrebujeme sa aj podkopať pod úroveň dnešného javiska, keďže to bolo kino a nebol tam pre interpretov prístup zozadu. Funkcia kina ostane zachovaná, no radi by sme tam robili aj koncertné či muzikálové produkcie,“ doplnil člen OZ Chi3 Milan Antol.

„Poviem to trochu nadnesene. Karel Gott nám hovoril, že môžete byť najlepší spevák či umelec, no keď sa nenájde niekto, kto vám dá šancu, tak je všetko zbytočné. Som rád, že tomuto projektu uveril primátor, dôveru nám dali aj mestskí poslanci. Rovnako aj pán architekt Drahovský a Technická univerzita. Mesto má s OZ Chi3 uzatvorenú zmluvu o spolupráci,“ povedal spevák a hudobník Igor Timko, ďalší člen OZ Chi3. „Zatiaľ ešte nemáme dôvod na úsmev, lebo ešte to nie je vyhrané. Ale komunikujeme a prepájame všetky možné strany, ktoré s nami spolupracujú. Sme na ďalšej ceste,“ uzavrel Timko.

Projekt na rekonštrukciu kina Družba je hotový. Ak všetko pôjde podľa plánu, na budúci rok bude vydané stavebné povolenie. Foto: Boris Macko

Kino Družba vzniklo pred vyše 50 rokmi podľa projektu Jána Šprláka Uličného a Eugena Kramára. Na tú dobu bolo hypermoderné. Nečudo, možno práve kvôli tomu, že šlo o jediné kino, ktoré bolo vtedy mimo centra mesta. Navyše bolo v tých časoch najmodernejšie aj preto, že sa v ňom dali premietať okrem klasických 35-milimetrových aj 70-milimetrové filmy, teda širokouhlé. Navyše aj panoramatické. To si vyžadovalo špeciálne zariadenie. Od premietačky cez zosilňovače až po zvláštnu reproduktorovú sústavu. Panoramatické filmy sa však čoskoro prestali nakrúcať, keďže si vyžadovali vysoké výrobné náklady. Kinosála má takmer kruhový pôdorys, nachádzala sa v nej najväčšia panoramatická premietacia plocha v Košiciach. Premietacie plátno malo výšku 6,6 a šírku 15,8 metra. Kapacita sály bola 564 miest na sedenie.


Ďalšie články