U. S. Steel Košice mení majiteľa: S obrovským balíkom peňazí prišli Japonci

Kúpa oceliarni Americkú skupinu U. S. Steel kupuje japonský oceliarsky koncern Nippon Steel. Foto: Tasr


USA/JAPONSKO/SLOVENSKO – Prekvapujúca informácia. Americkú skupinu U. S. Steel kupuje japonský oceliarsky koncern Nippon Steel. Spoločnosť informovala, že na transakciu v hodnote 14,9 miliardy dolárov (13,61 miliardy eur) má zabezpečené financovanie. Informovala o tom korporácia na svojej stránke. Podľa toho by mali zmeniť majiteľa aj košické železiarne.

NSC získa spoločnosť U. S. Steel za 55,00 USD za akciu v hotovostnej transakcii predstavujúcej 40% prémiu a poskytne istú a okamžitú hodnotu akcionárom spoločnosti, pri ktorej U. S. Steel uzatvoril minulotýždňové obchodovanie k 15. 12. 2023. Transakcia bola jednomyseľne schválená predstavenstvom NSC aj U. S. Steel. Nippon Steel, štvrtý najväčší výrobca ocele na svete, považuje Spojené štáty za perspektívny trh, ktorý mu pomôže kompenzovať klesajúci domáci dopyt, informoval tiež japonský denník Nikkei. Japonský koncern zdôrazňuje, že všetky záväzky skupiny U. S. Steel voči zamestnancom vrátane kolektívnych zmlúv dodrží.

Korporácia v polovici augusta oznámila, že rozbehla formálny proces vyhodnocovania strategických alternatív pre svoju budúcnosť. Spoločnosť tak urobila potom, ako dostala viacero nevyžiadaných ponúk siahajúcich od akvizície určitých výrobných aktivít až po jej úplné prevzatie. Ponuku na kúpu za 7,3 miliardy USD od amerického konkurenta Cleveland-Cliffs skupina odmietla ako nedostatočnú.

Spoločnosť U. S. Steel sa stala terčom záujmu o možnú akvizíciu po tom, ako zaznamenala v niekoľkých štvrťrokoch za sebou pokles zisku aj tržieb.

O potvrdenie informácií Košický Štandard požiadal riaditeľa pre vonkajšie vzťahy a hovorcu U. S. Steel Košice Jana Bača. Ten uviedol, že čaká na oficiálne vyjadrenie korporácie, až potom pošle oficiálne stanovisko. To je už momentálne známe.

Vyjadril sa v ňom aj prezident NSC Eiji Hashimoto: „Sme nadšení, že táto transakcia spája dve spoločnosti s poprednými svetovými technológiami a výrobnými kapacitami, čo dokazuje naše poslanie slúžiť zákazníkom na celom svete, ako aj náš záväzok budovať spoločnosť šetrnejšiu k životnému prostrediu prostredníctvom dekarbonizácie ocele. Spoločnosť NSC už dlhodobo obdivuje spoločnosť U. S. Steel s hlbokým rešpektom s ohľadom na jej vyspelé technológie, bohatú históriu a talentovanú pracovnú silu a veríme, že môžeme spoločne prijať výzvu a pozdvihnúť naše ašpirácie na ešte vyššiu úroveň. Transakcia vychádza z našej prítomnosti v Spojených štátoch a sme odhodlaní dodržiavať všetky existujúce zmluvy odborov U. S. Steel. Tešíme sa na úzku spoluprácu s tímom U. S. Steel, aby sme spojili to najlepšie z našich spoločností a pokročili vpred spoločne ako „najlepší výrobca ocele s poprednými svetovými schopnosťami“, zdôraznil Hashimoto.“

Výkonný viceprezident NSC Takahiro Mori o transakcii povedal: „Veríme, že je v najlepšom záujme našich dvoch spoločností, poskytuje silnú, okamžitú hodnotu pre akcionárov U. S. Steel a zároveň zlepšuje dlhodobé vyhliadky rastu spoločnosti NSC. Máme silnú súvahu a sme presvedčení o našej schopnosti odomknúť potenciál spojenia NSC a U. S. Steel prostredníctvom pokroku v oceliarstve, čím vytvárame dlhodobú hodnotu pre všetky zainteresované strany našich spoločností vrátane našich zákazníkov, zamestnancov, dodávateľov, komunít a akcionárov.“

Vyjadril sa aj prezident a generálny riaditeľ spoločnosti U. S. Steel David B. Burritt: „Spoločnosť NSC má preukázateľné skúsenosti s globálnym získavaním, prevádzkou a investovaním do zariadení oceliarní a sme presvedčení, že rovnako ako naša stratégia je táto kombinácia skutočne najlepšia pre všetkých. Táto transakcia si uvedomuje obrovskú dnešnú hodnotu našej spoločnosti a je výsledkom komplexného a dôkladného procesu strategických alternatív nášho predstavenstva. Pre našich zamestnancov U. S. Steel, za ktorých som aj naďalej vďačný, transakcia spája rovnako zmýšľajúce oceliarske spoločnosti s neochvejným zameraním na bezpečnosť, spoločné ciele, hodnoty a stratégie podporované bohatou históriou. Pre zákazníkov vytvárajú U. S. Steel a NSC skutočne globálnu oceliarsku spoločnosť s vzájomne kombinovanými možnosťami a inováciami schopnými uspokojiť vyvíjajúce sa potreby našich zákazníkov. Dnešné oznámenie je prínosom aj pre Spojené štáty – zabezpečuje konkurencieschopný domáci oceliarsky priemysel a zároveň posilňuje našu prítomnosť celosvetovo. Očakáva sa, že naše spoločné zameranie na dekarbonizáciu posilní a urýchli našu schopnosť poskytovať zákazníkom inovatívne riešenia v oblasti ocele s cieľom spĺňať ciele udržateľnosti.“


Ďalšie články