S ohľadom na ľudí i zvieratá: Novoročný ohňostroj nahradí virtuálny

ohnostroj Ilustračné foto: pexels.com

KOŠICE – Silvester v Košiciach tohto roku prinesie novú tradíciu – virtuálny ohňostroj. Iniciatíva, motivovaná finančnými obmedzeniami a snahou byť ohľaduplnejší k životnému prostrediu a zvieratám, ponúkne Košičanom nezvyčajný zážitok. Hovorca primátora mesta avizuje bohatý kultúrny program, zatiaľ čo tradičný ohňostroj nahradia premietané zostrihy na veľkoplošnej obrazovke.


V Košiciach sa na Silvestra chystá unikátny virtuálny ohňostroj. Hovorca primátora mesta, Dušan Tokarčík, vysvetlil situáciu: „Reflektujeme a reagujeme aj na iniciatívu viacerých európskych a slovenských miest, v ktorých sa ohňostroj zrušil a aj v Košiciach aj z finančných dôvodov tohto roku ohňostroj nebude, ale bude taký virtuálny.“ Tento krok je reakciou na finančné dôvody a iniciatívu viacerých európskych a slovenských miest, ktoré tiež zrušili ohňostroj. Namiesto tradičného ohňostroja sa teda premietnu na veľkoplošnej obrazovke zostrihy najlepších ohňostrojov z minulých rokov.

Odborníci zdôrazňujú, že používanie zábavnej pyrotechniky môže mať negatívny vplyv na zvieratá. Veterinárka Martina Karasová z Kliniky malých zvierat Univerzitnej veterinárnej nemocnice v Košiciach vysvetľuje: „Explózie z pyrotechniky vnímajú zvieratá ako nadmerný, ale najmä neočakávaný hluk spojený s iskrením a nepríjemnými výparmi. Pre niektoré jedince to môže predstavovať hrozbu a môžu zareagovať útokom alebo útekom.

Prejavy strachu môžu byť rôzne, zviera sa môže pokúšať utiecť alebo schovať, môže byť nepokojné, lapať po dychu, triasť sa, slintať. Ďalšími prejavmi môže byť intenzívna vokalizácia, pomočenie, defekácia, hyperaktivita, tráviace poruchy, záchvaty až šok.“

Čo je pre ľudí zábavné, predstavuje pre zvieratá značný stres. Foto: uvlf.sk

„Neopatrné používanie zábavnej pyrotechniky môže spôsobiť nielen ľuďom, ale aj zvieratám, tiež voľne žijúcim, zmrzačenie a smrteľné nehody,“ dodáva Martina Karasová.
Okrem zvierat sú vplyvom ohňostroja zasiahnuté aj malé deti, ktoré môžu byť citlivé na hlasné a neočakávané zvuky, čo môže spôsobiť strach alebo úzkosť. Virtuálny ohňostroj predstavuje pre tieto skupiny obyvateľstva menej rušivú alternatívu.

Ekologický aspekt je tiež dôležitý. Pyrotechnika znečisťuje ovzdušie a produkuje odpad. Virtuálny ohňostroj je preto ekologicky udržateľnou alternatívou, ktorá znižuje environmentálny dopad osláv. Virtuálny ohňostroj v Košiciach tak reflektuje súčasný trend hľadania inovatívnych riešení a spôsobov osláv, ktoré sú zároveň ohľaduplné k životnému prostrediu, zvieratám a citlivým skupinám obyvateľstva.


Ďalšie články