Rudolf Schuster o predaji oceliarní: Prvoradý bude rozvoj, nie likvidačný program

Schuster o U. S. Steel Rudolf Schuster sleduje dianie okolo predaja košických oceliarní. Foto: Archív PU/Archív US Steel

KOŠICE/USA/JAPONSKO – Rýchlosťou blesku sa v uplynulých dňoch rozletela Slovenskom informácia, že americkú skupinu U. S. Steel kupuje japonský oceliarsky gigant Nippon Steel. Spoločnosť prezradila aj hodnotu transakcie, je to 14,9 miliardy dolárov (13,61 miliardy eur). Relatívne pokojné hladiny života v metropole východu rozvlnilo najmä to, že majiteľa zákonite zmenia aj košické oceliarne.

Kúpu neskôr potvrdila americká korporácia na svojom webe, a rovnako aj U. S. Steel Košice. Bývalý prezident Rudolf Schuster sa netajil, že aj on patril medzi tých, ktorí stáli pri zrode niekdajších Východoslovenských železiarní, v ktorých pracoval od roku 1962 nasledujúcich 12 rokov. A hoci odvtedy uplynulo mnoho desiatok rokov, osud jedného z najväčších zamestnávateľov u nás ho stále zaujíma. Aj preto ho nenechala ľahostajným informácia o predaji fabriky, ktorá je prepojená s mnohými slovenskými rodinami.

Exprezident si myslí, že je predčasné hovoriť o tom, čo bude nasledovať po predaji U. S. Steel Košice. „Tým, že to kupuje renomovaný japonský oceliarsky koncern, bude závisieť od neho, aký má zámer s košickou spoločnosťou. Verím, že jeho vedenie to povie čoskoro. Keď to bude likvidácia kvôli konkurencii, tak to bude ten najhorší scenár,“ hovorí exprezident.

Dodáva, že najlepšie by bolo, keby nový vlastník rozvíjal a modernizoval košické oceliarne. „Ak Japonci nastolia likvidačný program, tak to nebude dobré, nielen pre zamestnancov, ale aj pre mesto Košice. Aby som vysvetlil, znamená to, že si povedia, že je to pre nich stratová záležitosť a budú rozvíjať a modernizovať hutnícke podniky v Amerike, nie u nás,“ prízvukuje uznávaný lokálpatriot. Zdôrazňuje, že podľa jeho názoru Japonci budú chcieť byť úspešní v EÚ. „Vidím to skôr pozitívne, ale v akom duchu to pojmú, či v tom pôvodnom hutníckom, alebo to bude niečo modernejšie, to netuším. Bol by som skôr za rozvoj fabriky, aby sa začali zhodnocovať výrobky na našom území, nech nemusia všetko vyvážať do zahraničia. O tom však musí rozhodnúť nový vlastník. Počkajme si preto na jeho príchod do Košíc a informácie o jeho plánoch,“ uzavrel Rudolf Schuster.

Košický Štandard oslovil aj rezort hospodárstva. „Súčasné vedenie ministerstva aktívne komunikuje s veľkými investormi a zamestnávateľmi na Slovensku. Rovnako to je aj v prípade plánovaného predaja U. S. Steel strategickému investorovi. Z pohľadu rezortu je kľúčové, aby aj noví vlastníci pokračovali v rozvoji výroby ocele na Slovensku a vytvárali tak čo najviac pracovných príležitostí,“ informoval vedúci tlačového odboru Peter Podstupka.


Ďalšie články