Ako zaradiť pohyb do života? Majsterka sveta vo fitnes Natália Lenártová ponúka cenné rady

natália lenártová fitness Je dôležité vytýčiť si nejaký cieľ. Foto: IG NL

KOŠICE – Košičanka Natália Lenártová je žena mnohých talentov a úspechov vo svete fitnes. Ako dvojnásobná majsterka sveta, trojnásobná majsterka Európy, víťazka Arnold Classic a účastníčka prestížnej Olympia je skutočná hviezda vo svojom odbore. V rozhovore nám prezradila tajomstvo svojho úspechu, zdieľala svoje skúsenosti a poskytla náhľad do sveta vrcholového športu, kde každý úspech je výsledkom tvrdej práce a nekonečnej vášne.

Aké boli začiatky vašej fitnes cesty?

Nikdy som nebola športovo zvlášť nadaná. Rodičia ma naučili všetko – plávať, lyžovať, korčuľovať a bicyklovať sa, ale k vrcholovému športu ma neviedli. Až v puberte som kvôli postave začala cvičiť aerobik, neskôr som začala chodiť do posilňovne. Bolo to raritné, žena vo fitku, ale musela som sa cez to preniesť. Neskôr som sa cez známeho dostala k trénerovi Milanovi Čižekovi, ktorý mal už ohromné svetové trénerské úspechy za sebou. Ten sa ma ujal a spolupracujeme doteraz. Sme prakticky ako rodina. Jednoducho som v tomto mala ohromné šťastie, pretože som natrafila na skutočného odborníka. Za necelý rok som už začala mať úspechy na domácej a svetovej scéne a odvtedy som sa z roka na rok zlepšovala a dosahovala vyššie méty.

Ste dvojnásobná majsterka sveta vo fitnes. Aké osobné a profesionálne ciele ste si stanovili v novom roku?

V tomto roku by som chcela dosiahnuť viaceré ciele. Chcela by som zapracovať na vlastnej aplikácii, v ktorej nájdete tréningové videá a diétne plány. Chcem sa dostať viac k ľuďom na celom Slovensku aj v zahraničí. Momentálne prebieha na mojom súkromnom instagramovom profile výzva Schudni s Naty, ktorá je cenovo dostupná pre všetkých ľudí. Ide o cvičenia v domácom prostredí s vlastnou váhou za pomoci expanderov. Taktiež sú k dispozícii jedálničky a poradenstvo. Využívajú ju hlavne mamičky a ženy, ktoré sú zaneprázdnené a nemôžu ísť do fitka. Veľmi ma tešia úspechy účastníčok. Chcem to dať ale na vyššiu úroveň, preto pracujem na aplikácii. Tiež som svoje fyzioterapeutické vzdelanie rozšírila o znalosti z maderoterapie, budem sa venovať aj tejto úžasnej metóde, ktorá taktiež pomáha k zmene postavy.

Aké sú vaše tipy pre ľudí, ktorí si dávajú novoročné predsavzatie začať cvičiť či chudnúť? A aké novoročné predsavzatia si dávate vy?

Myslím si, že je dobré si dávať predsavzatia. Človek si musí vytýčiť cieľ, inak sa mu ťažko dosahujú zmeny. Je dôležité ho aj dodržať. Dajte si preto krátkodobý cieľ, 1 až 2 mesiace, a skutočne sa do toho zahryznite. Za mesiac určite získate návyk a už uvidíte aj výsledky, potom sa vám bude ľahšie pokračovať. Na tomto som postavila svoju výzvu Schudni s Naty a perfektne to funguje. Moje novoročné predsavzatie je tiež vždy o tom, že schudnem a budem sa venovať niečomu, čo mi zabezpečí pravidelný príjem. Ak je však niekto absolútny začiatočník a chce niečo pre seba urobiť, môže vyskúšať postup z mojej knihy 30 dní diéty s Naty. Určite si vypestuje výborné návyky a urobí prvé kroky k zmene postavy.

Strava a pohyb sú kľúčové. Foto: Archív NL

Môžete nám prezradiť nejaké plány, ktoré máte na rok 2024, či už v osobnom živote, alebo vo vašej profesionálnej fitnes kariére?

Čo sa týka športu, venujem sa iba pretekárom, ja už aktívne nesúťažím 10 rokov. Samozrejme, mojím cieľom je pripraviť pretekárov zo svojho klubu Naprataný bodybuilding club Košice čo najlepšie na jarnú sezónu. Verím, že sa mi podarí získať pre klub dostatočnú dotáciu z 2 % z daní.

Čo by ste poradili začiatočníkom, ktorí chcú začať s fitnes? Existujú nejaké konkrétne cviky alebo tréningové plány, ktoré odporúčate?

Kto sa chce venovať fitnes, nemusí urobiť absolútne nič, len si nájsť dobrého trénera s výbornými skúsenosťami a výsledkami. Nevyberajte si podľa vzhľadu, ale podľa výsledkov. My tréneri máme radšej nepopísané listy, ktoré nemajú ešte žiadne zlozvyky. Dobrý tréner vidí konštrukciu kostry a vie, či má význam ísť až do súťažných ambícií. Dobrý tréner je základ.

Natália sa už vo svojich 19 rokoch rozhodla, že bude fitneska. Zdroj: Archív NL

Ako podľa vás môžu efektívne zaradiť pohyb a cvičenie do každodenného života ľudia, ktorí majú sedavý typ práce?

Všetci by sme mali cvičiť aspoň hodinu denne. V dnešnej dobe sa prakticky nehýbeme. Všade sa presúvame autom, v práci sedíme. Mali by sme sa presúvať pešo, alebo aspoň hodinu denne venovať pohybu.

Ako sa majú nakopnúť k cvičeniu ľudia bez motivácie a akú odmenu si dopriať bez výčitiek?

Ľudia bez motivácie sa môžu nakopnúť za pomoci trénera. Je to človek, ktorý vás kontroluje, motivuje, ťahá. Na to je táto naša práca. Potom si bez výčitiek môžete dopriať tvaroh, ktorý si osladíte špeciálnymi flower drops bez cukru.

Ako sa vy vyrovnávate s výzvami udržiavania fitnes režimu a ako predchádzate jojo efektu, ktorý je častým problémom pri chudnutí?

Ja som si vypestovala zvyk. Jednoducho už musím cvičiť, a to aj z dôvodu, že som hypermobilná a moje kĺby musia byť obklopené pevnými svalmi. Ak niekoľko dní necvičím, bolí ma chrbát. Ale nie všetci majú takéto dôvody, preto by ste mohli vyskúšať chodiť pešo po schodoch, ideálny je domáci kardiostroj a jeho využívanie pri sledovaní televízie. Zbehne vám to rýchlejšie. Jojo efekt budete mať vždy, ak nebudete dodržiavať rovnicu: rovnako prijať ako vydať. Ja to robím tak, že celý týždeň si stravu kontrolujem a cez víkend si doprajem. To je ale iba na udržanie, nie schudnutie.

Snáď vám tieto cenné rady poskytnú inšpiráciu a motiváciu na vašej vlastnej ceste k úspechu a zdravému životnému štýlu. Nech už sú vaše ciele akékoľvek, nechajte sa povzbudiť príbehom odhodlania a sily a nezabudnite, že každý veľký úspech začína prvým krokom.


Ďalšie články