Rozprávky z Vlčích hôr je kniha, v ktorej ožíva fantázia. Napísali ju deti deťom

rozpravky z vlcich hor Na knihe sa podieľali deti z celého Slovenska. Foto: akcnezeny.sk

SNINA – Kniha Rozprávky z Vlčích hôr ukazuje región severovýchodného Slovenska a Národný park Poloniny očami detí z celého Slovenska. Unikátny projekt vznikol počas pandémie.

Projekt Rozprávky z Vlčích hôr predstavuje región severovýchodného Slovenska a Národný park Poloniny z pohľadu detí a študentov. Ako uviedla pre TASR autorka projektu Oli Džupinková, kniha obsahuje 24 príbehov s tematikou prírody, klimatickej krízy a ľudských hodnôt ako odvaha a statočnosť. Projekt má za cieľ zvýšiť povedomie o krásach a hodnotách Polonín.

Viac ako 250 študentov z celého Slovenska reagovalo na výzvu centra voľného času v Snine zapojiť sa do tvorby knihy. Porota zložená z umelcov a detí vybrala z ich príspevkov tie najlepšie príbehy, pričom polovicu z nich napísali tínedžeri zo Sniny. Silvia Regecová, zástupkyňa riaditeľky Gymnázia v Snine, ocenila, ako projekt umožnil žiakom písať o ich vlastnom kraji a regióne, pričom si sami vyhľadávali a študovali informácie.

Kniha je ilustrovaná šiestimi umelkyňami a grafický dizajn vytvoril popredný slovenský dizajnér Tomáš Kompaník. Projekt bol iniciovaný počas pandémie s cieľom propagovať rodisko autorov a rozvíjať písacie a čitateľské schopnosti detí. Rozprávky z Vlčích hôr tak predstavujú fascinujúci príklad dôležitosti podpory detskej fantázie a kreativity.

(TASR, der)


Ďalšie články