Fanušikovia spomínajú na zosnulú Janu Hlaváčovú: Patrila k tým, ktorí nehrali, ale oslňovali

Jana Hlaváčová Diváci ju milovali pre jej typický humor. Foto: FB Zlatá šedesátá/sladká šedesátá

PRAHA – Uplynulý víkend obletela Slovensko smutná správa. V sobotu (13. 1.) krátko pred polnocou zomrela česká herecká legenda Jana Hlaváčová. Dôvodom bola podľa slov hovorcu Národného divadla v Prahe Tomáša Staněka ťažká dlhotrvajúca choroba a podľa dostupných informácií to mali byť obmedzenia a depresie súvisiace s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, ktoré ju prinútili zanechať umeleckú činnosť v roku 2011.

Rodáčka z Prahy začala svoju divadelnú kariéru v Divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Neskôr sa vrátila do svojho rodiska, kde stvárnila výrazné úlohy v Národnom i Vinohradskom divadle v Prahe. Hlaváčová excelovala nielen na divadelných doskách, ale aj vo filme a televízii. Za svoje herecké umenie získala mnoho ocenení.

Diváci si ju obľúbili vo filmovom debute, komédii z roku 1959 Kam čert nemôže, kde sa predstavila v hlavnej úlohe turistickej sprievodkyne Mefistofely, ale aj vo filme Lev s bielou hrivou (1986) ako manželku Leoša Janáčka (hral ho jej manžel Luděk Munzar – pozn. red.) Zdeňku Schulzovú. Nezabudnuteľná bola aj ako zdravotná sestra Tonička v cykle komédií o básnikoch, a tiež ako Jarča Krbcová (filmová dcéra Jiřího Sováka – pozn. red.) v seriáli Chalupári, aj ako kráľovná v rozprávke Tretí princ. Poslednýkrát sa postavila pred kamery v roku 2011 pri nakrúcaní psychologickej drámy Viditeľný svet. Umelkyňa sa venovala pedagogickej práci na pražskej DAMU, aj dabingu. Za najlepší ženský výkon v dabingu vo filme Séraphine získala Cenu Františka Filipovského.

Jej prvý manžel, herec Jiří Michný (†34), a rovnako i jej osudová láska, herec Luděk Munzar (†85), s ktorým prežila 54 rokov, ju už opustili. Umelkyňa zanechala dve dcéry. Z prvého manželstva Terezu a z druhého Barboru.

S nezabudnuteľnou Janou Hlaváčovou sa jej obdivovatelia a fanúšikovia lúčia aj prostredníctvom sociálnych sietí. „Zomrela Jana Hlaváčová, šíri sa internetom a oprávnene publikum smúti. Patrila ešte k tým hereckým bardom /ženský ekvivalent nie je/, ktorí oslňovali na javisku rovnako ako vo filme a v televíznych inscenáciách,“ znie jeden z mnohých odkazov, ktoré jej priaznivci zanechali.

Posledná rozlúčka s umelkyňou sa uskutoční v piatok 26. januára o 11.00 hod. v Národnom divadle v Prahe.


Ďalšie články