Začiatok novej éry v poľnohospodárstve? Biohnojivo košických vedcov dokáže znásobiť úrodu až do 50 percent

bioluhovanie pomocou rias Biolúhovanie pomocou rias. Foto: Archív Ekolive

KOŠICE – Košický startup Ekolive predstavuje príklad úspešného rodinného podniku v oblasti vedy a inovácií. Svojou prácou v oblasti biohnojív prispieva k revolúcii v poľnohospodárstve. V článku sme sa pozreli na to, ako ich biohnojivo, vyrobené unikátnou metódou biolúhovania, mení pravidlá hry v oblasti udržateľného a regeneratívneho poľnohospodárstva.

V súčasnom svete sa stretávame s pôdou, ktorá je často vyčerpaná, stratila vitalitu a schopnosť podporovať život. Pôda sa prirodzene obnovuje pomalým zvetrávaním minerálov a hornín, z ktorých čerpajú rastliny esenciálne živiny. Avšak tento prirodzený proces formovania novej pôdy môže trvať storočia. V dôsledku nedostatku aktívneho pôdneho života, ktorý by rastlinám uľahčoval prístup k týmto živinám, sú tieto často slabé a zraniteľné. V reakcii na túto situáciu sa mnohí farmári uchyľujú k intenzívnemu používaniu agrochemikálií, aby kompenzovali tieto nedostatky.

Košickí vedci však predstavili Biohnojivo, resp. bio|m|stimulanty na regeneráciu pôdy a posilnenie rastlín pre konvenčné, ekologické a regeneratívne poľnohospodárstvo, ktoré vyrábajú procesom EU/ETV certifikovanej ekologickej metódy biolúhovania InnoBioTech®. Túto technológiu a produkty ocenili aj svetovo najuznávanejšia poľnohospodárska univerzita, najväčšia chemická firma, Európsky inštitút pre inovácie a technológie, a tiež ministerstvo pôdohospodárstva.

Foto: Archív Ekolive

Ekolive vyvinul patentovanú technológiu ekologického biolúhovania, ktorá replikuje prirodzený proces tvorby pôdy mikrobiálnym zvetrávaním minerálov v priebehu niekoľkých dní. Špeciálne vybrané minerály sú rozpúšťané ako najčistejší zdroj živín prospešnými baktériami a ich biostimulačnými metabolitmi do formy, ktorá je ideálne dostupná rastlinám a obohacuje pôdu,“ priblížila pre Košický Štandard riaditeľka startupu Ekolive Darina Štyriaková.

Štyriaková ďalej vysvetľuje, že ich produkt obsahuje tekuté prírodné minerály a špeciálne vybrané mikroorganizmy. „Tieto baktérie sú probiotické a rast podporujúce, dôležité pre symbiózu v koreňoch rastlín,“ pripomína. Významnou súčasťou produktu sú tiež vzácne metabolity ako proteíny, bakteriocíny, alkoholy a organické kyseliny, ktoré podporujú zdravie rastlín na rôznych úrovniach.

Foto: Archív Ekolive

„Najväčšou výzvou pri prechode bolo nájsť správne prírodné minerály,“ popisuje vedkyňa. Tento proces si vyžadoval intenzívne testovanie a výber, aby sa zabezpečili najvyššia kvalita a účinnosť produktu. Testovali cez 150 rôznych druhov. Ekolive sa neustále snaží rozvíjať svoje produkty a technológie. Spolupracuje s poprednými univerzitami a výskumnými inštitúciami a aktuálne pripravujú publikovanie dvoch výskumných štúdií v spolupráci s Tureckou poľnohospodárskou univerzitou. Vedci z Ekolive hľadajú tiež spolupracovníkov a distribútorov v Európe, špecialistov a osvedčených odborníkov, no tiež expandujú do Afriky, Strednej a Južnej Ameriky, Austrálie a Strednej Ázie.

Foto: Archív Ekolive

Úspechy dosahujú nielen doma, ale aj v zahraničí, pričom v niektorých prípadoch sa úroda zvýšila až o 50 %. Pozoruhodný úspech dosiahli aj vo vinárstve na východnom Slovensku, kde použitie biostimulantu viedlo k viac než 20-percentnému zvýšeniu váhy strapcov a zvýšenému obsahu hroznového cukru v bobuliach, pričom sa zvýšila aj imunita rastlín proti plesňovým ochoreniam. Tento biostimulant nielenže zlepšuje kvalitu a množstvo úrody, ale tiež znižuje náchylnosť rastlín na nepriaznivé podmienky, čím im poskytuje lepšiu ochranu proti suchu a zvyšuje ich odolnosť voči chladu a mrazu.

Foto: Archív Ekolive

Košický startup je držiteľom viacerých ocenení vrátane celoslovenskej enviroceny Atlas v kategórii Eko startupy; je tiež držiteľom certifikátu ETV od Európskej komisie pre svoju ekoinovačnú metódu. Na záver možno konštatovať, že inovatívne biohnojivo od košického startupu Ekolive predstavuje prelom v modernom poľnohospodárstve. Jeho schopnosť revitalizovať pôdu, zvyšovať úrodu a posilňovať odolnosť rastlín voči nepriaznivým podmienkam ukazuje, že spojenie vedeckých poznatkov a rešpektu k prírode môže viesť k udržateľným a efektívnym riešeniam.


Ďalšie články