Tajomstvo starého kufríka. Odkryl históriu rodiny, aj zaniknutých častí Košíc

Tábor dom Szabovcov Dom Szabovcov na niekdajšej Dymkovej ulici. Foto: Juraj Szabo

KOŠICE – Život prináša zaujímavé okamihy. Niekedy aj také, podľa ktorých by sa dali napísať romány či filmové scenáre. Zaujímavý príbeh sa viaže aj k starému kufríku, ktorý zdedila Košičanka Sidónia Szabová, a k takmer zabudnutej štvrti Tábor, ktorá bola súčasťou Košíc až do jej zbúrania.

„Našla som príbeh rodiny, ktorý je fascinujúci kvôli tomu, že ten kufrík bol dlhé roky v garáži. V nej som našla aj škatuľu s vecami a plno nevyvolaných negatívov. Vôbec neviem, čo na nich je,“ prezrádza dedička kufríka Sidónia Szabová.

Starší Košičania vedia, že Tábor bola štvrť, ktorá sa rozprestierala zhruba pri dnešnej Steel Aréne medzi Žižkovou ulicou a Moldavskou cestou. Rodina Szabovcov tam bývala od 19. storočia na Dymkovej ulici.

„Otec mi vravel, že Tábor nebol taký, ako ho poznajú mnohí starší Košičania. Dnešným slovníkom povedané, bola to lukratívna štvrť. V tom čase si málokto mohol dovoliť bývanie v tejto časti mesta. Na základe mojich výskumov som zistila, že naša rodina tam bývala nepretržite od roku 1870 približne do roku 1980. Vtedy sa tam začali búrať domy,“ opisuje Szabová zaujímavú históriu rodiny v časti mesta, ktorá dnes už neexistuje. Presnejšie nie v starej podobe. „Dedka v Tábore volali Béla báči. Opravoval rádiá a televízory. Takže aj vďaka tomu viem, že Szabovci sa venovali opravám a muzike,“ hovorí Szabová o zaujímavom náleze.

„Našla som tam datované medzivojnové snímky, aj mnohé nedatované. Nedatované fotil môj otec Juraj Szabo. Bol aktívny fotograf od začiatku 50. rokov. Vtedy ešte býval v Tábore. Od neho viem, že kedysi to bola lukratívna štvrť. Neskôr tam prišli aj slušní Rómovia, ktorí sa živili hudbou. Aj vďaka nim a ich kontaktom sa zoznámil s hudobníkmi, ktorí ovplyvňovali život Košíc. Napríklad aj s pánom Szabadosom. Szabovci s nimi účinkovali na akciách, ktoré sa volali Čaj o piatej. Otec hral na saxofóne,“ odhalila ďalšiu časť histórie pani Szabová.

„Celé roky som so sebou vláčila kufrík, o ktorom som nevedela, čo presne v ňom je a aké poklady ukrýva. Chodila som z podnájmu do podnájmu. Otec mi stále vravel, aby som si nezabudla zobrať ten kufrík. Vtedy som podrobnejšie neskúmala, čo v ňom je. Až v poslednom období som ho otvorila a zisťujem, aké cenné snímky v ňom sú. Zopár som zo zvedavosti zverejnila na sociálnej sieti. A prvé ohlasy boli pozitívne. Privítala by som spoluprácu s historikmi, ktorí by sa na to pozreli. Je tam veľa záberov z miest, ktoré už neexistujú. Rada by som tie fotografie nechala ďalším generáciám,“ uzavrela pani Szabová. Počíta s tým, že vyvolajú záujem verejnosti aj historikov. Plánuje ich postupne zverejňovať.

Časť vzácnych fotografií poskytla Košickému Štandardu. Sú na nich ulice Tábora, ale aj výstavba Pionierskej, dnes Detskej železnice, a zrejme aj niekdajší Mlynský náhon. Uvítame odozvu Košičanov, ktorí si ešte pamätajú staré časy a spoznajú už neexistujúce zákutia mesta. Vrátime sa aj k ďalšiemu príbehu pani Szabovej, ktorá zistila, že má predkov zo šľachtického rodu.


Ďalšie články