Fiktívna nehoda či úrazy, to všetko si dokážu ľudia vymyslieť, aby vyťažili zo svojho poistenia maximum

peniaze1 Údajná podvodníčka s predajom neskončila. Ilustračný obrázok: Ľubomír Chochula

KOŠICE – Ľudia si čoraz častejšie vymýšľajú rôzne príbehy a situácie, aby dostali zo svojich poistiek peniaze. Poisťovne tak hlásia opäť vyšší počet podvodov. Niektoré odhalili až tisícky prípadov za milióny eur.

Najčastejšie klamú pri životnom a úrazovom poistení, niektorí jednotlivci sa chceli neoprávnene obohatiť aj na nešťastnom minuloročnom zemetrasení. Podvodníci túto prírodnú katastrofu zobrali ako príležitosť a nahlásili škody na svojich domoch, ktoré však so zemetrasením nemali nič spoločné.

Najväčšia poisťovňa Allianz odhalila za minulý rok 3 710 pokusov o poisťovací podvod, čo predstavuje 25-percentný medziročný nárast. Poisťovňa deklaruje, že tak uchránila viac ako 14 miliónov eur. Upozorňuje, že poisťovací podvod je trestný čin, za ktorý hrozí sadzba od 8 do 15 rokov, v závislosti od závažnosti prípadu.

Vedúca oddelenia kontroly a špeciálnych činností poisťovne Jaroslava Kováčiková dodáva, že za minulý rok má poisťovňa rozpracovaných celkovo 13 trestných oznámení za pokusy o podvod.

(tasr)



Ďalšie články