V mestskej časti Pereš vznikol lesopark za asi 340-tisíc eur

Košice: V MÈ Pereš vznikol lesopark zhruba za 340.000 eur Informačná tabuľa v novom lesoparku na Pereši Foto: TASR/Diana Semanová

KOŠICE Košická mestská časť (MČ) Pereš vybudovala lesopark. Stálo to asi 340-tisíc eur. Ako pre TASR povedal tamojší starosta Peter Kavuľa, denne ho navštívi zhruba 500 ľudí.

Lesopark sa rozprestiera na ploche 56 hektárov, chodníky sú v celkovej dĺžke takmer 7,8 kilometra. „Máme tam päť veľkokapacitných altánkov s piknikovými stolmi, 21 lavičiek a 26 odpadkových košov. Máme nádherný náučný chodník, teda mobiliár s popisom, čo sa v danom lese nachádza – dreviny, hmyz, huby, vtáctvo a podobne,“ priblížil.

Projekt financovali prevažne z dotácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. MČ ho spolufinancovala sumou asi 17 000 eur. „Teraz čakáme na kontrolu z ministerstva, ktoré nám poskytlo peniaze,“ dodal. Podľa starostu bolo v lese, kde lesopark vznikol, množstvo polámaných, suchých a zhnitých stromov. „To sa odpratalo. Toto bol hlavný motív, aby sme tento klenot, ktorý tu máme, premenili na nejaký veľmi užitočný priestor, ktorý dokážu využívať nielen obyvatelia Pereša,“ dodal s tým, že les vyčistili, takže je prehľadný a nedáva priestor na nekalé činnosti.

Zároveň je pri každom vstupe závora, čím chcú zabrániť vjazdu terénnych áut, štvorkoliek a podobne. Takzvanými fotopascami monitorujú aj jednotlivé vybavenie. Cieľom je predísť prípadnému vandalizmu. Lesopark sa nachádza na severovýchodnom oblúku Pereša. Má štyri základné vstupy, ktoré vedú z ulíc Haburská, Krompašská a Krásnohorská. Ďalší vstup do novovybudovaného lesoparku vedie od tamojšieho zariadenia pre seniorov.

(tasr)


Ďalšie články