Záhadné výbuchy na Šírave znepokojili ľudí. Polícia pátra, armáda nevie svoj podiel potvrdiť ani vyvrátiť

Ľudí na Šírave znepokojili výbuchy Výbuchy pri Šírave znepokojili ľudí i zvieratá. Foto: FB Šíravania

MICHALOVCE – V časti Zemplínskej šíravy Hôrka zazneli v nedeľu večer dva silné výbuchy so zhruba hodinovým odstupom. Triasli sa budovy a vyľakané boli aj domáce zvieratá. Napriek blízkosti Vojenského obvodu Valaškovce si niektorí svedkovia myslia, že vojenská aktivita alebo pyrotechnika ako zdroj výbuchov sú nepravdepodobné.

„Prvý zvuk pripomínajúci výbuch s následným zatrasením stavieb sme zaznamenali o 20.53 hod. Nešlo ale o zvuk ohňostroja alebo petardy. Tieto zvuky tu dôverne poznáme. Na tento silný zvuk výbuchu reagovali aj psy,“ priblížila Anka. Prekvapení a vystrašení ľudia sa následne obvolávali a k udalosti sa na sociálnej sieti vyjadrovali ďalší chatári. „V podstate všetky chaty dole na pobreží to zaregistrovali ako veľmi intenzívne.“

Výbuch sa o hodinu zopakoval

„Dá sa to prirovnať k tomu, keď buchne plyn. My sme dole blízko vody a zvuk bol ozaj silný. Pocítili sme niečo ako tlakovú vlnu, cítili sme to na stenách, a hlavne na strechách,“ skonštatovala Anka. „Presne o 21.57 hod. sa ozvala ďalšia, rovnako silná rana a stavby sa znovu otriasli,“ doplnila.

Výbuchy bolo najsilnejšie počuť v dolnej časti lokality. Foto: sirava.sk

Jedna z kamier v lokalite je umiestnená na Zdenkinej chate. „O 21.57 hod. je vidieť krátky záblesk svetla, ako keby sa zablyslo, a rana ako petarda alebo výstrel z nejakej zbrane. Môj názor je, že to nebolo nič také strašné, ako opisujú ľudia. Aj keď priznávam – keby som tam bola osobne, tiež by som možno mala ten pocit,“ uviedla pre Košický Štandard.

Zdenkina chata je vyššie od miesta, kde výbuchy zachytila Anka, teda ďalej od ich epicentra. „Pred svetelným a zvukovým záznamom je počuť v diaľke aj hlasné odpočítavanie Šesť, sedem, páľ!“ opísala kamerový záznam. „Následne nato záblesk a rana ako silnejšia petarda. Takže žiadna záhada, meteorit či raketa. Najskôr oslava, alebo sa niekto nudil,“ myslí si.

Obce nič také neavizovali, armáda svoj podiel nevie potvrdiť ani vyvrátiť

„Majitelia rekreačných objektov v stredisku Hôrka uviedli, že podobné zvuky explózií počuli v skorých ranných hodinách pri vychádzkach so psami začiatkom týždňa, niekedy v pondelok 29. januára, či v utorok 30. januára. Psy sa zľakli a v ďalších dňoch sa báli vychádzať von,“ informovala ďalej Anka. „Myslíme si, že ministerstvo obrany by obyvateľov na niečo podobné ako zvuky sprevádzajúce vojenské cvičenie počas nedele večer, či prelety stíhačiek spojené so sonickým treskom, vopred upozornilo. Na žiadne povolené použitie pyrotechniky neinformovali na elektronických úradných tabuliach ani obce Vinné či Kaluža.“

K udalostiam sa vyjadrila aj armáda. „Za určitých atmosférických podmienok (výška oblačnosti, rýchlosť a smer vetra atď.) je možné, aby sa silný zvukový efekt niesol desiatky kilometrov. Vzhľadom na to nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť, že v uvedenom prípade išlo o zvuk spojený s činnosťou Ozbrojených síl Slovenskej republiky v niektorom z výcvikových priestorov,“ reagoval na našu prosbu o informáciu Komunikačný odbor Ministerstva obrany Slovenskej republiky.

Ministerstvo „vojenskú“ príčinu udalosti nevedelo potvrdiť ani vyvrátiť. Foto: FB Ministerstvo obrany SR

Polícia udalosť prešetruje

„Mesto Michalovce tomu nevenovalo špeciálnu pozornosť z dôvodu, že sa to nedotýkalo priamo mesta,“ informovala Košický Štandard hovorkyňa Michaloviec Mária Stričková. Udalosť sme konzultovali takisto s Ústavom vied o Zemi Slovenskej akadémie vied, no seizmológovia v lokalite v inkriminovanom čase väčšie otrasy nezaznamenali.

„Obvodné oddelenie Policajného zboru Vinné ohľadom dvoch výbuchov na stredisku Hôrka na Zemplínskej šírave dňa 11. februára neeviduje žiadne oficiálne oznámenie od občanov, či už na linke 158, alebo priamo na OO PZ Vinné. Nasledujúci deň, 12. februára, boli získané informácie z príspevkov a komentárov na sociálnej sieti Facebook. Policajtmi OO PZ Vinné sa v súčasnej dobe vykonáva preverovanie danej udalosti, ktoré doposiaľ nie je ukončené, a preto vám nevieme poskytnúť bližšie informácie,“ uviedol riaditeľ Obvodného oddelenia Policajného zboru Vinné Vladimír Zajac.

Nedeľa na výbuchy v blízkosti ľudí nie je vhodná

„Ak išlo o akúkoľvek aktivitu, na sprievodné javy s ňou súvisiace by mali by byť upozornení vhodným spôsobom obyvatelia, ktorých sa tieto javy dotknú,“ uviedla Anka. „Ak išlo o aktivity, ktoré podliehajú utajenému režimu, naša reakcia by mala poslúžiť na to, aby boli tieto aktivity prehodnotené a zrealizované tak, aby sa sprievodné efekty pripomínajúce výbuch diali mimo obývaných oblastí.“

„V prípade, že ktokoľvek zrealizoval po sebe v hodinovom odstupe dve aktivity podobné výbuchom, je na mieste zamyslieť sa nad dôvodmi jeho konania v nedeľu večer v blízkosti zastavaného územia, kde reálne vzbudil v ľuďoch obavy,“ uzavrela.


Ďalšie články