Smutná správa z Národného divadla Košice

uprimnu sustrast_kosicky Foto: Archív Štandard

KOŠICE – Národné divadlo Košice s hlbokým zármutkom informovalo o odchode jednej z veľkých osobností histórie košického divadla, pani Vlasty Pačajovej (rod. Potášovej).

Pani Pačajová skonala vo veku 87 rokov. „Pani Vlasta bola dlhoročnou sólistkou a členkou baletného súboru a po ukončení tanečnej kariéry pôsobila ako šepkárka v činohre. Celkovo venovala košickému divadlu viac ako 50 rokov svojho života,“ uviedlo divadlo.

Rodáčka zo Slovenského Nového Mesta rozbiehala svoju profesionálnu kariéru v balete Slovenského národného divadla v rokoch 1948 – 1954. Do Košíc prišla v roku 1955 a stala sa neoddeliteľnou súčasťou tunajšieho umeleckého života.

Ako sólistka a členka baletu účinkovala vo viac ako 50 baletných, ale aj operných inscenáciách. Po odchode do dôchodku v roku 1990 sa naďalej venovala divadlu ako šepkárka v činohre a spolupracovala na viac ako troch desiatkach inscenácií.

Jej posledná bola inscenácia Kebab rumunskej autorky Gianini Carbunariu, ktorá mala premiéru v júni 2008.

Posledná rozlúčka so zosnulou bude v pondelok 26. februára o 14.00 v Obradnej sále AVE pri Verejnom cintoríne v Košiciach.

Pani Vlasta Pačajová na archívnych snímkach Národného divadla Košice.


Ďalšie články