Poslanec Michal Djordjevič: Urobil som chybné rozhodnutie. Zhovädili ma pred polovicou mesta

Michal Djordjevič Michal Djodrjevič tvrdí, že niektoré médiá nenapísali o udalostiach zo soboty pravdu. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Košický poslanec Michal Djordjevič sa v rozhovore pre Košický Štandard vrátil k udalostiam z uplynulej soboty, keď v jeho byte zasahovala polícia. Malo ísť o ohrozenie života a zdravia jeho dcéry. Tvrdí, že to bolo inak a niektoré médiá nenapísali o celej udalosti pravdu.

Často sa na sociálnych sieťach pretriasa vaša údajná závislosť na alkohole alebo omamných látkach. Ako to vnímate, aká je pravda?

Je celkom úsmevné, že k mojej údajnej závislosti na alkohole sa vyjadrujú ľudia, ktorých dennodenne stretávam v krčmách. Hlavne v letných mesiacoch, keď ich vidno na letných terasách s pivom a pálenkou. Som ochotný staviť sa o čokoľvek, čo vlastním, že ročne vypijem menej alkoholu ako priemerný Slovák.

Na sociálnych sieťach a v médiách sa vyjadrujú najviac presne tí, ktorí nemajú upratané pred vlastným prahom. A sami sú alkoholici.

Ste otcom dcéry, ale s jej matkou ste sa rozišli. Aký je váš vzťah s expartnerkou, čo sa týka starostlivosti o dcéru?

Zrejme sme urobili chybu v tom, že sme súdne neupravili podmienky styku s dieťaťom. Máme dohodnutú striedavú starostlivosť. Ja mám dcérku vždy v stredu a sobotu. Za dva a pol roka sme mali možno päťkrát výmenu názorov.

Napríklad sa mi nepáčilo, keď expartnerka počas poslednej Veľkej noci odcestovala mimo Košíc a ja som nemohol byť s dcérou. Ale stávajú sa aj horšie veci. Po rozhovoroch s inými rozvedenými otcami som zistil, že svoje deti nevideli aj niekoľko rokov.

Preto si myslím, že sme, čo sa týka starostlivosti o dcérku, mali s expartnerkou pomerne dobré vzťahy.

Čo sa teda stalo v osudnú sobotu? Bola či nebola dcéra v ohrození, keďže musela zasahovať aj polícia?

Expartnerke prekážalo, že nie som s dcérkou u mňa doma, lebo ešte brala antibiotiká. Lenže dcéra sem-tam zneužíva moju dobrotu a vie ma presvedčiť, aby som sa s ňou išiel bicyklovať, alebo do detského kútika.

No a v sobotu to tak bolo, že som ju do detského kútika zobral. Tam bol kameň úrazu. Už popoludní mi expartnerka stále posielala správy, že mám ísť s dcérkou okamžite domov. Urobil som chybu, že som jej poslal video z detského kútika, čo ju nahnevalo. Ja som sa ale zaťal, domov sme nešli hneď, ale až po čase.

Expriateľka prišla po dcéru, no ja som jej neotváral dvere. Preto mi poslala správu, že príde s policajtmi. Bol som presvedčený, že do môjho bytu nemôže len tak hocikto vstúpiť. No policajtom bolo zrejme povedané, že Sú ohrozené život a zdravie dieťaťa.

Preto nemám policajtom za zlé, že na toto upozornenie matky museli reagovať. Povedal som otcovi, aby im otvoril. Následne si matka prevzala dcérku a policajti zasiahli. Možno neprimerane, ale na druhej strane, musím objektívne povedať, že aj ja som bol podráždený a nevítal som ich koláčmi. Spacifikovali ma, nebil som sa s nimi, ale nebol som nadšený. To je celý príbeh.

Odviezli vás po incidente na psychiatrické oddelenie?

V zmysle ochrany osobných údajov nemám potrebu konkretizovať, o aké zdravotnícke zariadenie išlo. Bol som ošetrený v nemocnici a už som v poriadku. Mrzí ma, že som bol zdiskreditovaný. Hlavne v istom denníku, kde boli zverejnené neoverené informácie.

Aké neoverené informácie máte konkrétne na mysli?

Napríklad, že som sa mal nožom zaháňať na otca. Nie je to pravda. Aj otec to predsa poprel. Istý denník ale dal dokonca do titulku, i keď s otáznikom, že som chcel aj s dcérou vyskočiť z balkóna. To už je za čiarou.

Nie som narcis, ale mám sa rád a funguje pud sebazáchovy. A svoju dcéru ľúbim viac ako seba. Aj keby som bol ‚strieskaný‘ na mol, čo som nebol, tak by mi ani vo sne nenapadla myšlienka urobiť niečo svojej dcére, s ktorou trávim väčšinu svojho voľného času. Dávam jej všetku svoju lásku, chodím s ňou na výlety. Máme fantastický vzťah.

No teraz bude potrebné ho pozliepať. Zásah policajtov voči mne nevidela, ale vnímala veci okolo a vedela, že sa niečo deje. Preto je pre mňa najvyššou prioritou obnoviť vzťah na predchádzajúcu úroveň.

Mnohým možno napadne otázka, či nerozmýšľate nad odstúpením z funkcií, ktoré zastávate v samospráve

Ja som bol políciou zaistený. No nebol som predvolaný, obžalovaný, ani obvinený. Treba sa pozrieť, čo sa deje v Košickom samosprávnom kraji (KSK). Predseda KSK Trnka kvôli kauze Tempus ani neuvažoval o odstúpení. A keď obvinený župan Trnka neuvažuje nad odstúpením, tak mi táto otázka pripadá smiešna.

Prečo médiá nevyzvú župana Trnku, aby odstúpil? Pripadá mi zvláštne, že keď som sa v roku 2021 intenzívne začal zaujímať o dianie na župe a v zmysle infozákona som im položil pár otázok, ZOpár mesiacov nato ma vtedajší prednosta okresného úradu (Martin Seman, pozn. red.) prepustil a zrušil moje pracovné miesto.

A teraz, niekoľko dní po mojom kritickom vystúpení na adresu KSK a politiku Trnku, sa opäť v mojom živote stala takáto vec. Nechcem byť paranoidný, ale tu v košickej politike je naozaj všetko možné. Dúfam, že nikto z okolia predsedu KSK nekontaktoval moju bývalú partnerku a nemotivoval ju k takémuto aktu pomsty.

Ale aby som bol sebakritický, dnes to už vnímam tak, že ak tak veľmi chcela dcéru zobrať, mal som ustúpiť. Vyhol by som sa tak tomu, čo sa stalo. No tým, že sa to stalo doma, som spoločnosť nijako nepoškodil, a preto mi otázka o odstúpení pripadá nevhodná a tendenčná.

Popísalo sa veľa hlúpostí, ale ja sa s médiami nemienim naťahovať. Zhovädili ma pred polovicou mesta, ale ľudia, ktorí ma poznajú, vedia, že väčšina vecí, ktoré boli publikované, sú sprostosť ako traky. Už roky som terčom rôznych útokov a mnohých irituje, že ako neznámy syn cudzinca (veď môj otec sa sem prisťahoval v roku 1974) som bol aj napriek kauzám zvolený za poslanca do mestského zastupiteľstva.

Niektorí ľudia si asi brúsia zuby na túto pozíciu. Nehodlám tipovať, kto to je a kto šíril tieto informácie. V osudnú sobotu redaktor istého média poslal SMS omylom mojej partnerke. Ona mi ju následne preposlala. Niekto fundovaný a politicky zdatný v nej vyzýva novinárov, aby písali o tom, čo sa stalo.

Žijeme vo svete, kde druhí čakajú na vaše zakopnutie. Som za to, aby bol boj férový. Ak sa niečo stane, tak treba informovať pravdivo, a nie konšpiračne. Išlo o hádku medzi partnermi o dieťa, ktoré nebolo súdom oficiálne zverené ani jednému z nich. Matka sa rozhodla zavolať políciu. Dnes to rešpektujem.

Nestotožňujem sa s tým, ale na druhej strane sa nehnevám. Mohla mať obavu, čo chápem. Teraz si myslím, že som mal ustúpiť, no kvôli tvrdohlavosti som si spôsobil komplikácie. Čas už nevrátim späť, ale je tu poučenie. To znamená, že spoločne s advokátom spisujeme návrh na striedavú starostlivosť o dcérku. Verím tomu, že po dohode bude určená a podpísaná súdom.

Vyhneme sa tomu, aby bolo dieťa vypočúvané kolíznymi opatrovateľkami a bolo vyšetrovanie v škôlke. Vďaka dohode bude ďalej vo všetkom jasno. Ak bude mať partnerka pocit, že dieťa nie je v poriadku, som ochotný jej dať kľúče od svojho bytu a cez videohovor kedykoľvek zdvihnúť. Jednoducho predísť do budúcnosti podobným situáciám.

Zjavne je pre vás to, čo sa stalo, ponaučením. Boli ste od soboty v kontakte s bývalou partnerkou a dcérou?

Každý deň spolu telefonujeme. Dcéra je trochu odmeraná, ale u bývalej partnerky vidno, že ani ona nechcela, aby to zašlo tak ďaleko. Minimálne čo sa týka medializácie.

Žasnem nad tým, aký únik informácií je z policajného prostredia do niektorých médií. A tu nemám na mysli zasahujúcich policajtov. Moja bývalá partnerka nekomunikovala s novinármi. Sama mi povedala, že nemá záujem o publicitu. Napriek tomu mal istý denník do minúty informácie o tom, čo sa deje.

Zrejme majú napojenie na operačné stredisko polície, odkiaľ mohlo dôjsť k úniku informácií. Nehodlám to riešiť súdnou cestou, lebo by sa aj tak nič nezmenilo. Stala sa nepríjemnosť, treba sa z nej poučiť.

A opakujem, kvôli rodinnému sporu nie je dôvod vyvodzovať politickú zodpovednosť. Ak odstúpi komplet vedenie KSK kvôli kauze Tempus, potom sa môžeme baviť, či z morálneho hľadiska môžem o niečom podobnom uvažovať. To isté v porovnaní s kauzami vo veľkej politike.

Jednoducho som urobil chybné rozhodnutie v rodinnom konflikte. Mestskej časti Staré Mesto, mestu ani spoločnosti som nespôsobil žiadnu škodu, ani ujmu na cti.


Ďalšie články