Fraška na magistráte. Tak toto tu ešte nebolo

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024. Foto: Redakcia Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024. Foto: Redakcia

KOŠICE – V utorok (12. 3.) sa v Košiciach uskutočnilo zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré rozprúdilo intenzívnu diskusiu o udelení Ceny mesta Košice pre jednotlivcov a kolektívy. Z tradičnej udalosti sa tak stala historická kontroverzia.

Diskusiu odštartoval poslanec Matej Kundrát, ktorý poukázal na nedostatok transparentnosti pri určovaní nominácií a zostavení komisie. „Spôsobom, akým ste vyšachovali polku zastupiteľstva, ste nedali priestor zistiť, kto bol navrhnutý, či pozrieť sa na samotný proces.“

Jeho slová vyvolali vášnivú debatu, námestníčka primátora Lucia Gurbaľová obhajovala proces tvorby komisie a zdôraznila kompetencie primátora. „Nebolo to účelovo zostavené alebo zmanipulované,“ uviedla námestníčka.

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024 Foto: Redakcia

Chápem, máte moc…

Predseda Košického klubu Ladislav Lörinc a poslanec Róbert Schwarcz vyjadrili obavy o objektivitu a etické normy pri výbere komisie. „Ja chápem, máte moc, ste tam hore a rozhodli ste sa. V každej komisii je váš brat, dobre, berieme, ale nominovaných dehonestujete vy,“ reagoval Lörinc na námestníčku.

Schwarcz upozornil prítomných na konflikt záujmov. Podľa neho by sa malo pozrieť bližšie na konkrétne nominácie, ktoré sa devastujú. „To že niekto miloval šport, poéziu… Neviem, či ho to odlišuje od ďalších desiatok či stovák Košičanov.“

Výhrady voči nomináciám?

„Nemyslím si, že by sme sa mali znížiť k tomu, aby sme prehodnocovali návrhy ocenených,“ pokračovala Gurbaľová. Napriek obhajobe komisie od nej aj poslanca Bernarda Berbericha diskusia pokračovala.

„Nešlo o dohody a preferovanie. Neviem, kto je komu krstná dcéra,“ zakončila prehovor námestníčka Gurbaľová spolu s návrhom na ukončenie diskusie, ktorý sa zamietol.

Kundrát a ďalší poslanci vystúpili proti spôsobu zostavenia komisie a transparentnosti procesu. „Ja ako predseda klubu som oslovený nebol. Tú úroveň ste, pani námestníčka, nastavili vy a je nízka,“ predniesol Lörinc.

Slova sa tiež ujal poslanec Miroslav Špak. Ten poslancov poučil, že ak majú výhrady voči určitým nomináciám, stačilo, aby meno osoby povedali a vyčlenili ju.

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024. Foto: Redakcia

Minimálne „nepoklameš“ by sa malo dodržiavať

Poslanec Lörinc začal paľbu slov kvôli vyčíňaniu v procese nominácií: „Hrať na city ľudí a nehovoriť pravdu… Neviem, či to je v súlade s kresťanským učením. Minimálne „nepoklameš“ by sa malo dodržiavať. Robili ste úpravy, aké vám vyhovujú. Neobhájite to, využili ste moc a pošpinili ste tieto ocenenia.“

Námestníčka primátora Gurbaľová, ktorá sa snažila obhájiť proces, poukázala na to, že nominácia od Lörinca prišla neskoro a komisia už musela zasadnúť.

Nedemokratický výber komisie, či kvalitná práca

Poslanec Kundrát navrhol, aby sa materiál stiahol a do komisie sa zaradil aspoň jeden zástupca ich klubu, čo by podľa neho umožnilo prejsť návrhom bez ďalšej diskusie.

Ďalšie kritické hlasy zazneli od poslanca Michala Djordeviča, ktorý zdôraznil nedemokratický výber komisie, a od poslanca Schwarcza, ktorý sa zaoberal históriou ocenení už nominovaných jednotlivcov.

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024. Foto: Redakcia

Naopak poslankyňa Lenka Kovačevičová zdôraznila kvalitu práce komisie a zaslúženosť nominovaných. „Práca členov komisie by nemala byť dehonestovaná. Materiál bol pripravený kvalitne a nikto nebol ovplyvnený. Každý v komisii pracoval zodpovedne. Keď si prečítate ich mená, uvidíte, čo všetko dosiahli. Ľudia si toto ocenenie zaslúžia, mrzí ma, čo sa tu stalo… Niekto si povie, že takú cenu vôbec nechce,“ uviedla.

Ukončiť diskusiu sa opakovane nepodarilo

Napriek pokusom o ukončenie diskusie Lörinc trval na svojom tvrdiac, že oslovený nebol: „Pani viceprimátorka to má pomýlené, nielen v tomto, ale aj v mnohých iných veciach.“

Lörinc ďalej uviedol, že jeho nomináciou na cenu mesta Košice bol Daniel Rusnák. „Povedal mi, že z rúk tohto vedenia mesta si cenu prevziať nechce.“

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024. Foto: Redakcia

Je to hanba, kolegovia, dodal Michal Krcho

Do diskusie vstúpila aj jedna z nominovaných, poslankyňa Ľubica Blaškovičová: „Úprimne ma mrzí, že moje meno sa vyskytuje v týchto nomináciách, mrzí ma, že prvýkrát v histórii zastupiteľstva riešite, prečo si tú cenu ľudia nezaslúžia. Verím, že toto bolo posledný raz, keď sa všetci nominovaní budú cítiť trápne.“

Doplnil ju poslanec Michal Krcho so slovami, že sa vzdáva pozície v komisii: „Všetci sme dehonestovali cenu mesta Košice. Nečudoval by som sa, ak by ľudia tú cenu odmietli. Je to hanba, kolegovia.“

Polaček sa rozhodol poslancom zraziť egá

Primátor mesta Jaroslav Polaček následne apeloval na zastupiteľstvo, aby zvážili vplyv ich konania na osobnosti nominovaných a ich rodiny.

„Nie je vám to trápne? My vlastne ideme dehonestovať cenu mesta. Nevidíte cez vlastné egá to, čo stvárame? V tejto chvíli idete proti osobnostiam, ľuďom, ich kariére. Prečo pokoriť ľudí? Zastavme to. Za týmito ľuďmi sú príbehy a rodiny. Prosím, majte úctu k nim, keď už nemáte úctu ku mne,“ zakončil diskusiu primátor.

Po jeho slovách sa návrh na prerušenie hlasovania napokon schválil. Za bolo 18, proti 6 a zdržalo sa 9 poslancov.

Podľa informácií Košického Štandardu majú byť na Cenu mesta Košice v roku 2024 nominovaní:

a) Jednotlivci

  1. Zuzana Borhyová – Kleinová
  2. Dr.h.c. doc. Ing. Milan Fiľo, PhD.
  3. Ing. Anton Glezgo
  4. Doc. Ing. František Jakab, PhD., in memoriam
  5. PhDr. Eva Kissová
  6. Mgr. art. Ivan Krúpa
  7. MUDr. Duňa Luczyová, in memoriam
  8. MVDr. Ján Rosocha, CSc., in memoriam
  9. Ing. Peter Vidašič
  10. Tobias Zámbory

b) Kolektívy

  1. Evanjelické gymnázium Jana Amosa Komenského
  2. Národná transfúzna služba SR – Odberné a spracovateľské centrum Košice
  3. Staromestské divadlo Petra Raševa.

Ďalšie články