Zastupiteľstvo malo skončiť, pokračuje. Poslanci chcú rokovať ďalej

Mestské zastupiteľstvo 12. 3. 2024 Primátor chcel zasadnutie mestského zastupiteľstva prerušiť, napokon pokračuje do 22.00 hod. Foto: Boris Macko

KOŠICE Zasadnutie mestského zastupiteľstva pokračuje aj naďalej. Primátor Jaroslav Polaček chcel pôvodne prerušiť rokovanie a pokračovať v stredu.

Presnejšie, pred 16.00 primátor požiadal poslancov, aby sa prezentovali a po chvíli oznámil, že prerušuje rokovanie s tým, že bude pokračovať na druhý deň, teda v stredu. Nasledovala búrlivá reakcia poslancov, ktorí primátorovi vyčítali, že porušil rokovací poriadok a chcú rokovať ďalej.

Primátor argumentoval tým, že v sále nebolo dosť poslancov a zastupiteľstvo nie je uznášaniaschopné. „Prosím, buďme ohľaduplní aj k zamestnancom magistrátu. Pracovná doba je do 16.00. Každý má ešte aj svoj súkromný a pracovný program,“ apeloval Polaček na poslancov.

Tí okamžite hlasno reagovali s tým, že na to nemá právo.

Podľa šéfa najsilnejšieho poslaneckého klubu Ladislava Lörinca na to primátor nemá právo. Argumentoval tým, že v rokovacom poriadku je uvedené, že v prípade, ak nie je zastupiteľstvo uznášaniaschopné, treba počkať 30 minút a následne opäť nechať poslancov, aby sa prezentovali.

Poslanci dnes zatiaľ stihli odsúhlasiť informácie o príprave a predložení žiadostí na viacero projektov, okrem iného sa týkajú rekonštrukcie budovy knižnice na Humenskej ulici, podpory efektívnej využiteľnosti viacerých verejných budov. Rovnako aj zapojenie mesta do projektu týkajúceho sa rozvoja biodiverzity v mestských parkoch.

Mesto sa uchádza o poskytnutie prostriedkov z Plánu obnovy na rozvoj nabíjacej infraštruktúry. Inými slovami, poslanci schválili 20 nových nabíjačiek pre elektromobily v Košiciach.

V mestskej časti Staré Mesto by boli elektronabíjačky nainštalované na Svätoplukovej 2 a Československej armády 3. Na Severe by to bolo na Lomnickej 6, na Juhu na Lomonosovovej 24, Jantárovej 10, resp. pri hlavnej ceste na tejto ulici.

V mestskej časti Nad jazerom by sa elektronabíjačky využili na Talinskej 1, na Západe by to bolo na Kežmarskej 1 a Idanskej 15. V mestskej časti Sídlisko KVP by išlo o zastávky MHD pri Poliklinike KVP, resp. Drábova a na sídlisku Ťahanovce na Pekinskej 14.

Jediná zmena nastala vďaka pozmeňovaciemu návrhu Mareka Fedoročka (Košický klub). Pôvodne plánovaná lokalita pri Krematóriu sa tak vymenila za Čínsku ulicu.

Z eurofondov by mesto na ich zriadenie dostalo maximálne 72 000 eur, pričom minimálne predpokladané náklady na ich obstaranie by predstavovali 166 823 eur. Poslanci schválili, že mesto by tento projekt spolufinancovalo sumou vo výške cca 94 823 eur.  

Z ďalších dôležitých bodov možno spomenúť mestom plánovanú redukciu staníc mestskej polície (MsP). Magistrát navrhol zlúčenie staníc MsP – Sever a MsP – Ťahanovce, ako aj zlúčenie staníc MsP – Západ a MsP – KVP.

Poslanci napokon po dlhšej debate tento návrh zmietli zo stola. Viacerí ako argument uviedli, že šetriť treba inde, nie na počte staníc MsP.


Ďalšie články