V Košiciach sa zvýšia kapacity sociálneho bývania pre rodiny s maloletými deťmi

byvanie Pomocná ruka pre ľudí v núdzi. Ilustračné foto: pexels.com

KOŠICE – V nedávnom vyhlásení mesta Košice sa hovorí o rozšírení možností sociálneho bývania pre rodiny s maloletými deťmi, ktorým finančná situácia nedovoľuje zaobstarať si bývanie.

Podľa viceprimátorky Lucia Gurbáľovej sa mesto stretáva so stále rastúcim počtom rodín a jednotlivcov v núdzi, ktorí potrebujú pomoc. S výzvou na riešenie tejto problematiky sa mesto obrátilo na charitatívne organizácie, ktoré prezentovali plány na zabezpečenie bývania pre tých najzraniteľnejších obyvateľov.

Pri spolupráci s organizáciami ako Úsmev ako dar a Arcidiecézna charita Košice sa mesto zaviazalo na prenájom a rekonštrukciu hybridných bytov, ktoré by boli následne ponúknuté rodinám v núdzi.

Tento krok zahŕňa prenájom a rekonštrukciu bytov v rámci spolupráce s Úsmevom ako dar, pričom organizácia prevzala zodpovednosť za rekonštrukciu nevyužívaných bytov v záujme poskytnutia dôstojného bývania pre občanov.

Gurbáľová zdôraznila dôležitosť tohto projektu: „Každá takáto požiadavka je nám blízka. Hľadali sme spoločné riešenie a som rada, že náš návrh akceptovali aj poslanci, hoci niektorí nezaradení a členovia Košického klubu chceli najprv oba body stiahnuť z rokovania.“

V rámci týchto iniciatív sa mesto tiež zaviazalo k ďalším rekonštrukciám a prenájmom bytov v spolupráci s charitatívnymi organizáciami. Gurbáľová upozornila na úspech predchádzajúcich projektov a ich pozitívny vplyv na komunitu. „Úspech projektu presvedčil vedenie mesta, že sa oplatí takýmto spôsobom pomáhať ľuďom,“ dodala.

V súčasnosti mesto rekonštruuje hybridné byty, pričom za posledných sedem rokov bolo daných do užívania 41 bytov v domoch so zmiešaným vlastníctvom. Tento krok viedol k úspešnému presunutiu niektorých rodín do vlastného bývania a ich integrácii do spoločnosti.

Mesto tiež ohlásilo plány na ďalšie rekonštrukcie a prenájmy bytov, pričom sa financovanie týchto projektov bude riadiť z rozpočtu na rok 2024. Podľa Gurbáľovej sa prioritne uplatňuje lokalizácia v rámci mesta, aby rodiny mali blízko k potrebným službám a zamestnaniu.

Napriek výzvam, ktorým čelia, mesto Košice sa zaviazalo poskytovať dôstojné bývanie pre všetkých svojich občanov. Projekt sociálneho bývania je jasným príkladom úspešnej spolupráce medzi verejným a súkromným sektorom, ktorým sa podarilo premeniť víziu lepšej budúcnosti na realitu.

Ako zdôraznila Gurbáľová, cieľom je poskytnúť občanom nielen strechu nad hlavou, ale aj príležitosť na nový začiatok a lepší život.

(kosice.sk/der)


Ďalšie články