Mimoriadne zastupiteľstvo v Košiciach bude o Cene mesta a vyplatení podielových daní

Mestské zastupiteľstvo Košice 8. 2. 2024 Mestské zastupiteľstvo Košice. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Primátor Jaroslav Polaček zvolal na piatok mimoriadne zastupiteľstvo. Má len dva body, no o to zaujímavejšie.

Prvým je pokračovanie rokovania v bode, v ktorom bolo prerušené na riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 12. marca. Ide o návrh na udelenie ocenení Cena mesta Košice pre jednotlivcov a kolektívy v roku 2024.

Na spomínanom zasadnutí sa strhla nečakane búrlivá diskusia pri návrhoch na udelenie týchto ocenení. Podľa niektorých poslancov komisia nerozhodla objektívne, pričom poslanci sami nevedia, kto bude ocenený.

Zoznam mien bol totiž neverejný. Teraz je v návrh na ocenenia zverejnený. Nechýba na ňom ani podnikateľ Milan Fiľo. A práve jeho meno prekážalo opozičným poslancom, ktorí mali k dispozícii neoficiálny zoznam ocenených.

Druhým bodom bude Informácia k vyplateniu podielových daní mestským častiam v roku 2023 a návrh na zrušenie niektorých uznesení Mestského zastupiteľstva v Košiciach.

Tu chce primátor dosiahnuť zrušenie uznesenia, ktorým ho poslanci zaviazali, aby mesto doplatilo časť podielových daní z minulého roka. Odvoláva sa na rozhodnutie prokuratúry spred niekoľkých dní, kde sa konštatuje, že jeho rozhodnutie bolo v poriadku.

Aj preto primátor zvolal piatkové mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva. Vzhľadom na rozloženie síl je otázne, či poslanci za návrhy zahlasujú. Navyše je, teoreticky, v hre aj možnosť, že zastupiteľstvo nebude uznášaniaschopné.


Ďalšie články