Mestský rozpočet je zatiaľ v nedohľadne. Dočkáme sa ho?

Jaroslav Polaček Primátor tvrdí, že mesto nemá peniaze nazvyš a nemôže zapracovať 1,4 milióna do rozpočtu. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Od 1. januára 2024 funguje mesto v rozpočtovom provizóriu. Základné funkcie sú zabezpečené, no to je všetko. Kľúčom k rozvoju je rozpočet.

A ten zatiaľ nebol schválený. Magistrát už síce zverejnil „nástrel“, no zatiaľ s ním u opozičných poslancov, ktorí majú v zastupiteľstve väčšinu, neuspel.

Primátor Jaroslav Polaček poukazuje na to, že sa návrhom rozpočtu nezaoberala ani finančná komisia. Navyše po rozhodnutí krajskej prokuratúry nemieni vyplatiť veľkým mestským častiam časť podielových daní za minulý rok. Ide o sumu 1,4 milióna eur. Pred stredajším pokračovaním mimoriadneho zastupiteľstva vyzval poslancov, aby uznesenie, ktoré ho k tomu zaväzuje, stiahli.

Mestské zastupiteľstvo Košice Foto: Boris Macko

„Je to nezmysel. Keď poslanci uplatnili právo veta a jednoznačne preukázali to, aby boli peniaze vyplatené, tak nevidím túto snahu primátora ako relevantnú. Je to výkrik do tmy,“ komentoval primátorov krok predseda finančnej komisie Roman Matoušek.

Zasadnutie finančnej komisie podmieňuje zapracovaním spomínanej sumy 1,4 milióna eur do rozpočtu na rok 2024. Bez toho nemieni komisiu zvolať. Navyše podľa neho mesto v stredu nemalo na internetovej stránke zverejnený návrh rozpočtu, takže podľa Matoušeka nemala finančná komisia o čom rokovať.

„Ešte chcem podotknúť, že nemáme všetky informácie k tomu, aby sme my ako poslanci vedeli predložiť rozpočet, a ani nebudeme zasahovať do tejto kompetencie. Zatiaľ nie je na webe mesta žiadny návrh, tak sa nemôžme vyjadriť k prázdnemu papieru,“ vysvetlil Matoušek.

„Je kompetenciou primátora pripraviť rozpočet na základe všetkých platných zákonov a uznesení. Momentálne je platné aj uznesenie, ktoré sa dnes nezrušilo. To znamená, že treba zapracovať 1,4 milióna eur do rozpočtu. Sám primátor povedal, že na magistráte pracuje 495 ľudí, tak od nich očakávame, že predložia rozpočet podľa platných pravidiel,“ priblížil Matoušek názor opozičných poslancov.

A čo ak primátor spomínaných 1,4 milióna do rozpočtu nezapracuje? „Nebudú splnené uznesenia. V tom prípade je na rade kontrolór, ktorý musí začať konať v rámci neplnení uznesení, ktoré sú dané. Došlo by k mareniu kompetencií zastupiteľstva, ktoré zaviazalo primátora, aby zapracoval 1,4 milióna eur do rozpočtu,“ naznačil Matoušek možný vývoj.

„Každý štatutár v každej obci predkladá rozpočet. Následne sa ním zaoberá finančná komisia a potom ide na zastupiteľstvo, ktoré o ňom hlasuje. Tu sa nevieme dočkať toho, aby bol rozpočet predložený. Keď sa tak nakoniec stalo, bol stiahnutý. Zároveň treba povedať, že pán primátor sám vyvrátil svoje argumenty, keď citoval z dokumentu, že finančná komisia ani nemusí rokovať o rozpočte a nič mu nebráni predložiť návrh,“ uviedol k vývoju predseda Košického klubu, ktorý je najsilnejším v zastupiteľstve, Ladislav Lörinc.

Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Ladislav Lörinc trvá na zapracovaní sumy 1,4 milióna eur do rozpočtu mesta. Foto: Boris Macko

Dodal, že zastupiteľstvo prerušilo rokovanie v bode týkajúcom sa rozpočtu a chcelo v ňom pokračovať 26. marca 2024. „Primátor ale v tomto termíne nezvolal zastupiteľstvo. Robí všetky kroky k tomu, aby rozpočet nebol predložený, a zároveň útočí na Košický klub, keďže sa snaží maskovať svoju neschopnosť. Nie je pravda, čo povedal, že čím horšie pre mesto, tým lepšie pre nás. Štatisticky hlasujeme kladne zhruba za 90 percent uznesení,“ spresnil Lörinc s tým, že majú právo vykonávať svoj mandát slobodne a na niektoré veci majú iný názor ako vedenie mesta.

„Pán primátor ale vládne ako Caligula a nie je ochotný akceptovať iný názor. My ďalej čakáme na predloženie rozpočtu a ako poslanci sa k nemu vyjadríme v komisiách, aj v zastupiteľstve. Prvý krok je vždy na primátorovi. Chcem zdôrazniť, že Košický klub má 14 poslancov. Väčšina v zastupiteľstve je 21 poslancov. Veto prelamujú tri pätiny poslancov, čiže väčšina zastupiteľstva. Takže aj keby sme pánovi primátorovi chceli škodiť, tak to nevieme. Nedokážeme ho v ničom blokovať,“ dodal Lörinc.

Primátor vidí situáciu týkajúcu sa rozpočtu inak. Predseda finančnej komisie Matoušek podľa neho svojimi vyjadreniami politikárči a ide proti mestu. Podľa neho si starostovia veľkých mestských častí presadili novelu Štatútu mesta, ktorá im prinesie v porovnaní s rokom 2022 o 3,5 milióna eur viac.

No zároveň podotkol, že odmietli zmeny, ktoré by im dali aj viac kompetencií. „Tie sa týkajú opráv ciest, príspevkov na obedy v sociálnych službách a riešenia celomestskej parkovacej politiky. Na jednej strane si poslanci zobrali peniaze, na druhej strane odmietli tú časť štatútu, ktorá hovorí o ďalšej práci,“ povedal Polaček na margo posledného vývoja.

Primátor tvrdí, že mesto nemá peniaze nazvyš a nemôže zapracovať 1,4 milióna do rozpočtu. Foto: Boris Macko

Odvolal sa aj na rozhodnutie krajskej prokuratúry, ktorá skonštatovala, že nevyplatením časti podielových daní v minulom roku nič neporušil. „Pripomínam, že v závere minulého roka dostali starostovia 6,6 milióna eur od štátu na riešenie utečeneckej krízy. Pritom oni neplatia za utečencov odpad, MHD, bezpečnosť alebo parkovanie. Robí to mesto. Na začiatku roka si schválili 3,5 milióna eur, a zároveň ešte žiadajú ďalšieho 1,4 milióna,“ informoval primátor s tým, že mesto má teraz menej peňazí.

„Poslanci sa rozhodli, že nebudú akceptovať rozhodnutie prokuratúry, bagatelizujú ho. Najprv chceli, aby prokuratúra rozhodla. A keď rozhodla a ukázalo sa, že nemajú pravdu, tak politikárčia. Musím ale rešpektovať rozhodnutie zastupiteľstva, ale neviem si predstaviť, ako máme 1,4 milióna eur zapracovať do rozpočtu, ak nechceme poškodiť Košičanov,“ vysvetlil Polaček.

„Rozpočet je pripravený a vyrovnaný. Nie je ideálny, ale očakávam, že v priebehu roka ho bude treba opraviť, či vylepšiť. Predpokladám, že štát pošle nejaké peniaze nielen do Košíc, ale samosprávam na celom Slovensku,“ spresnil primátor.

Dodal, že rozpočet neráta so sumou 1,4 milióna eur. Ak by tam bola zapracovaná, pôjde to na úkor iných služieb, ktoré mesto poskytuje obyvateľom. „Nebudú peniaze na projektovú dokumentáciu pre eurofondy, ako aj financie z Plánu obnovy. Ide hlavne o opravy škôl a škôlok,“ povedal primátor, ktorý zatiaľ trvá na pôvodnom návrhu rozpočtu.

Je pripravený diskutovať o rozpočte odborne a za zatvorenými dverami. „Potrebujeme sa rozprávať aj s finančnou komisiou. Nie s pánom poslancom Matouškom, ktorý škodí mestu,“ doplnil primátor s tým, že ak nezvolá zasadnutie komisie jej predseda, zvolá ju on.

Naznačil aj riešenie. „Požiadam jedného z poslancov alebo členov finančnej komisie, aby ju viedol. Aby jej zasadnutie legálne otvoril a mohli sme sa dôverne rozprávať, spolupracovať a povedať si všetky nástrahy, ktoré rozpočet prináša,“ uzavrel primátor.


Ďalšie články