Pohľad na zaplakanie. Takto to v súčasnosti vyzerá na Ružíne

odpad ružín Toto je vizitka nás ľudí. Foto: FB Save nature by Čivas

KOŠICE – Chcete sa aktívne zapojiť do ochrany životného prostredia a zlepšiť kvalitu našich vôd? Čaká nás veľká upratovacia akcia v dobrovoľníckom duchu a duchu pozitívnej energie.

Organizácia Save nature by Čivas počas svojej existencie od roku 2020 do 2024 dosiahla patričné výsledky, ktoré svedčia o obrovskom úsilí dobrovoľníkov a ich oddanosti ochrane životného prostredia. Za tento čas sa podarilo zo 106 lokalít vyzbierať 8 978 vriec, každé so 120 litrami odpadu.

Celkovo sa uskutočnilo 177 dobrovoľných aktivít, ktoré mali za cieľ čistenie a likvidáciu čiernych skládok a nelegálnych smetísk. Počet dobrovoľníkov, ktorí sa zúčastnili na týchto aktivitách, dosiahol výnimočné číslo 3 753, čo svedčí o rastúcej podpore ich misie.

Foto: FB Save nature by Čivas

Najpôsobivejším číslom je vyše 140 ton odpadu, ktoré zozbierali počas týchto aktivít. Občianske združenie za svoje úsilie získalo vlani ocenenie Srdce na dlani za rok 2023. Tento úspech je priznaním ich práce a obetovania voľného času pre lepšiu budúcnosť životného prostredia.

Organizácia teraz plánuje veľkú upratovaciu akciu – čistenie vodnej nádrže Ružín, ktorá sa uskutoční 27. apríla o 9.00 hod. Všetci sú srdečne pozvaní, a to nielen na brehy, ale aj na hladinu, kde bude možné sa zapojiť aj pomocou člnu a kanoe.

Táto udalosť je pokračovaním dlhodobej spolupráce s organizáciou OZ Ružín priehrada vodná nádrž (dnes: Čisté vody Slovenska), ktorá sa aktívne angažuje v ochrane životného prostredia. „Vodnú nádrž Ružín sme začali upratovať 1. mája 2021 spoločne s OZ Ružín priehrada. Odvtedy prebehlo množstvo čistiacich akcií, ktoré sme organizovali,“ priblížil o podujatí predseda OZ Ladislav Stupák.

Podpora verejnosti je pre organizáciu nevyhnutná. Ich posolstvo je jednoznačné: Každé vrece sa počíta a každý jednotlivec má schopnosť prispieť k lepšiemu svetu svojou malou súčasťou.

Predseda zdôrazňuje dôležitosť tejto akcie a zároveň vyzýva verejnosť na zapojenie. „Bude sa čistiť ľavý breh na Rolovej Hute od Počkaj Beach až po starý železničný tunel,“ prezradil pre našu redakciu Ladislav Stupák.

Pripravované podujatie bude nielen príležitosťou na čistenie brehov, ale aj na zapojenie verejnosti do aktívneho riešenia environmentálnych problémov.

Foto: FB Save nature by Čivas

Všetci, ktorí chcú prispieť k ochrane životného prostredia a zlepšeniu života svojej komunity, sú na túto veľkú upratovaciu akciu pozvaní.


Ďalšie články