Prednosta kliniky popálenín: Mali sme pacienta s popáleninami na dvoch tretinách plochy tela

prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Peter Lengyel, PhD. Liečba popálených pacientov je zdĺhavá a náročná. Foto: Archív P. L.

KOŠICE – Dvakrát ocenený lekár v špecializácii plastickej chirurgie, prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice AGEL Košice-Šaca, doktor Peter Lengyel našej redakcii priblížil, aké výzvy zažil počas svojej kariéry, ako prebiehajú postup liečenia popálenín i proces náhrady kože. Voľný čas rád trávi v záhrade, na turistike a v prírode s rodinou, no v práci rieši ťažké prípady popálenín, ktoré sú často na hranici života a smrti.

Gratulujeme vám k oceneniu Top medicínske osobnosti 2024. Môžete sa s nami podeliť o svoje pocity? Ako sa cítite a čo pre vás toto ocenenie znamená vo vašej kariére a práci?

Ďakujem za gratuláciu, pre mňa je to zadosťučinenie a považujem to za ocenenie nielen mojej práce, ale hlavne celého nášho pracoviska, lebo naša práca je tímová a vzájomne sa podporujeme.

Aké ďalšie úspechy a výzvy ste zažili vo vašej dlhej kariére v oblasti plasticko-rekonštrukčnej chirurgie?

Hlavným úspechom celého pracoviska je zvýšenie kvality liečby a starostlivosti o pacientov, vďaka ktorému sa zlepšujú možnosti prežívania pacientov s rozsahmi, ktoré boli pred vyše 30 rokmi nemysliteľné.

Taktiež kvalita života pri skrátenej dobe liečby znamená rýchlejší návrat k rodine, do spoločnosti, pracovnej činnosti. Osobne som bol ocenený v ankete Top Lekári v roku 2022 za špecializáciu plastická chirurgia.

Môžete nám priblížiť svoj prístup k liečbe popálenín a rekonštrukčnej chirurgii po stratových poraneniach?

Liečba popálených pacientov je zdĺhavá a náročná. Po prvotnom ošetrení a odvrátení šokového stavu je následná chirurgická liečba spojená s odstraňovaním odumretého tkaniva kože a v prípade deštruujúcich popálenín aj podkožných tkanív.

Proces náhrady kože prebieha na etapy, kde si musíme pomôcť u rozsiahle popálených pacientov kožou umelou, alebo od mŕtvych darcov, prípadne príbuzných, alebo u detí od rodičov. Pomôže nám preklenúť obdobie, keď nemáme dostatok vlastnej kože na vyriešenie zakrytia veľkej rany vlastnými kožnými transplantátmi.

Tieto sieťujeme, aby sme boli schopní prekryť väčšiu plochu, takže koža vyzerá ako sieťka, kde oká po prihojení prenesenej časti sa zhoja od okrajov. Podobný postup je pri stratových poraneniach kože aj netermickej príčiny úrazu.

Ako sa klinika vyvinula od roku 1971, keď ste sa začali venovať liečbe závažných popálenín?

Popáleninové pracovisko v Košiciach-Šaci bolo v roku od 1971 jediné na Slovensku, ktoré ošetrovalo rozsiahle popáleniny. Jeho vznik bol podmienený aj blízkosťou hutníckeho pracoviska, kde bol predpoklad výskytu závažných termických úrazov. Zakladateľom bol primár MUDr. Štefan Šimko CSc., ktorý bol vojnovým chirurgom.

V súčasnosti ošetruje týchto pacientov aj v Bratislave Popáleninové pracovisko v Nemocnici Ružinov. Popáleninový úraz patrí k najťažším a, samozrejme, najbolestivejším úrazom vôbec.

Aké sú najnovšie technologické inovácie, ktoré ste zaviedli do svojej praxe a ako ovplyvnili liečbu pacientov?

V rámci rekonštrukčnej chirurgie ide o niektoré druhy lalokových plastík, v rámci podpory hojenia naši pacienti využívajú od roku 2003 pobyt v hyperbarickej kyslíkovej komore, čím sme sa stali pracoviskom, ktoré komplexne využíva možnosti modernej technológie pre liečbu rán pacientov.

V čom spočíva váš výskum v oblasti plasticko-rekonštrukčnej chirurgie a aké sú jeho hlavné ciele?

Zaoberám sa elektrickými poraneniami. Úrazy elektrickým prúdom sú špecifické, lebo rozsah často nie je na prvý pohľad zrejmý. Elektrický prúd má ranu miesta vstupu a výstupu elektriny, mnohokrát sú spálené svalstvo, cievy, nervy, podkožie. Ide často o ťažké poranenia spojené s bezvedomím.

Prvou pomocou je vypnutie zdroja elektrického prúdu, prípadne oddelenie obete od zdroja (drôtu) nevodivým predmetom a následné oživovanie a transport do nemocnice. Elektrické popáleniny tvoria asi 4 % našich pacientov. Veľmi často je poškodenie v hĺbke, sú nutné náročné rekonštrukčné operácie pre postihnutie funkčných častí, šliach, svalstva, kĺbov. Rana je vlastne len špičkou ľadovca.

Snažíme sa zachovať čo najviac tkaniva a zrekonštruovať funkciu. Aj v súčasnosti je pri odumretí tkanív v prípade takéhoto úrazu nutná často amputácia, teda strata prstov, ruky, nohy alebo končatiny a ťažké postihnutie obete. Preto je predchádzanie takýmto úrazom vždy namieste a opatrnosť pri manipulácii s elektrickým prúdom oprávnená.

Ako vnímate význam spolupráce s Európskou popáleninovou spoločnosťou a aké prínosy prináša vašej práci?

V rámci spolupráce s Európskou popáleninovou spoločnosťou ide o priestor na stretnutia, výmenu odborných poznatkov, skúseností, čo obohatí všetky strany a na konci dňa pomôže pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre pacienta.

Ako sa podľa vás vyvíja oblasť onkochirurgie kožných tumorov a aké nové metódy alebo postupy sa vyvinuli v nedávnej dobe?

Väčšinou liečime chirurgickým odstránením nemelanómové kožné tumory a následnou rekonštrukciou kožného krytu transplantáciou, prípadne lalokovými plastikami, rekonštrukciou defektu danej lokality. Z funkčného, a aj estetického hľadiska sú to často náročné výkony…

Môžete nám povedať o jednom prípade pacienta, ktorý vo vás zanechal osobitný dojem, alebo ktorý bol pre vás osobne výzvou?

Mali sme pacienta, ktorý utrpel popáleniny plameňom na 2/3 plochy tela III. st. s popáleninami dýchacích ciest, pripojený bol na dýchacom prístroji, etapovite operovaný, stratil všetky prsty na rukách, jeho priebeh obsahoval temer všetky komplikácie, ktoré sú možné. Mysleli sme si, že to neprežije, ale on to zvládol a prežil… po 182 dňoch hospitalizácie sme ho prepustili domov…

Mimo vášho profesionálneho života aké záľuby alebo koníčky vám prinášajú radosť a vyvažujú vašu pracovnú záťaž?

Väčšinou voľný čas trávim s rodinou, v prírode, turistika, záhrada, plávanie…

Môžete nám na záver prezradiť, aké sú vaše osobné ciele a ambície v oblasti plasticko-rekonštrukčnej chirurgie do budúcnosti?

Vo všeobecnosti zlepšiť vyhliadky na prežitie ťažko popálených pacientov, zlepšenie možností rekonštrukčných zákrokov s cieľom zlepšiť kvalitu života týchto pacientov. Potrebujeme na to však zlepšenie súčasných pracovných podmienok.

V mene redakcie ďakujeme za príjemný rozhovor a pánovi prednostovi želáme veľa ďalších úspechov ako v pracovnom, tak i osobnom živote.


Ďalšie články