Top medicínske osobnosti roka 2024. Toto sú najlepší východniarski lekári

top osobnosti lekari Výsledná sedemdesiatpäťka obsiahla 37 lekárskych odborov. Foto: forbes.sk

KOŠICE/PREŠOV – Časopis Forbes sa rozhodol priblížiť a oceniť prácu najlepších lekárov a lekárok na Slovensku. Po prvý raz predstavili top 75 najrešpektovanejších medicínskych osobností Slovenska.

Ich úloha je neoceniteľná, pretože sa denne starajú o zdravie a pohodu ľudí v našej spoločnosti. My sme sa pozreli na mená tých, ktorí sa angažujú na východnom Slovensku:

Jozef Dragašek

Odbor: Psychiatria
Mesto: Košice
Pôsobisko: Univerzitná nemocnica L. Pasteura, Košice

Jozef Dragašek je psychiater pôsobiaci v Košiciach, kde prednáša na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika a zastáva pozíciu honorárneho sekretára Psychiatrickej sekcie Európskej únie medicínskych špecialistov. Jeho odborné zameranie sa sústreďuje najmä na oblasti nutričnej psychiatrie a problematiku psychických porúch pri epilepsii a schizofrénii.

Pavol Jarčuška

Odbor: Infektológia
Mesto: Košice
Pôsobisko: Univerzitná nemocnica L. Pasteura, Košice

Pavol Jarčuška je infektológ v Košiciach, kde sa špecializuje na starostlivosť o pacientov s HIV, liečbu závažných infekcií a manažment ochorenia covid-19. Jeho práca je dôležitá nielen v klinickej starostlivosti, ale aj vo vedeckom výskume a vzdelávaní.

Pôsobí ako vysokoškolský profesor na Univerzite P. J. Šafárika, je prednostom Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach, prezidentom Slovenskej spoločnosti infektológov a členom Prezídia Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Peter Lengyel

Odbor: Plastická chirurgia
Mesto: Košice-Šaca
Pôsobisko: Nemocnica Agel, Košice-Šaca

Peter Lengyel je plastický chirurg so zameraním na liečbu popálenín a rekonštrukčnú chirurgiu po stratových poraneniach, či onkochirurgiu kožných tumorov. Vedie kliniku, ktorá sa v roku 1971 ako prvá začala venovať liečeniu závažných popálenín.

Jeho práca je spojená s výskumom a inováciami v oblasti plasticko-rekonštrukčnej chirurgie. Je národným zástupcom v Európskej popáleninovej spoločnosti a vysokoškolským učiteľom na Lekárskej fakulte Univerzity P. J. Šafárika, kde sa zameriava na problematiku termických úrazov.

Martina Merčiaková

Odbor: Diabetológia
Mesto: Sabinov
Pôsobisko: Ambulancia, Sabinov

Martina Merčiaková je diabetologička so zameraním na starostlivosť o pacientov s diabetom. Je známa svojou účasťou na medzinárodných klinických skúšaniach a aktívnou účasťou na vzdelávacích podujatiach v oblasti diabetológie, ktorej sa venuje už viac ako 20 rokov. Jej ambulanciu vyhľadávajú pacienti z celého východu Slovenska.

Patrik Jakubek

Odbor: Paliatívna medicína
Mesto: Vranov nad Topľou
Pôsobisko: Ambulancia, Vranov nad Topľou

Patrik Jakubek je lekár pôsobiaci v oblasti paliatívnej medicíny, kde sa stará o pacientov s multimorbiditou, je tiež internista a angiológ. Jeho práca je zameraná na integrovanie lôžkového a ambulantného systému starostlivosti o zdravie a na zlepšenie kvality života pacientov v pokročilom štádiu ochorenia.

Beáta Šoltýsová

Odbor: Pediatria
Mesto: Poprad
Pôsobisko: Nemocnica Poprad

Beáta Šoltýsová je pediatrička s bohatou skúsenosťou, ktorá sa stará o zdravie detí v Poprade, je dlhoročnou primárkou v Kežmarku a Poprade. Jej aktívna účasť na vzdelávacích podujatiach a prax v lekárskej komunite ju robia váženou osobnosťou v odbore.

Helena Leščišinová

Odbor: Pneumológia a ftizeológia
Mesto: Bardejov
Pôsobisko: Ambulancia, Bardejov

Helena Leščišinová je pneumologička a ftizeologička so širokým spektrom skúseností v oblasti respiračných ochorení, pôsobí v pľúcnej ambulancii. Jej angažovanosť vo vzdelávacom prostredí a prax v ambulantnej starostlivosti ju robia dôležitou osobnosťou pre pacientov v Bardejove a okolí.

Je tiež krajskou odborníčkou v odbore pneumológia a ftizeológia pre Prešovský kraj a podpredsedníčkou výboru Slovenskej pneumologickej a ftizeologickej spoločnosti, ako i šéfredaktorkou časopisu Respiro pre kontinuálne vzdelávanie v pneumológii a ftizeológii.

Ivan Solovič

Odbor: Pneumológia a ftizeológia
Mesto: Vyšné Hágy
Pôsobisko: Národný ústav, Vyšné Hágy

Ivan Solovič je špičkový odborník v oblasti tuberkulózy a ftizeológie, expert WHO v oblasti tuberkulózy, ktorý svoje skúsenosti využíva nielen v praxi, ale aj vo vedeckej sfére. Jeho angažovanosť vo výučbe a výskume ho robí významnou osobnosťou v odbore v Slovenskej republike.

Pôsobí ako námestník riaditeľa a primár v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch, tiež ako pedagóg na Katolíckej univerzite v Ružomberku a SZU v Bratislave. Radí sa medzi hlavných odborníkov MZ SR pre odbor sociálne lekárstvo.

Do výberu Forbes zaradil len tých odborníkov, ktorých im odporučili odborné lekárske spoločnosti, hlavní odborníci ministerstva zdravotníctva pre daný odbor a rad expertov.

(Forbes, der)


Ďalšie články