Na budúcom košickom obchvate budujú mosty. Mesto by mal odľahčiť od tranzitnej dopravy

R2 Foto: NDS

KOŠICE – Práce na stavbe košického obchvatu R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany, II. úsek, pokračujú. Aktuálne prebiehajú práce na mostných objektoch, protihlukových stenách či oporných múroch.

Ako informovala Národná diaľničná spoločnosť (NDS), cestári momentálne pracujú aj na budovaní násypov cestného telesa a úspešne sa sfinalizovali práce na výstavbe nosnej konštrukcie mostu vedúceho ponad železnicu a cestu III. triedy. Súčasne sa pracuje aj na kanalizácii rýchlostnej cesty R2.

„Pred letom bude spustená do prevádzky vetva križovatky Košice – juh (smer Milhosť), čím bude presmerovaná tranzitná doprava z prevádzkovaného úseku R4. Dôvodom budú stavebné práce na novej vetve križovatky,“ informuje Národná diaľničná spoločnosť.

Úsek R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany je dlhý 14,2 km a jeho súčasťou je 13 mostov a 3 križovatky. Súčasťou stavby bude aj 7,2 km protihlukových stien. Nový úsek bude súčasťou juhovýchodného obchvatu mesta Košice a napojí sa na už dokončený a sprevádzkovaný úsek diaľnice D1 Budimír – Bidovce.

Dokončenie obchvatu by malo zvýšiť komfort obyvateľov metropoly východu a pomôcť znížiť negatívne dopady dopravy na životné prostredie v meste. V súčasnosti celý objem dopravy, tranzitnej aj zdrojovej, prechádza po komunikačnom systéme mesta, čo znamená zvýšený hluk a znečistenie ovzdušia.

Nová R2 by mala odľahčiť Košice a okolité obce smerovaním dopravy na diaľničný obchvat Košíc.

(NDS/ber)


Ďalšie články