Škola v Ťahanovciach ako od macochy. Mesto postavilo novú halu, na jedáleň nezvýšilo

Ťahanovce škola Zriaďovateľ, ktorým je mesto Košice, sa k rekonštrukcii alebo vybudovaniu novej jedálne s kuchyňou akosi nemá. Fotokoláž: FB archív školy

KOŠICE – Základná škola Želiarska v MČ Košice – Ťahanovce (obec) patrí do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Záujem rodičov umiestniť svoje deti práve tam je veľký. Kuriozitou však je, že sa tu medzi sebou bije navzájom niekoľko protichodných „naj“…

Ťahanovská zédeeška pavilónového typu je v metropole východu najstaršia. Zatiaľ, čo športová hala (telocvičňa) ešte vonia novotou, jedáleň a kuchyňa sú aktuálne v hroznom stave. Rodičia detí, ktorí si z pochopiteľných dôvodov želajú ostať v anonymite hovoria, že tento stav je žalostný a neprimeraný dnešnej dobe.

„Budova bola postavená ešte niekedy v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Nepáči sa nám, že zriaďovateľ, ktorým je mesto Košice, zrekonštruoval počas ostatných rokov aj oveľa novšie školské budovy, len naša ťahanovská sa „pláta“. Nie je predsa možné, že kým jeden pavilón je zateplený, ďalší ostal v pôvodnom stave,“ neskrýval rozhorčenie manželský pár, ktorý síce býva na sídlisku Ťahanovce, ale rozhodol sa zapísať svoje deti do ZŠ na Želiarskej ulici.

„Do tejto „dedinskej“ školy chodí mnoho školákov zo sídliska, dôvodom nie je iba jej blízkosť, ale najmä vynikajúce výsledky, ktoré žiaci dosahujú v hodnotení INEKO i v medzinárodných projektoch ERASMUS. Aj my rodičia prispievame na skrášlenie budovy školy a jej okolia. Práve vďaka našim príspevkom, financiám od obce a iných donorov, došlo k výmene všetkých okien. Ten nepomer medzi starým a novým je viditeľný najmä teraz, keď im pribudla telocvičňa [slúžiť má mládežníckym tímom na loptové športy, tréningy i zápasy, pozn. red.]. Budova školy, hlavne jedáleň s kuchyňou vyzerajú pri nej ako „chudobné príbuzné“, poznamenali manželia.

Slová rodičov potvrdil aj starosta Ján Nigut, ktorý spomenul niekoľko detailov z histórie ich školy. „Stará školská budova, vtedy ešte v samostatnej obci Ťahanovce už nestačila, preto sa v roku 1959 pristúpilo k výstavbe novej, sedemnásťtriednej, pavilónového typu. Situovali ju do peknej zelenej lokality, pri vstupe do obce. Je izolovaná od dopravného ruchu z ciest a dnes aj panelákov na sídlisku Ťahanovce,“ povedal.

Faktom je, že po roku 2009 došlo k spojeniu dvoch subjektov a zmene názvu na Základná škola s materskou školou Želiarska.

Dodal, že 15. apríla 1961 boli slávnostne odovzdané dva školské pavilóny, vyučovanie v nich sa začalo 20. apríla. „Neskôr v akcii „Z“ boli postavené kuchyňa s jedálňou i telocvičňa, tú však v roku 2021 pre nevyhovujúci technický stav museli zbúrať. Všetky objekty boli materiálovo a tepelne vybudované z azbestocementových dosák, čo bol v daných rokoch bežný trend,“ prízvukuje Nigut s poukázaním na to, že výrazné investovanie by dlhodobo prispelo k značnej úspore financií vynakladaných na energie.

Miestna samospráva podľa slov starostu vyvíjala a aj teraz sa neustále zasadzuje o to, aby sa pokračovalo v rekonštrukcii školy. „Mesto ako zriaďovateľ zateplilo pred časom jeden pavilón, ale druhý nie. Jedáleň dožíva a energeticky už nevyhovuje. Mesto a poslanci dlhodobo nenašli v rozpočte mesta prostriedky na obnovu, pričom novú jedáleň s kuchyňou potrebujeme ako soľ,“ hovorí Nigut.

Pripomína tiež, že štát chce dobudovávať a zvyšovať kapacity slovenských škôl a škôlok, ale bolo by dobré využiť nečerpané eurofondy práve pre potreby aj tejto. „Dlhodobo spolupracujeme s vedením školy, hoci naše finančné možnosti sú mimoriadne obmedzené,“ uzavrel starosta.

Radní si napriek ponosám rodičov „idú svoje“. „V uplynulých piatich rokoch investovalo mesto Košice do modernizácie a zlepšenia vybavenia ZŠ s MŠ Želiarska sumou 3,75 milióna eur. Okrem výstavby novej školskej športovej haly smerovali investície aj do zníženia energetickej náročnosti budovy,“ je odpoveď komunikačného oddelenia magistrátu na otázky Košického Štandardu.

Prebehla rekonštrukcia strechy, zateplenie fasády, rekonštrukcia školského dvora, oprava šatní, výmena podláh v piatich triedach, rekonštrukcia plynovej kotolne a skvalitnenie vybavenia školskej jedálne.

Ďalšie investície budú závisieť podľa ich slov od schváleného rozpočtu, finančných možností mesta a získaných zdrojov z eurofondov, o ktoré sa plánuje mesto uchádzať. Ako to napokon dopadne, je zatiaľ vo hviezdach.


Ďalšie články