Kosenie trávnatých plôch v Košiciach je neraz kostrbaté. Južania to kritizujú

kosenie trávy v KE V košických mestských častiach je práve sezóna kosieb. Nedostatok peňazí im urobil škrty v plánoch. Foto: FB Košickí Južania L.L.M/FB MČ Juh

KOŠICE – Košičania si už rovnako ako obyvatelia ostatných miest a obcí dávno zvykli chváliť, ale aj kritizovať predstaviteľov samosprávy, deliť sa so skúsenosťami akéhokoľvek druhu, ale aj vyčítať niečo svojim susedom prostredníctvom najobľúbenejšej sociálnej siete. Aj preto tam pribúdajú ako huby po daždi rôzne verejné a súkromné skupiny. Mimoriadne aktívni v danom smere sú obyvatelia mestskej časti Košice-Juh.

Domáci o tom, čo sa im nepáči, nielenže napíšu, ale ako dôkaz priložia k textu aj fotografiu alebo video. V uplynulých dňoch Lucky Luke pridal do skupiny Košickí Južania päť fotografií a k nim napísal krátky, ale jasný odkaz. „Dúfam, že toto nie je finálne pokosené, to aby si tu človek začal kosiť sám.“

Na záberoch bol zachytený ošklbaný trávnik, ktorý mal mimoriadne zvláštny „strih“. Keby takto doriadili svojich zákazníkov holiči alebo kaderníčky, zrejme by nedostali za prácu ani cent. Trávnik sa sťažovať nedokáže, preto na nepodarky poukazujú obyvatelia, ktorí sa na ne denne pozerajú zo svojich okien.

Poznámka Luckyho okamžite rozpútala búrlivú debatu. Jedni koscov obhajovali, iní kritizovali.

Dana: „Kosilo sa s traktorovou kosačkou, tak tie úzke časti určite dokosia inak…“

Lucky na to zareagoval: „Viem, ale to nielen tam, ale je to tak po celom sídlisku… A behali tu aj so strunovými kosačkami.“

Dana sa opýtala: „Tak dúfam, že to nebudú musieť dokončiť Južania.“

Veronika sa zapojila do prestrelky dvojice zrejme preto, lebo nesúhlasí so strihom trávy „na ježka“: „Mňa by zaujímalo, prečo je podľa vás potrebné pokosiť trávu na jeden centimeter. Včely, chrobáky, nič živé nemá šancu.“

Luckymu sa jej slová nepáčili: „Tráva má pomaly 20 centimetrov, oteplí sa a bude zrazu pol metra a potom tu budete vyplakávať, že sa nedá chodiť, a že ste vychytali kliešťa…“

A v podobnej línii pokračovala prestrelka ďalej.

Zaujímalo nás, kto realizuje kosbu v tejto časti mesta a či výsledky aj niekto kontroluje. Na naše otázky zareagovala južanská starostka Anna Súkeníková s tým, že ich MČ nie je vlastníkom ani správcom verejnej zelene a túto kompetenciu na pozemkoch vo vlastníctve mesta vykonáva Správa mestskej zelene.

„Pri pravidelných kontrolách čistoty a miestnych pochôdzkach zisťujeme aj nedostatky v kosbe, upozorňujeme na nich správcu. Ten uviedol, že na území našej mestskej časti zopakujú kosbu počas roka štyri- až päťkrát,“ uviedla pre Košický Štandard starostka.

„Mestská časť nevie ovplyvniť termíny. Kontrolu vykonáva pravidelne technik správcu. My zabezpečujeme len kosenie detských ihrísk, výbehov pre psov, v zariadeniach v našom vlastníctve či správe za pomoci zamestnancov úradu,“ uzavrela starostka.

Iným spôsobom riešia kosenie na sídlisku KVP, kde majú vlastnú eseročku, ktorá im zabezpečuje tieto služby aj napriek finančným ťažkostiam a výpadkom v platbách. Vzhľadom na rýchlorastúcu trávu začali kosiť už začiatkom apríla.

„Finančné obmedzenia však znížili počet zamestnancov, a to o polovicu v porovnaní s vlaňajškom. To nevyhnutne predlžuje čas potrebný na danú činnosť. S ohľadom na schválený rozpočet mestskej časti predpokladáme, že počas sezóny dokážeme vykonať len dve kosenia. Napriek tomu sa snažíme postupovať čo najefektívnejšie,“ informovala Ivana Palaiová z oddelenia stratégie a rozvoja MÚ. Vysvetlila, že v teraz majú na kosbu vyčlenených približne 51-tisíc eur, čo je o 30-tisíc menej v porovnaní s minulým rokom.

Referent pre styk s verejnosťou Správy mestskej zelene Marek Lukáč informoval redakciu Štandardu, že ich podnik má v správe sedem mestských častí: Staré mesto, Západ, Juh, Sever, Dargovských hrdinov, Jazero a Ťahanovce. „Počet kosieb sa odvíja od poveternostných a pôdnych podmienok a objemu finančných prostriedkov, ale v priemere kosíme štyrikrát ročne.“ Poukázal na to, že na kvalitu práce v teréne dozerajú ich čatári.

„Viac ako polovicu územia kosíme vo vlastnej réžii, zvyšok realizujeme dodávateľsky. Čo sa týka spôsobu kosby, najčastejšie je robená strojovo, dokosenie ťažko prístupných miest robíme ručne,“ uzavrel hovorca s poznámkou, že práce sú hradene z rozpočtu pre ich podnik, ten však na rok 2024 ešte schválený nebol.


Ďalšie články