Košickí radní nechávajú chátrať cenný dom. Stihnú zakročiť skôr, než dôjde k tragédii?

Kováčska dom Niekdajší meštiansky dom chátra. Foto: Daniela Pirschelová

KOŠICE – Kováčska ulica, ktorá sa nachádza v historickom centre Košíc a je súčasťou mestskej časti Staré Mesto, patrí podľa slov realitných maklérov k lukratívnym adresám. Bytov je tu oproti minulosti pomenej. Pôvodní majitelia ich predali alebo ponúkli do prenájmu. V súčasnosti sú z nich kancelárie, gastropodniky alebo obchody.

Na spomínanej ulici sídlia už „od nepamäti“ Právnická fakulta UPJŠ, Premonštrátske gymnázium, košický mestský archív, advokátske a realitné kancelárie zvučných mien, tiež ikonické podniky JAZZ Club a Retro Cult Club.

Dom básnika chátra a mení sa na ruinu. Zdroj videa: Daniela Pirschelová

„Bývať tu chceli za bývalého režimu mnohí rodení Košičania, ale aj prisťahovalci. Dnes je situácia iná. Domy niekdajších mešťanov a remeselníkov chátrajú, a rekonštruovať ich znamená mať svätú trpezlivosť. Viem, o čom hovorím. Na všetko dohliadajú pamiatkari,“ hovorí realitný maklér, ktorý si pre citlivosť témy neželá byť menovaný.

Učebnicovým príkladom je podľa jeho slov meštiansky dom na Kováčskej 34. „Je národnou kultúrnou pamiatkou. Bol o neho záujem, aj naša kancelária uvažovala o kúpe, prípadne nájme. Napokon sme to po obhliadke budovy vyhodnotili ako stratovú investíciu. Denne tade prechádzame s kolegami a registrujeme, ako dom postupne chátra. Neviem, načo správca, ktorým je Bytový podnik mesta Košice, čaká. Aby sa budova zrútila a zranila niekoho, alebo nedajbože zabila? Pohyb chodcov, aj s ohľadom na blízkosť Miklušovej väznice, dvoch škôl, množstva parkujúcich áut, ale aj ulíc Hlavná a Mlynská je tu veľký,“ rozpráva odborník.

Oslovili sme preto komunikačné oddelenie mesta, aké sú plány radných so spomínanou budovou. „Nájomná zmluva, ktorú uzatvoril správca objektu [BPMK – pozn. red.], bola po vzájomnej dohode koncom minulého roka ukončená. Dôvodom bolo, že náklady na rekonštrukciu objektu by značne presiahli tie, s ktorými počítal bývalý nájomca pri podpise zmluvy. Ten nám deklaroval, že má stále o túto budovu záujem a odkúpil by ju. Takéto riešenie pôvodná nájomná zmluva neumožňovala, keďže mesto môže predať svoj majetok len na základe verejnej-obchodnej súťaže alebo dražby,“ uvádza sa v stanovisku radnice.

Mesto v súčasnej finančnej situácii nemá dostatok zdrojov na jej opravu. Snaží sa preto o to, aby sa o dom postaral nový vlastník. „Nehnuteľnosť bola uplynulý rok v dražbe, na ktorej sa však nikto nezúčastnil. V súčasnosti zvažujeme ďalší postup. O tom, či sa zopakuje verejný predaj, alebo sa uskutoční obchodná verejná súťaž, prípadne sa pristúpi k inému riešeniu, rozhodne mestské zastupiteľstvo,“ píše sa ďalej vo vyjadrení.

Nárožný dom s dvoma nadzemnými podlažiami a podkrovím na Kováčskej 34, ktorý podľa zachovalých prameňov vybudovali z kameňa a tehál, momentálne zíva prázdnotou. O jeho zaujímavej histórii niečo málo napovedá pamätná tabuľa z bieleho mramoru od neznámeho autora. Je osadená na jeho priečelí. Na nej je v maďarčine napísané: „Itt állott TINÓDY SEBESTYÉN lantos költök háza 1550-1557. MEGJELÖLTE KASSA VÁROS KÖZÖNSÉGE 1900 JÚNIUS 10.“

V preklade to znamená: „Tu stál v rokoch 1550 až 1557 dom lutnistu a básnika Sebestiána Tinódyho. MIESTO VYZNAČILA 10. JÚNA 1900 VEREJNOSŤ MESTA KOŠICE.“

Zadnú časť domu poškodzuje voda z deravej strechy. Zdroj videa: Daniela Pirschelová

Básnik, ktorý písal po maďarsky, žil a tvoril v Košiciach od roku 1548 až do smrti. Určite mu vtedy nenapadlo, ako neslávne skončí jeho dom o niekoľko storočí.


Ďalšie články