Nečakaný zvrat v kauze Nory Kabrheľovej. Takto rozhodol súd 

IMG20230913095801 Nora Kabrheľová na súde. Foto: Dušan Guman

KOŠICE – Mestský súd Košice oslobodil Eleonóru Kabrheľovú a košického exekútora Karola Mihala spod obžaloby pre skutok kvalifikovaný ako pokračujúci zločin skrátenia dane a poistného spáchaného formou spolupáchateľstva. Podľa súdu totiž nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý sú obžalovaní stíhaní. Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová.

„Proti rozsudku sa prokurátor odvolal v neprospech oboch obžalovaných. Rozsudok tak nie je právoplatný,“ uviedla hovorkyňa. O odvolaní tak bude rozhodovať krajský súd.

Oslobodzujúci verdikt mestského súdu padol v utorok (7. mája). V kauze išlo podľa obžaloby o vyhotovenie fiktívnych faktúr za tri mesiace roku 2013 a uplatnenie neoprávneného odpočtu DPH na daňovom úrade. Celková škoda mala predstavovať viac ako 18-tisíc eur.

Predmetom fakturácie bolo poradenstvo pre obžalovaného košického exekútora a jeho dcéru, tiež súdnu exekútorku, spolu v počte zhruba 900 hodín, ktoré mala poskytovať Eleonóra Kabrheľová, konateľka súkromnej firmy. Faktúry mala vyhotoviť po dohode s obžalovanou účtovníčka tejto firmy, ktorá v kauze v minulosti uzavrela dohodu o vine a treste.

Súdne pojednávanie vo veci začalo po odkladoch ešte v marci 2018. Obaja obžalovaní vinu odmietali. Exekútor Karol Mihal pred súdom vyhlásil, že k poradenstvu, na ktoré boli vystavené pravdivé účtovné doklady, jednoznačne došlo.

Poradenstvo bolo podľa neho poskytované rôznou formou – na osobných stretnutiach, telefonicky, faxom, vypracovaním písomného materiálu, ústnymi alebo písomnými analýzami a podobne.

(tasr, kol)


Ďalšie články