Trebišovský súd v uznesení k samovražde Romana: Konanie otca ohrozuje životy žiakov

Otec Romana - vyjadrenia kompetentných Otec okrem stopky od súdu sa musí vyrovnať aj s odmietnutím podania na policajnú inšpekciu. Fotokoláž: Archív rodiny a redakcie

PARCHOVANY – Roman Dominik Michalik, otec deviataka, ktorý vlani v novembri skočil zo strechy budovy miestnej základnej školy, je na sociálnej sieti mimoriadne aktívny. Okrem pridávania statusov a videí robí aj takzvané „lajfky“, kde neraz vystupuje ako takzvaný poradca pre ľudí, ktorí sa na neho obracajú o radu v oblasti šikany v školskom prostredí. Názor na obsah jeho vyjadrení k danej téme si však musí urobiť každý sám.

Michalik väčšinou spomenie to, čo je už verejnosti známe a týka sa to najmä výsledkov vyšetrovania tragického prípadu jeho syna. Občas však k tomu pridá nejaké (údajne) svoje zistenia. Zdroje však nespomína.

Obrátili sme sa preto s otázkami na košické krajské policajné riaditeľstvo. Pre Košický Štandard zareagovala hovorkyňa Lenka Ivanová: „Polícia na tomto mimoriadne citlivom prípade naďalej intenzívne pracuje. Vyšetrovanie doposiaľ ukončené nebolo, naďalej sú vykonávané potrebné procesné úkony, preto bližšie informácie k prípadu poskytovať nebudeme,“ uviedla. Žiadne nové informácie nespomenula.

Hovorkyňa Krajskej prokuratúry v Košiciach Jarmila Janová v odpovedi napísala, že 30. apríla 2024 bol dozorujúcemu prokurátorovi doručený vyšetrovací spis.

„Z jeho preskúmania vyplynulo, že trestné stíhanie nie je doposiaľ ukončené, ani nebolo vznesené obvinenie konkrétnej osoby,“ nachádza sa v stanovisku prokuratúry.

Hovorkyňa Janová ďalej spresnila, že vo veci už policajný vyšetrovateľ zabezpečil podstatné dôkazy. Prokurátor, ktorý dozoruje danú vec vydal preto písomný pokyn na jeho ďalší postup. Informácie o ďalšom priebehu vyšetrovania prokuratúra neposkytuje.

Otec Roman D. Michalik v závere roka prezradil, že kvôli úniku citlivých údajov z vyšetrovacieho spisu [riešia to trebišovskí policajní vyšetrovatelia, pozn. red.] sa obrátil s podnetom na Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

Najnovšie sa pochválil (na sociálnej sieti), že už má v rukách odpoveď. Aká bola, neprezradil. Vyjadrenie hovorkyne ÚIS Andrey Dobiášovej bolo prekvapujúce. „Vec bola dňa 15. apríla 2024 odmietnutá, keďže neboli zistené žiadne skutočnosti, ktoré by zakladali podozrenie zo spáchania trestného činu príslušníkmi polície.“

V ostatných dňoch rezonuje vo verejnosti zvrat, o ktorý sa postaral Okresný súd v Trebišove. Ten vydal uznesenie na základe návrhu Základnej školy Parchovany.

Uvádza sa v ňom, že odporca, ktorým je v danej veci Roman Dominik Michalik je povinný zdržať sa akýchkoľvek slovných útokov a obvinení proti žalobcovi a jeho štatutárnemu orgánu a prejavov, ktoré by zasahovali do dobrej povesti a mena navrhovateľa (školy) a jeho štatutárneho orgánu (riaditeľa Ivana Račkovského).

Vzťahuje sa to na otcove vyjadrenia pre média, statusy a komenty na sociálnych sieťach, až do právoplatného skončenia trestného konania, ktoré je zatiaľ v prípravnom konaní. V odôvodnení súdu je ďalej uvedené, že odporca svojím konaním útočí na školu i jej vedenie.

„Pričom jeho konanie, napríklad v snahe vstúpiť do školy a prečítať rozlúčkový list nebohého syna pred ostatnými žiakmi – poskytnutie listu médiám, je spôsobilé poškodiť dobré meno a povesť školy, tiež ovplyvniť rozhodovanie rodičov o tom, že prihlásia deti do danej školy,“ uvádza sa v uznesení.

Súd podľa vyjadrenia nevie o dôvodoch, ktoré by nasvedčovali vine navrhovateľa [ZŠ Parchovany, pozn. redakcie] za to, že si žiak siahol na život. Ku dňu rozhodovania súdu nie je nikto v procesnom postavení obvinených, obžalovaných a ani odsúdených. „Z uvedeného dôvodu sa konanie odporcu smerujúce proti navrhovateľovi a jeho riaditeľovi javí neopodstatnené, pričom je spôsobilé poškodiť ich dobré meno.“

Súd ďalej poukázal aj na to, že konanie odporcu (Romana D. Michalika) ohrozuje životy a zdravie žiakov, čo vyplynulo z odborného vyjadrenia, zápisnice zo zasadnutia rady školy a tiež zo správ o krízovej intervencii.

„Odborníci z príslušného odboru vyhodnotili konanie odporcu (verejné čítanie rozlúčkového listu), ako aj jeho snahu o medializáciu celého skutku za konanie ohrozujúce deti a výslovne neodporučili, aby v tom pokračoval.“

Súd považuje nariadené neodkladné opatrenie za efektívny nástroj dočasného usporiadania vzťahov medzi školou, riaditeľom a otcom, tiež predchádzaniu zbytočným škodám na životoch a zdraví žiakov i dobrom mene a povesti navrhovateľa.

Iveta Adamová, hovorkyňa Úradu komisára pre deti, potvrdila pre našu redakciu, že spolupracujú s kompetentnými inštitúciami.

„Komisár poskytol súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní pri vyšetrovaní a zároveň ich požiadal o informácie o jeho priebehu,“ uviedla Adamová.


Ďalšie články