Dva lomy s azúrovou vodou. Naša Beňatina ako chudobná príbuzná poľských Malediv

Park Gródek Povrchom nádrže Wydra vedie kľukaté drevené mólo. Foto: hasajacezajace.com

SLOVENSKO/POĽSKO – V košickej župe pribudli počas dvoch rokov na Zemplíne a Gemeri dve nové atrakcie – zipline Beňatina (2022) a Gombasek (2024). Na sociálnej sieti sa o tom rozpútala debata. Nie však o lanových dráhach, ale o beňatinskom lome, ponad ktorý môžete preletieť na lane.

Turisti, ktorí majú precestované nielen vzdialenejšie, ale aj okolité krajiny, dlhodobo porovnávajú tyrkysovo-modrú vodu Beňatiny s tou, ktorá je príznačná pre Plitvické jazerá v Chorvátsku. V ostatnom čase však pribudlo k tomu aj ďalšie prirovnanie.  

Je to park Gródek v poľskom meste Jaworzne. Zatiaľ čo v zaplavenom vápencovom lome na východe, s ktorým je spojená legenda o beňatinskej veľrybe (zhruba päťmetrová naturálna silueta živočícha na južnej stene lomu), sa návštevníci bez problémov môžu kúpať, v tom poľskom, dolomitovom, platí prísny zákaz kúpania. Tí, ktorí reálne navštívili obidve miesta, podčiarkujú, že sú porovnateľné maximálne tak farbou vody, ale inak je lokalita na Zemplíne len chudobnou príbuznou parku, ktorý vytvorili naši severní susedia.

Najobľúbenejšie miesto domácich si získalo priazeň aj mnohých cudzincov, a to až natoľko, že práve oni mu dali názov poľské Maledivy. Z niekedy zanedbaného a spustnutého miesta je v súčasnosti park a zároveň aj arborétum Gródek, ktoré zaujmú svojou atraktívnou flórou všetky vekové kategórie. Miesto si často vyberajú snúbenecké páry na sobášenie a mladomanželské na fotografovanie.

A hoci neprajné kuvičie hlasy kritizujú absenciu kúpania, milovníci krásnej prírody a turistiky sú spokojní. Je tam toho toľko, čo môžu návštevníci obdivovať, že pľačkanie sa vo vode im ani nezíde na um. Vodné nádrže Wydra a Orka lákajú zvedavcov nielen modrou farbou vody. Po hladine tej prvej vedie kľukaté drevené mólo. Pri prechádzke sa môžete kochať pohľadom nielen na hladinu, ale tiež pozorovať život pod ňou.

Nádrž Orka je zasa preslávená tým, že sú tam v hĺbke 18 metrov potopené neuveriteľné veci a tiež potápačským centrom. Vďaka nemu sa zvedavci dostanú na dno jazera, kde okrem dvoch obrovských bagrov môžu vidieť aj vraky áut, bunker, dom či dokonca čerpacie stanice.

Vstup do parku nie je časovo obmedzený, je bezplatný, rovnako aj parkovanie na dvoch veľkých odstavných plochách. Zodpovední z Košického samosprávneho kraja majú čo doháňať, ak chcú byť konkurenciou poľskému lomu.


Ďalšie články