Prinášame podrobnosti: Príde IKEA predsa len do Košíc?

Ikea pozemok Na rohu ulíc Rozvojová a Pri prachárni sa pripravuje výstavba nového nákupného centra. Bude to IKEA? Foto: Redakcia

KOŠICE – Príchod IKEY do Košíc už pripomína ságu. O zriadení obchodného domu v metropole východu sa hovorí už vyše 20 rokov. Doteraz sa tak nestalo.

V uplynulých dňoch však rozruch spôsobila správa, že v „obchodnej zóne“ v blízkosti doterajších nákupných centier má pribudnúť ďalšie. Má byť zamerané na predaj rôzneho tovaru do domácnosti, nábytku, ale aj poskytovať stravovacie služby. Podobnú koncepciu má aj IKEA, ktorá má zatiaľ jediné nákupné centrum na Slovensku v Bratislave. V Košiciach funguje iba výdajné miesto. Obchodným zameraním pôjde evidentne o niektorý z nábytkárskych reťazcov.

Navyše by išlo po OPTIME o druhé najväčšie nákupné centrum v Košiciach s plochou približne 46-tisíc metrov štvorcových. Pre porovnanie, OPTIMA má rozlohu 53-tisíc metrov štvorcových. Nové obchodné centrum s názvom OCKE má stáť na niekoľkohektárovom pozemku na rohu ulíc Pri prachárni a Rozvojová. V súčasnosti je už časť plochy oplotená, časť z nej tvorí niekdajší uzavretý areál, kde boli rôzne menšie prevádzky, firmy a garáže. Všetky budovy sú však už zbúrané a pozemok už evidentne pripravujú na stavebné práce.

Za projektom stojí slovenská dcérska spoločnosť rakúskej stavebno-projektantskej firmy Delta Holding. V susedných Čechách spolupracovala s IKEOU pri rozširovaní jej obchodného domu v Brne a s ďalším nábytkárskym reťazcom ASKO, pomáhala pri rozširovaní obchodnej siete. Spýtali sme sa, či tajomným klientom, pre ktorého pripravujú zámer v Košiciach, je naozaj IKEA, alebo iný investor.

„V súlade so záväzkami, ktoré sme prijali v zmluvách so svojimi klientmi, a v súlade s platnými právnymi predpismi o ochrane osobných údajov a obchodných tajomstvách, nie sme oprávnení zdieľať špecifické informácie o našich klientoch alebo o konkrétnych projektoch, na ktorých pracujeme. Tieto obmedzenia sú kľúčové pre udržanie dôvery a bezpečnosti všetkých našich klientov a partnerov,“ odpovedal na otázku Košického Štandardu Marián Kupka z Delta Holdingu.

Keďže sme sa veľa nedozvedeli, oslovili sme aj IKEU, či po dlhšom čase predsa len plánujú výstavbu nového obchodného centra v Košiciach. „V súčasnej dobe prebiehajú interné procesy týkajúce sa rozhodovania o budúcich investíciách v stredoeurópskom regióne, vrátane Slovenska. Kvôli tomu nie sme v pozícii zdieľať detaily o možných expanzných plánoch verejne. Ďakujeme za pochopenie,“ informovala Veronika Bartošová, koordinátorka komunikácie IKEA Slovensko. 

Pozemky pod budúcim obchodným centrom vlastní podľa údajov katastra na internete bratislavská eseročka Whitewine. Po ich oslovení nám len stroho odkázali, že sa k podrobnostiam nebudú v žiadnom prípade vyjadrovať. Firmy, ktoré majú projekt na starosti zatiaľ držia bobríka mlčanlivosti, no viacero indícií naznačuje, že by skutočne mohlo ísť o IKEU. V súčasnosti je už v plnom prúde výstavba švédskej automobilky Volvo (aj keď je väčšinovým vlastníkom čínska spoločnosť Geely) v neďalekom priemyselnom parku Valaliky.

Navyše väčšina nábytkárskych reťazcov, ako Mobelix, Asko, XXXLutz, či Merkury Market, už v Košiciach je, len niekoľko desiatok až stoviek metrov od budúceho OCKE. V Košiciach chce stavať aj nábytkársky reťazec SCONTO, no ten má podľa katastrálnej mapy na internete vo vlastníctve pozemky pod bývalým futbalovým štadiónom VŠA pri kruhovom objazde na Moldavskej, resp. Alejovej.

O príchode IKEA do Košíc sa hovorí už od roku 2000. Neskôr sa pravidelne objavovali správy o možnom príchode švédskeho reťazca, no stále z toho z rôznych príčin zišlo. Naposledy v histórii mal byť príchod IKEY v roku 2009. Vtedy mala byť na spadnutie výstavba obchodného centra v areáli bývalej Magnezitky. Kvôli komplikovaným vlastníckym vzťahom k pozemkom a environmentálnej záťaži však zo zámeru zišlo.

Na rohu ulíc Rozvojová a Pri prachárni sa pripravuje výstavba nového nákupného centra. Bude to IKEA? Foto: Redakcia


Ďalšie články