Má trestne stíhaný bývalý generálny riaditeľ Správy ciest KSK lukratívnu funkciu?

Trišč Bývalý generálny riaditeľ SC KSK Anton Trišč. Foto: Redakcia

KOŠICE – Pracovné pôsobenie bývalého riaditeľa Správy ciest Košického samosprávneho kraja (SC KSK) Antona Trišča je zahalené rúškom tajomstva. Odkedy sa kvôli trestnému stíhaniu a pobytu vo väzbe vzdal 23. novembra 2023 funkcie, nie je vôbec jasné, či je naďalej zamestnancom SC KSK.

Ak áno, v akej funkcii pracuje a aký plat mu prináleží? Úrad KSK i vedenie SC KSK už mesiace mlčí a tvári sa, že je to vnútorná vec organizácie. O nič múdrejší neboli pred mesiacom ani členovia Dopravnej komisie na zasadnutí, ktoré bolo 8. apríla. Vtedy sa o ďalšie Triščove pôsobenie zaujímal krajský poslanec a člen komisie Miloš Ihnát.

Súčasný generálny riaditeľ SC KSK Vladimír Žiarný tvrdil, že kvôli rôznym právnym názorom nemôže na všetko odpovedať. „Poskytnem tie informácie, ktoré mám a tie, s ktorými som stotožnený. Sú nejaké právne názory, ktoré mi nedovoľujú odpovedať vám teraz na všetko,“ odpovedal vtedy Žiarný.

Na Ihnátovu otázku, či Trišč naozaj chodí do práce, odpovedal: „Tieto veci si študujem. Je to z jedného hľadiska taký zaujímavý prípad. Odkedy sa vzdal funkcie, SC KSK má ponukovú povinnosť, ktorú zatiaľ neuplatnila. Potom tam má rozpor s tým, kde má byť bývalý generálny riaditeľ zaradený,“ uviedol Žiarný. Ihnát sa pýtal aj na to, či je prekážka na strane zamestnávateľa, na čo Žiarný odpovedal kladne.

Na otázku, či mu vyplácajú aj mzdu, už ale odpovedať nechcel. „Ďalej sa zatiaľ nebudem vyjadrovať. Snažím sa to vyriešiť, sedí nad tým pracovná skupina právnikov. Nechcite odo mňa, aby som to vyriešil za mesiac,“ odpovedal Žiarný. „Čo právnik, to iný názor. A mne dvaja právnici dali dve rôzne odpovede. Odpovede vám nepoviem, lebo je to naša interná záležitosť. Ešte raz, aj mne to vadí a riešim to. V zmysle zákona vám odpoviem,“ prisľúbil Žiarný.

Podľa našich informácií došlo v Organizačnej štruktúre SC KSK 1. mája na Úseku generálneho riaditeľa k zaujímavej zmene. Je tam funkcia vedúci odboru pre podporné činnosti. Ten je podriadený priamo generálnemu riaditeľovi. Spomínaným vedúcim odboru nemá byť nik iný, ako Anton Trišč. Chceli sme si túto informáciu overiť priamo v SC KSK, resp. na Úrade KSK. Do uzávierky sme však odpoveď nedostali.

Napriek prísľubu Žiarného, nedostal zatiaľ odpovede ani poslanec Ihnát. Stále tak nie je oficiálne jasné, či a čo vlastne bývalý generálny riaditeľ SC KSK vlastne robí a v akej pozícii pracuje. Momentálne je trestne stíhaný a ešte v novembri 2023 pobudol vo vyšetrovacej väzbe. Vtedy malo ísť o podozrenia týkajúce sa káuz nákupu predražených bezkontaktných teplomerov, ako aj podozrivý nákup desiatich posypových nadstavieb, ku ktorým chýbali doklady.

Trišč sa ešte 23. novembra 2023 vzdal funkcie generálneho riaditeľa SC KSK. Deň predtým Najvyšší súd SR vyhovel jeho sťažnosti voči vzatiu do väzby pre obvinenie z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a bol prepustený na slobodu.


Ďalšie články