Letisko Košice oslavuje storočný míľnik. Aké má plány do budúcnosti?

100 rokov ČSA Košické letisko ročne obslúži tisíce letov. Foto: redakcia

KOŠICE – Letisko Košice má naozaj dôvod na oslavu. V týchto dňoch si pripomína sté výročie od historického okamihu, keď Košice privítali prvý komerčný let.

V rámci tejto oslavy pristálo vo štvrtok večer na košickom letisku špeciálne zorganizované letecké spojenie Českých aerolínií z Prahy. Lietadlo s posádkou čakala slávnostná vodná brána, ktorú zabezpečil tím Hasičskej a záchrannej služby Letiska Košice.

Video: Redakcia

Prvý komerčný let, podľa historických záznamov, odštartoval 5. mája 1924 a letel na trase Praha – Bratislava – Košice. Išlo o jednomotorový dvojplošník typu A-14 z flotily Československých aerolínií, modifikovaný nemeckým modelom Brandenburg CI, ktorý vznikol počas prvej svetovej vojny. Jeho špičková rýchlosť dosahovala 170 km/h a pri sotvárnej hmotnosti 933 kg poskytoval otvorenú kabínu s dvomi sedadlami – pre pilota a cestujúceho.

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi zdôraznil význam letiska pre rozvoj turizmu v regióne a privítal blízku spoluprácu medzi letiskom a Košickým samosprávnym krajom na podpore príjazdového cestovného ruchu. „Košické letisko ročne obslúži tisíce letov a minulý rok vybavilo rekordných 625-tisíc cestujúcich.“

Príkladnú spoluprácu vyzdvihol aj samotný minister dopravy Jozef Ráž: „Z toho profitujú podnikateľský sektor, odvetvie cestovného ruchu i všetci občania, ktorí majú možnosť z Košíc lietať doslova do celého sveta.“

Oslavy sa začali galavečerom v Národnom divadle Košice, kde boli ocenené osobnosti, ktoré prispeli k rozvoju letiska. Medzi ocenenými boli dlhoročná riaditeľka letiska Marta Horváthová, publicista a fotograf Radomír Mlýnek, prezident Rudolf Schuster a dlhodobý zástupca ČSA v Košiciach Milan Polášek, in memoriam.

V rámci osláv Letisko Košice tiež vydalo reprezentatívnu publikáciu s názvom Storočie na košickom nebi, ktorá podrobne mapuje históriu letectva v regióne.

Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Thomas Dworschak v súvislosti s udalosťou povedal: „Dnes je čas na chvíľu sa zastaviť a vyjadriť vďačnosť generáciám kolegov, ktorí písali dejiny letiska Košice.“

Na slávnosti nechýbal ani predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka, ktorý poblahoželal letisku k jeho okrúhlym narodeninám, vyzdvihol jeho prínos a poďakoval sa za sto rokov činnosti: „Pred sto rokmi sa začala zlatá éra nielen Košíc a Košického kraja, východného Slovenska, ale celého Československa, keďže Československo sa následne po rokoch dopracovalo na jednu z najbohatších krajín vtedajšom svete.“

Podľa jeho slov letisko prispelo k rozvoju východného Slovenska, avšak poznamenal, že všetci by sme si priali viac leteckých spojení, k čomu smerovalo aj podpísanie zmluvy medzi Košickým samosprávnym krajom a Letiskom Košice.

Predseda preto zdôraznil význam tejto spolupráce pre príchod veľkých investorov a otvorenie nových leteckých liniek. „Je to zmluva o strategickom partnerstve, ktorá nám umožní byť informovaní o potencionálnych nových linkách, ktoré sa budú môcť zriadiť a Košický samosprávny kraj bude pri tom,“ priblížil košický župan. Snahou je teda mať čo najviac priamych liniek z Košíc do sveta, čo určite uvítajú všetci východniari, ktorí sa radi vydajú na cestu za dobrodružstvom.

„Neustále hľadáme nové príležitosti na rozšírenie ponuky leteckých spojení z Košíc. Verím, že užšia spolupráca s Košickým samosprávnym krajom nám pomôže ešte aktívnejšie napĺňať naše ambície, a zároveň tak prispievať k dlhodobo udržateľnému rozvoja kraja,“ vyjadril sa Thomas Dworschak.

Podpísanie memoranda o spolupráci medzi Letiskom Košice a Košickým samosprávnym krajom smeruje k intenzívnejšej spolupráci a rozvoju leteckej dostupnosti v regióne.

Podpis memoranda Foto: redakcia

Letisko Košice sa v priebehu storočia stalo popredným regionálnym uzlom s bohatou ponukou leteckých liniek a vysokokvalitnými službami. Teší sa na budúcnosť a na ďalších sto rokov, v ktorých plánuje posilniť existujúce letecké spojenia a prilákať nových partnerov a investície, čím sa stane ešte dôležitejším uzlom pre cestujúcich nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.


Ďalšie články