Foto: V metropole východu vysadili tisíce kvetov. Páči sa vám naše rozkvitnuté mesto?

rozkvinuté kosice Mesto sa odelo do farebných šiat. Foto: FB Henrieta Tomašcová

KOŠICE – V metropole východného Slovenska sa práve obnažila jarná nádhera. Mesto je plné farieb a kvetov, ktoré dodávajú energiu a život do každého kúta. Zásluhou Správy mestskej zelene sa Košice premenili na kvetinový raj.

Mesto Košice sa pochválilo, že za posledných päť rokov Správa mestskej zelene vysadila takmer 1,2 milióna kvetov. Táto obdivuhodná iniciatíva predstavuje takmer 16-tisíc trvaliek, 300-tisíc letničiek a viac ako 810-tisíc cibuľovín. Pásy cibuľovín, ktoré dominujú na trávnikoch, sú teraz plné kvitnúcich narcisov, hyacintov a tulipánov.

Okrem kvetov je mesto aktívne aj v oblasti zelene. V rámci jarnej výsadby plánuje SMZ vysadiť viac ako 300 stromov a takmer 2 500 kríkov. Najviac pribudne javorov, lipy, čerešní, brezy a jarabiny. V tomto období ulice nášho mesta najviac skrášľujú práve rozkvitnuté čerešne.

Foto: redakcia

„Každý nový strom a krík zlepšuje kvalitu života v meste, pomáha v boji proti klimatickým zmenám, ochladzuje prostredie, znižuje hluk a prašnosť,“ dodal primátor Polaček.

Digitálna starostlivosť o dreviny

Košice sú príkladom moderného prístupu k starostlivosti o zeleň. Správa mestskej zelene je v procese vytvárania Digitálneho dokumentu starostlivosti o dreviny, ktorý bude obsahovať podrobné informácie o každom jednom strome v meste.

Foto: redakcia

„Sme prvým mestom na Slovensku, ktoré buduje digitálny interaktívny a dynamický dokument starostlivosti o dreviny. Ide o digitálnu zdravotnú kartu dreviny, ktorá bude obsahovať podrobné informácie o každom jednom strome v meste. Dokument bude zároveň slúžiť ako evidencia starostlivosti o stromy, keďže sa v ňom priebežne kompletizujú a aktualizujú podrobné údaje o lokalizácii prostredníctvom GPS súradníc, druhu, veku, rozmeroch a zdravotnom stave stromu, fotografie zo zásahov alebo iných ošetrení,“ doplnila riaditeľka SMsZ Marta Popríková.

Správa mestskej zelene v Košiciach spravuje viac ako 460 hektárov zelených plôch, 35 parkov, 205 detských ihrísk, 20 fontán a ďalšie verejné priestory vrátane pomníkov a minerálneho prameňa Anička. Okrem toho prevádzkuje Verejný cintorín a Krematórium.

Košice sa s hrdosťou môžu považovať za mesto kvetov a zelene. Vďaka iniciatíve a starostlivosti o mestskú zeleň sa mesto transformuje na miesto, kde sa ľudia cítia dobre a kde je príroda stále na dosah ruky.

(kosice.sk)


Ďalšie články