Kapitán Spišskej Novej Vsi Branislav Rapáč: Je to úžasné. Prepísali sme históriu

Spišská Foto: FB/HK Spišská Nová Ves

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Spišská Nová Ves zažíva hokejovú eufóriu. Len tri roky po opätovnom postupe do najvyššej slovenskej hokejovej ligy postúpila do finále. Zaplnená Spiš Aréna v utorok večer neprestávala skandovať po záverečnom klaksóne, keď domáci tím v rozhodujúcom siedmom zápase zdolal minuloročného majstra HC Košice tesným výsledkom 2:1.

„Je to úžasné. Znovu sme prepísali históriu. Znovu sme posunuli tento klub dopredu, takže je to skvelé,“ povedal po zápase kapitán žltomodrých Branislav Rapáč. Sám uznal kvalitu Košíc, ktoré boli podľa neho herne lepším tímom na ľade.

„Dusili nás štyridsať minút, ale ukázali sme charakter. Brankár Suro to zavrel. Klobúk dole, aký charakter, a akú bojovnosť sme ukázali. Aj hráči, ktorí robili body a boli zvyknutí hrať skôr dopredu, dnes (16. 4.) ukázali srdce a zabojovali za celé mužstvo,“ dodal Rapáč.

Branislav Rapáč: Je to úžasné. Prepísali sme históriu

Spišská Nová Ves začala svoje ťaženie za víťazstvom hneď v prvej tretine, keď domácich fanúšikov, ktorí zaplnili zimný štadión do posledného miesta, rozjasal najskôr v 9. minúte Adam Žiak a následne v 16. minúte pridal ďalší gól samotný kapitán. Tento gól sa neskôr ukázal ako víťazný. Pre hostí a ich fanúšikov to bola studená sprcha. Po druhom góle sa nechal v bráne vymeniť aj košický brankár Dominik Riečický, ktorého nahradil Jaroslav Janus.

„Zlá prvá tretina z našej strany. Potom sme hrali to, čo vieme hrať. Škoda, dnes (16. 4.) sa to nepriklonilo na našu stranu. Máme po sezóne. Ja som hrdý na týchto hráčov, čo sú tu. Som rád, že som s nimi mohol stráviť sezónu. Bude to ešte dlho bolieť. Boli sme krok od finále. Toto mužstvo tam patrilo. Škoda,“ povedal po zápase košický kapitán Michal Chovan.

Práve košický kapitán bol tým, ktorý Košičanom na chvíľu vykresal iskierku nádeje, keďže sa mu podarilo dať vyrovnávajúci gól. Ten však rozhodcovia neuznali pre predchádzajúci ofsajd. „Ak to ofsajd bol, tak to ofsajd bol. Mrzí ma to za všetkých chalanov,“ povedal sklamaný Chovan.

Verdikt rozhodcov, ktorí neuznali košický gól, potešil domácich divákov. Naopak, tí košickí zostali v smútku po predchádzajúcej oslave vyrovnávajúceho gólu.

Hrdinom utorkového zápasu sa stal domáci brankár Filip Surák, ktorý za svoj chrbát pustil iba jediný gól. „Košice dnes (16. 4.) odohrali veľmi dobrý zápas, ale takou tou našou húževnatosťou a bojovnosťou sme to urvali na našu stranu,“ povedal po zápase Surák.

Ten sa v spišskonovoveskej bráne neobjavoval počas sezóny príliš často. „Musím byť stále pripravený. Pripravený som bol, prišla šanca a využil som ju,“ povedal Surák. Aj podľa neho bolo dôležité a môže sa to prejaviť aj vo finálových zápasoch s Nitrou, že domáce prostredie môže byť tým, čo rozhodne. „S Košicami sa to ukázalo. Takisto Nitra je doma veľmi silná. Dúfam, že nám tá domáca séria vydrží a na konci sa budeme radovať,“ dodal spišskonovoveský gólman.

Aj podľa Branislava Rapáča im pomohlo domáce prostredie. „Je to ošiaľ. Som vďačný ľuďom, že prišli a že si to užili spolu s nami. Pred finálovými bojmi s Nitrou však hovorí o rešpekte. „Vyradili prvého, vyradili druhého. Vieme, že tam sa hrá ťažko. Diváci sú tam tiež fantastickí. Čo sa týka diváckej stránky, vo finále sa stretli asi dva najlepšie kluby,“ myslí si Rapáč.

Počas posledného semifinálového zápasu to v Spiš Aréne poriadne vrelo. Domáci fanúšikovia hnali svojich miláčikov za víťazstvom od úvodného buly. Nezaostávalo za nimi aj niekoľko stoviek košických fanúšikov, ktorí miestami vytvorili svojim hráčom takmer domácu kulisu.

Oslavy historického postupu Spišskej Novej Vsi do finále hokejovej extraligy nemali konca. Po skončení zápasu celá hala povstala a skandovala domácim miláčikom, ktorí prepísali históriu spišskonovoveského hokeja a majú jedinečnú šancu na majstrovský titul. Vlani pritom skončili na treťom mieste.

Niekoľko stoviek spišskonovoveských fanúšikov si vyvolalo tím aj po tom, čo už hodnú chvíľu boli v šatni. Hokejisti sa po čase na ľad vrátili a spolu s fanúšikmi sa tešili z historického postupu do finále.

Finálové zápasy hokejovej extraligy začínajú v piatok (19. apríla). Spišská Nová Ves má výhodu domáceho prostredia v úvodných dvoch stretnutiach v piatok (19. apríla) a sobotu (20. apríla). Pod Zoborom bude séria pokračovať v utorok (23. apríla) a stredu (24. apríla) budúci týždeň.

O najvýznamnejší úspech spišskonovoveského hokeja sa postarali títo hráči: Surák – Romaňák, Merežko, Žiak, Ališauskas, Groch, Valach – Archambault, Nellis, Rapáč – Majdan, Kerbashian, Bakoš – Džugan, Myklucha, Burgess – Vandas, Bortňák, Hamráček pod vedením trénera Vlastimila Wojnara a asistentov Vladimíra Zaborského a Martina Salugu.


Ďalšie články