Žiadatelia sa môžu tešiť. Z fondu podporia projekty za takmer 1,5 milióna eur

peniaze Ilustračné foto: Pixabay.com

KOŠICE – Z Fondu malých projektov podporia v rámci prvej výzvy projekty v hodnote takmer 1,5 milióna eur. Žiadatelia na slovenskej a maďarskej strane podali na jeseň minulého roka bezmála 200 žiadostí, ich celková hodnota presiahla 5,5 milióna eur.

„Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Via Carpatia v rámci Programu Interreg VI-A Maďarsko-Slovensko realizuje projekt s názvom Fond malých projektov pre východnú programovú oblasť,“ priblížil Košický samosprávny kraj (KSK).

V Košickom kraji podporia 27 projektov

Ako uviedol predseda KSK Rastislav Trnka (nezávislý), Fond sa už v predošlom programovom období stal etablovaným nástrojom na podporu projektov prospešných pre obyvateľstvo v prihraničných oblastiach.

Trnka dodal, že celkovo bude podporenýc 51 projektov, pričom najviac, a to 27, ich bude práve v Košickom kraji.

Maďarskí i slovenskí prijímatelia si už prevzali Zmluvy o poskytnutí finančného príspevku. V tomto programovom období budú podporené podujatia, festivaly a tábory, ktoré napomáhajú upevňovaniu kultúrnych a športových vzťahov medzi ľuďmi v prihraničných oblastiach.

Bližšie informácie možno nájsť na webe www.spf-viacarpatia.eu, či na sociálnych sieťach.

Kultúrne a folklórne akcie, vzdelávacie workshopy aj športové aktivity

„V tomto kole získalo finančnú podporu 27 slovenských projektov z územia Košického a Banskobystrického kraja a 24 maďarských malých projektov zo žúp Heveš, Novohrad, Boršodsko-abovsko-zemplínska a Sabolčsko-satmársko-berežská.

V najbližších mesiacoch sa môžu obyvatelia na oboch stranách hranice tešiť na zaujímavé kultúrne a folklórne akcie, vzdelávacie workshopy, detské tábory, podujatia s tradičnou lokálnou kuchyňou, ale aj športové aktivity, ktoré sú určené pre rôzne vekové skupiny – pre seniorov, študentov, ako aj rodiny s deťmi,“ priblížila riaditeľka EZÚS Via Carpatia Julianna Máté.

Dodala, že s realizáciou projektov sa začalo už v apríli a mali by prebiehať do konca tohto roka, pričom najbohatšie na cezhraničné podujatia by mali byť mesiace máj a jún.

„Z Fondu malých projektov získalo finančnú podporu napríklad Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi, ktoré zorganizuje Deň umenia a kultúry na Spiši, ktorý bude súčasťou Župných dní KSK. Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove usporiada tradičný dožinkový festival Chlieb náš každodenný. Občianske združenie Synapsy zase zorganizuje podujatie zamerané na bezpečnosť na internete a obranu proti dezinformáciám CyberOsveta,“ vymenúva kraj.

Ďalšie výzvy

Samospráva dodala, že v Rožňave sa pobežia preteky Rožňava Night Run a Židovská náboženská obec zas s pomocou prostriedkov z fondu zorganizuje prehliadky židovských pamiatok, a to počas Dní židovskej kultúry 2024.

„V rámci Fondu malých projektov budú ešte v programovom období 2021 – 2027 vyhlásené ďalšie výzvy, celkovo bude možné žiadať 6,5 milióna eur. Tieto finančné prostriedky sú určené na malé projekty podporujúce spoluprácu medzi ľuďmi a inštitúciami. Ide o projekty, ktoré majú regionálny význam. Ich cieľom má byť posilnenie sociálnej súdržnosti a spolupráce, čo povedie k vytvoreniu a rozvíjaniu dlhodobých partnerstiev medzi organizáciami na oboch stranách hranice,“ uviedla predsedníčka Borsodsko-abovsko-zemplínskej župy Bánné Gál Boglárka.

Dodala, že ich teší záujem žiadateľov a zdôraznila badateľne pozitívny dopad projektov na rozvoj regiónov.

(sita, kol)


Ďalšie články