Za darovanie vajíčok dostane žena tisíc eur. Ktorá ale bude matkou?

darovanie a odber vajicok Darovanie vajíčok je komplexná otázka s mnohými aspektmi. Ilustračné foto: europeivf.com

KOŠICE – Darovanie vajíčok sa stáva čoraz viac diskutovanou témou. Na Slovensku je tento akt odmeňovaný sumou tisíc eur, čo vyvoláva otázky o etických a zdravotných aspektoch. Čo teda motivuje ženy okrem finančnej odmeny podstúpiť tento zákrok?

Zatiaľ čo niektoré ženy vidia v anonymnom darovaní vajíčok šancu pomôcť iným ženám a zároveň získať dôležité informácie o svojom reprodukčnom zdraví, iné v tom vidia možné riziká, alebo tento úkon rázne odmietajú.

Na tému sme sa pozreli očami odborníčky Andrey Bernáthovej z IVF kliniky Sanatórium Helios Košice.

Prečo darovať?

Hlavný dôvod, prečo sa ženy rozhodujú darovať vajíčka, je pomoc iným. Pre mnohé ženy s reprodukčnými problémami alebo genetickými ochoreniami môže byť darované vajíčko jedinou šancou na zažitie tehotenstva a narodenie zdravého dieťaťa.

Okrem toho umožňuje darovanie vajíčok ženám získať množstvo informácií o svojom reprodukčnom zdraví vrátane genetických testov a testov na pohlavne prenosné ochorenia.

Kritériá a riziká darovania

Aby žena mohla byť zaradená do programu darovania vajíčok, musí splniť určité kritériá. Podľa doktorky Andrey Bernáthovej z IVF kliniky Sanatórium Helios Košice musí byť záujemkyňa vo veku 18 až 35 rokov, mať dobrý stav vaječníkov, nesmie trpieť závažnými ochoreniami a musí mať ukončené minimálne stredoškolské vzdelanie.

„Po vylúčení niektorých infekčných ochorení a genetických chýb, ktoré by mohla prenášať, môže byť zaradená do nášho zoznamu darkýň,“ priblížila odborníčka.

S darovaním vajíčok sa môžu spájať aj určité vedľajšie účinky. „Počas krátkodobej injekčnej liečby sa môžu objaviť únava, zmeny nálad, ktoré však nie sú časté. Po odbere vajíčok sa niekedy vyskytne mierny hyperstimulačný syndróm sprevádzaný pocitom nafúknutého brucha a bolestivosťou a tlakom v podbrušku,“ vysvetlila doktorka, podľa ktorej tieto príznaky väčšinou po niekoľkých dňoch odznejú.

Dodala, že v prípade ťažkostí s dýchaním, pridruženia zvracania a celkového zhoršenia stavu sú nutné hospitalizácia a infúzna liečba.

Ktorá je matkou?

Na Slovensku na každej reprodukčnej klinike dostane žena za darovanie vajíčok kompenzáciu až vo výške 1 000 eur, čo medzi ženami vyvoláva vášnivé diskusie.

Aj známa slovenská influencerka dala nádej iným párom. Svoje vajíčka darovala Alexandra Molnárová, ktorú inšpiroval príbeh ženy a jej cesty umelého oplodnenia: „Uvedomila som si, koľko žien má s tým problém a že by som im rada pomohla,“ hovorí. Okolie má často na darovanie vajíčok zmiešané názory.

„Asi by som to nedokázala, lebo by som celý život žila s myšlienkou, že pravdepodobne niekde žije kus zo mňa, dieťa, ktoré je aj moje, a ja nie som s ním… možno sebecké, ale úprimné,“ priznala sa pani Gabriela na sociálnej sieti.

Darovanie vajíčok je síce kontroverzná téma, na ktorú sa názory žien líšia, avšak je dôležité o nej hovoriť.

Ilustračné foto: unsplash.com

Indikácie pre darovanie vajíčok a spermií

Páry, ktoré vyhľadávajú možnosť využitia darovaných vajíčok alebo spermií, to robia z rôznych dôvodov. „Najčastejšie sú to mladé ženy, ktorým predčasne zlyhali vaječníky, alebo ženy okolo štyridsiatky a po nej, keď sú počet a kvalita vajíčok prirodzene znížené,“ avizovala doktorka Andrea Bernáthová.

Darované vajíčka môžu byť tiež riešením pre ženy s genetickými ochoreniami, po operáciách vaječníkov alebo po protinádorovej liečbe.

„V prípade spermií je darca potrebný, ak spermiogram potvrdí nedostatok, nízku kvalitu alebo chýbajúce spermie. Dôvody môžu byť genetické, infekčné alebo hormonálne. Chýbajúce semenníky alebo ich poškodenie onkologickou alebo inou liečbou sú takisto indikáciou na darcu,“ dodala na záver.

Darovanie vajíčok je komplexná otázka s mnohými aspektmi. Je dôležité, aby sa ženy informovali, boli informované a konzultovali so špecialistami, aby mohli urobiť fundované rozhodnutie.


Ďalšie články