Modrotlač ako ďalší Košický poklad. Vo Východoslovenskom múzeu boli krstiny

Krst publikácie Remeslo má modré dno. Foto: Redakcia Krst publikácie Remeslo má modré dno. Foto: Redakcia

KOŠICE – Vo Východoslovenskom múzeu (VSM) v Košiciach sa konal slávnostný krst publikácie s názvom „Remeslo má modré dno“. Táto jedinečná publikácia prezentuje unikátnu kolekciu modrotlačových vzorov z etnografického fondu Východoslovenského múzea a ďalších múzeí.

Cieľom tejto odborno-popularizačnej publikácie je poukázať na pestrosť a vývoj motívov, ktoré sa postupne stali súčasťou kultúrneho dedičstva. Tradičné vzory, ktoré kedysi zdobili odevy a textílie, sú dnes často nahrádzané univerzálnymi komerčnými ornamentmi. Kniha Remeslo má modré dno sa snaží vrátiť k pôvodným koreňom a znova oživiť staré motívy, ktoré boli prispôsobené miestnemu vkusu a tradíciám.

Modrotlač. Foto: Redakcia

Autorka publikácie Ľudmila Mitrová slávnostne pokrstila svoje dielo spolu s grafickou dizajnérkou Barborou Kopnickou a riaditeľom VSM Dominikom Bérešom v priestoroch Historickej účelovej budovy Východoslovenského múzea v Košiciach. Tento významný okamih bol doplnený módnou prehliadkou, na ktorej predvádzali originálne kúsky od Mišeny Juhász.

Od medovníkových foriem k modrotlači

V slovenskej kultúre je modrotlač dlhoročnou tradíciou, ktorá sa odvíja od historických koreňov až po súčasnosť. Jej odkaz a dedičstvo pretrváva v zbierkach, formách a vzoroch, ktoré zachovávajú autenticitu a krásu tohto remesla. „Táto publikácia by mala priniesť pôvodné autentické vzory s ich názvami, ktoré sú málokde dochované,“ uviedla autorka.

Ľudmila Mitrová sa k modrotlači dostala zaujímavým spôsobom. Spočiatku nevinný záujem o medovníkové formy ju postupne zaviedol k modrotlači. Zistila, že tí istí ľudia, ktorí vyrábajú medovníkové formy, sú zároveň tvorcami modrotlačových foriem. „Táto publikácia je určite čerešničkou, čo sa týka môjho pôsobenia v oblasti modrotlače,“ dodala s úsmevom autorka.

Ľudmila Mitrová (vpravo) Barbora Kopnická (vľavo)/ Foto: Redakcia)

Publikácia nie je jedinou ani poslednou

Publikácia je výsledkom spolupráce s grafickou dizajnérkou Barborou Kopnickou, ktorá už mala skúsenosti s tvorbou vizuálu pre putovnú výstavu o modrotlači. Ich spolupráca pri fotografovaní a aranžovaní zbierok prispela k vytvoreniu autentického a zaujímavého obsahu publikácie.

„Z publikácie sa veľmi tešíme a verím, že nebude jediná. Pravda je taká, že toto je len úvodný výskum a pri príprave publikácie sme nafotili stovky zbierok, foriem a látok. Táto publikácia je venovaná skôr formám. Je to len 10 percent z toho čo tu existuje,“ vysvetlila Kopnická s prísľubom, že výskum bude pokračovať ďalej.

Publikácia Remeslo má modré dno. Foto: Redakcia

VSM sa môže pochváliť viac ako 500 formami modrotlače

Riaditeľ VSM Dominik Béreš zdieľal pohľad na dlhoročné úsilie etnografičky a kolegov, ktoré vyvrcholilo aj touto publikáciou. Podľa neho sa skrze publikáciu snažia preniesť poznatky o modrotlači aj na mladšie generácie.

„Modrotlač má bohatú históriu, ktorá siaha až do staroveku. Od egyptských a orientálnych koreňov cez stredoveké Európske krajiny až po súčasnú éru, modrotlač sa stala súčasťou významných outfitov, domácich doplnkov a kultúrnych artefaktov. VSM sa môže pochváliť viac ako 500 formami modrotlače vo svojich fondoch v Košiciach, pričom niektoré z nich sú skutočné unikáty a jediné na celom svete, ktoré máme práve my,“ doplnil riaditeľ a dodal, že sa už od 16. mája pripravuje výstava v Múzeu Spiša v Spišskej Novej Vsi, ponúkajúc tak príležitosť spoznať bohatú históriu modrotlače.

Krst publikácie Remeslo má modré dno/ Foto: Redakcia

Okrem Košického zlatého pokladu máme aj modrotlač

Etnografka Klaudia Bugonová zdôraznila význam zachovania modrotlače a vďačnosti voči tým, ktorí prispeli k uchovaniu týchto vzácnych artefaktov. „Treba brať na zreteľ, že sa to zachovalo a že vôbec môžeme niečo také mať pohromade. Je dôležité, že popri Košickom zlatom poklade máme v múzeu aj tieto poklady. Vďaka ľuďom, ktorí to vytvárali a ktorí to aj do tejto inštitúcie odložili a vďaka ktorým sa to zviditeľnilo.“


Ďalšie články