Nové zdieľané kajaky a kanoe budú dostupné v Košickom kraji

kajak Splav Hornádu foto: kamnavýlet.sk

KOŠICE – Košický kraj rozširuje možnosti vodných aktivít, zavádza nový systém zdieľania kajakov a kanoe na rieke Hornád.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) nedávno podpísala zmluvu o dielo s Ústavom technológií a inovácií, čím sa zabezpečí príchod nového eko-turistického riešenia. Hodnota tejto zákazky sa pohybuje okolo 211 000 eur s DPH, čo bolo zistené z informácií uverejnených v Centrálnom registri zmlúv (CRZ).

Tento inovatívny projekt zahŕňa automatizovaný cezhraničný verejný systém zdieľania kanoe a kajakov na rieke Hornád. Okrem mobilnej aplikácie s licenciou sa do zákazky zahrňuje 22 kusov plavidiel s príslušenstvom a päť kontajnerov na ich umiestnenie, ktoré budú v obciach Kysak, Milhosť, Trstené pri Hornáde, Veľká Lodina a Ždaňa v okrese Košice-okolie.

V súťažných dokumentoch verejného obstarávania sa uvádza, že naskenovaním QR kódu na kontajneri prostredníctvom mobilného telefónu sa otvoria dvierka so zvoleným setom. Po otvorení dvierok môže plavba začať, a tá sa skončí v momente, keď sa set a loď vrátia do voľného iného alebo toho istého kontajnera. Každá loď bude vybavená zariadením na sledovanie polohy pomocou GPS a GPRS.

Cieľom tohto projektu je nielen poskytnúť nové zážitky pre návštevníkov, ale aj prilákať väčší počet turistov do Košického kraja. Celý projekt je financovaný z eurofondov cez program Interreg Slovenská republika – Maďarsko. Plánované dokončenie diela je naplánované na prelom októbra a novembra.

(tasr)


Ďalšie články