Je vhodné používať pri deťoch klimatizáciu, či nie?

362981267_793109312518746_4717130220533835791_n

KOŠICE – V súčasných letných horúcich dňoch čoraz častejšie siahame po klimatizácii, či už doma alebo v aute. Klimatizácia však dokáže zabezpečiť naše pohodlie len vtedy, ak je nastavená správne a to tak, aby vyhovovala našim potrebám vrátane vašich najmenších. Zopár rád a odporúčaní pripravila pediatrička MUDr. Anna Feketeová, imuno-alergologička a pneumologička z Kliniky detí a dorastu DFN Košice:

Dojčatá majú niektoré špeciálne potreby vyžadujúce si jemnú kontrolu nad ich prostredím, vrátane teploty a vlhkosti. Novorodenci majú väčšie ťažkosti s reguláciou telesnej teploty ako staršie deti, alebo dospelí. Táto ich nedostatočná schopnosť prispôsobivosti robí z klimatizácie závažný faktor bezpečnosti a pohody dieťaťa.

Odporúčaná teplota miestnosti pre novorodenca je 27 až 28 °C s 40 až 60-percentnou vlhkosťou. Je potrebné mať na pamäti, že chladná miestnosť môže byť rovnako nezdravá, ako horúca a dusná. Pre deti sa vo všeobecnosti odporúča udržiavať teplotu vzduchu v detskej izbe okolo 22,5 °C až 26 °C. Potrebné je aj pravidelné vetranie a cirkulácia čerstvého vzduchu, neodporúča sa kontinuálne pobyt detí v klimatizovanej miestnosti viac ako 4 hodiny. Dojčatá majú tiež jemnú pokožku, ktorá sa môže pod klimatizáciou ľahko vysušiť, preto je potrebná dostatočná hydratácia pokožky dieťaťa v pravidelných intervaloch ako prevencia proti vysušujúcemu efektu klimatizácie.

Aj u starších detí dlhodobý pobyt v klimatizovaných priestoroch môže viesť okrem pocitu vysušenia k problémoch so sliznicami nosa, hrdla, alebo s očami, bolesti hlavy, únava. Možno zvážiť pridanie zvlhčovača do miestnosti na dodatočnú reguláciu vlhkosti. Dostatočná hydratácia detí pitným režimom je samozrejmosťou.

Pri vstupe do rozpáleného auta v lete buďte obzvlášť opatrní. Keď teploty stúpajú, plastové komponenty auta uvoľňujú karcinogénnu látku. Preto pri vstupe do rozpáleného auta najprv otvorte všetky okná a pred zapnutím klimatizácie vozidlo dobre vyvetrajte. Pre teplotu v aute platia podobné pravidlá, avšak všeobecne sa odporúča znížiť klimatizáciu len tak, aby bol rozdiel teploty maximálne 5 až 7 °C od vonkajšej teploty. Najväčším problémom môže byť totiž veľký teplotný rozdiel medzi vnútorným a vonkajším prostredím. Pri prechode z chladného prostredia do horúceho môže dôjsť k teplotnému šoku, celkovému oslabeniu organizmu, až kolapsu.

Problémy s dýchaním, ako je astma a alergie, bežne postihujú aj deti na Slovensku. Okrem toho prach, srsť, spóry plesní a iné častice vo vzduchu môžu prispievať k alergickým prejavom, ako sú sipot, kýchanie, kašeľ, slzenie očí, nádcha a dýchavičnosť. V ideálnom prípade môže správna klimatizácia s filtrami zmierniť tieto problémy odfiltrovaním týchto častíc.

„Moje motto pre klimatizáciu – menej je niekedy viac“, konštatuje MUDr. Anna Feketeová a dodáva: „Klimatizácia je dobrý pomocník, ale môže byť aj zlým radcom. Detský organizmus sa vyvíja a citlivým je aj jeho termoregulačný systém, ktorý je vnímavejší na teplotné zmeny, čo treba brať do úvahy pri používaní klimatizácie.“

(Detská fakultná nemocnica Košice)


Ďalšie články