Vystrašení psičkári bijú na poplach: Svorka túlavých psov z Luníka IX ohrozuje obyvateľov susedného sídliska

dogs-2848353_1280 Ilustračné foto. Foto: pixabay.com

KOŠICE – Svorku niekoľkých psov (občas štyroch, no niekedy ich je viac) už videli snáď vo všetkých častiach sídliska KVP. Obyvatelia, najmä majitelia psov, sú vystrašení a dožadujú sa nejakého riešenia, aby sa cítili bezpečne.

„Nie sú to síce medvede, ale pointa je tá istá. Budeme čakať dovtedy, kým sa niečo nestane. Kým nenapadnú psy, ľudí alebo nebodaj dieťa,“ rozčuľuje sa psičkár Roman.

S najväčšou pravdepodobnosťou sú tieto psy z rómskeho sídliska Luník IX, konkrétne z nelegálnej osady Mašličkovo. Ich správanie je typické pre svorku. Ľudí si veľmi nevšímajú, skôr sa zameriavajú na psy, ktoré vyštekávajú a naháňajú. Obavy z ich útokov majú najmä majitelia malých psov.

Veľká a ohnivá diskusia o tomto probléme, ktoré trápi sídlisko KVP, sa rozpútala i na sociálnych sieťach. Dokonca sa objavil názor, že túlavé psy by bolo treba strieľať!

Na ťahu je mestská polícia

K sťažnostiam občanov sa vyjadril i starosta MČ sídlisko KVP Ladislav Lörinc: „Mesto Košice túto kompetenciu prenieslo na Mestskú políciu mesta Košice (MsP), ktorá odchyt aj reálne vykonáva. Neexistuje, že MsP povie, že to nerobí. Ak by sa tak stalo, v takom prípade si treba zaznačiť čísla policajtov, čas a sťažnosť poslať rovno primátorovi mesta Košice, ktorý je priamy nadriadený náčelníka MsP. K odstreleniu psov dodávam, my sme sídlisko s 22 000 obyvateľmi. Nie Horná Dolná. Žiadny poľovník vám sem nepríde strieľať medzi bloky, lebo nemôže.“

Jeho slová nám potvrdil aj náčelník MsP Slavomír Pavelčák: „Samozrejme, že takéto podnety riešime. Ak nám občan takúto situáciu nahlási, tak na miesto vysielame hliadku a tí následne zisťujú. Ak je pes čipovaný, tak vyhľadajú a kontaktujú majiteľa. Ak nie, tak psa dávame do karanténnej stanice v Haniske. Mesačne máme hlásení o túlavých psoch na území celého mesta, nielen na KVP, okolo 40. Občan má takéto situácie hlásiť na telefónnom čísle 159.“


Ďalšie články