Šéf Bieleho domu Joe Biden plánuje preveriť predaj U. S. Steelu

Joe Biden U. S. Steel Joe Biden chce dať preveriť plánovaný predaj U. S. Steelu japonskému Nippon Steelu. Foto: Mike Darnay CBS News/politico.com

USA/KOŠICE – Americký prezident plánuje preveriť predaj spoločnosti U. S. Steel. Tento krok zdôvodňuje národnou bezpečnosťou, a to aj napriek tomu, že Japonsko je blízkym spojencom USA. Joe Biden vo svojom vyhlásení vyjadril obavy z prípadného dopadu obchodu na spoľahlivosť dodávateľského reťazca.

Šéf Bieleho domu vo štvrtok informoval, že bude žiadať, aby transakciu podrobne preskúmal Výbor pre zahraničné investície v Spojených štátoch, a tiež aj protimonopolné úrady.

Bidenova ekonomická poradkyňa Lael Brainardová uviedla, že americký prezident sa domnieva, že kúpa tejto ikonickej americkej spoločnosti zahraničným subjektom – dokonca aj subjektom blízkeho spojenca – si zrejme zaslúži vážne preskúmanie. Dodala, že prezident považuje U. S. Steel za kľúčovú zložku celkovej domácej výroby ocele, ktorá je zásadná pre národnú bezpečnosť.

Dôrazné vyhlásenie Bieleho domu prichádza v čase, keď silnie kritika navrhovanej dohody zo strany demokratických i republikánskych zákonodarcov a silného odborového zväzu U.S. Steelworkers, ktorý zastupuje zamestnancov tejto tretej najväčšej americkej oceliarskej spoločnosti.

Jeho prezident David McCall vydal vyhlásenie, ktorým odsúdil dohodu medzi dvoma oceliarskymi gigantmi. „Povedať, že sme sklamaní z ohlásenej dohody, je slabé slovo, pretože to ukazuje rovnaký chamtivý, krátkozraký postoj, ktorý usmerňoval U. S Steel príliš dlho. Počas tohto procesu sme zostali otvorení spolupráci na udržaní tejto ikonickej americkej spoločnosti vo vlastníctve a prevádzke na domácom trhu, ale namiesto toho sa rozhodla odsunúť obavy svojich špecializovaných zamestnancov a predať spoločnosti v zahraničnom vlastníctve,“ neskrýval rozhorčenie McCall.

Informácie o tom, že amerického výrobcu ocele kupuje za takmer 14,9 miliardy dolárov japonská spoločnosť Nippon Steel, sa objavili na verejnosti v uplynulých dňoch. Odvtedy sa v USA čoraz hlasnejšie vynárajú otázky, prečo obidve spoločnosti ešte pred oznámením transakcie nekonzultovali túto skutočnosť s hlavným odborovým zväzom.

Záujem prezidenta Bidena je opodstatnený aj preto, že urobil z obnovy americkej výroby hlavný pilier svojho pôsobenia v úrade. Často pripomína, že počas jeho funkčného obdobia vzniklo vo výrobe 800-tisíc pracovných miest.

(tasr, pirsch)


Ďalšie články