Gallo sa lúči, primátor pod paľbou: Turbulentné zastupiteľstvo v Košiciach

Zastupiteľstvo štvrtok Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva sa nesie v napätej atmosfére. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Štvrtkové mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva bolo skutočne výnimočné. Po počiatočnom pokojnom priebehu začala atmosféra hustnúť.

Poslanci najprv odsúhlasili plnenie uznesení a prelomenie veta primátora týkajúceho sa uznesení o dotáciách pre športové kluby. Rovnako aj naplnenie ďalšieho uznesenia o vyplatení zvyšku podielových daní mestským častiam, ktoré navrhla nezaradená poslankyňa Beáta Zemková. Urobila tak na základe odporúčania hlavného kontrolóra mesta Pavla Galla. Suma 1,4 milióna eur tak má byť zahrnutá do rozpočtu na rok 2024. Kontrolór na vývoj v posledných týždňoch reagoval vyhlásením, že vo svojej funkcii končí. Termín odstúpenia ešte spresní. Chce však ešte dokončiť rozbehnuté veci.

Poslanci schválili aj zmenu štatútu týkajúcu sa financovania mestských častí a podielových daní, ako aj vzorca, podľa ktorého bude jasné, akú časť z nich dostanú. Ukončili tak možnosť, aby primátor Jaroslav Polaček rozhodoval o (ne)vyplatení podielových daní mestským častiam. S návrhom prišiel poslanec Košického klubu a zároveň starosta mestskej časti Západ Marcel Vrchota. „Ide o to, aby sa presne, jasne a transparentne nastavili pravidlá financovania mestských častí. Rovnako ako Bratislava, ktorá má tiež dvojúrovňovú samosprávu, a má to nastavené v štatúte, kde je presne určené, akým spôsobom sú financované mestské časti a mesto. Preto sme to chceli dať aj do nášho štatútu. Preto sme pripravili jednoduchý vzorec, ktorý určuje, aká sadzba sa prerozdelí jednotlivým mestským častiam,“ vysvetlil Vrchota s tým, že ide aj o to, aké kompetencie majú jednotlivé mestské časti.

Niektoré mestské časti podľa neho dostanú 10, iné 12, alebo až 28 percent. „Návrh má širokú podporu v poslaneckom zbore. Predtým bolo všetko na džentlmenských dohodách. Primátor prišiel s návrhom, ktorý vychádzal z odborných podkladov magistrátu. Neskôr prebiehali rokovania a následne sa to prijalo a schválilo v rámci rozpočtu. Nový návrh je od týchto rokovaní nezávislý, je to presne dané podľa vzorca,“ dodal Vrchota na margo novinky.

Poslanci podráždene reagovali na primátorove desať až pätnásťminútové vstupy a komentáre k vystúpeniam a faktickým poznámkam. Hoci primátorovi hlasovaním obmedzili dĺžku vstupov na päť minút, ten si z toho nič nerobil. Neustále poukazoval na zlú finančnú situáciu mesta. „Veľmi dobre viete, že mesto nemá dostatok finančných prostriedkov. Ako teda chceme naplniť uznesenie a vyplatiť peniaze, ktoré nie sú? Ako chcete niečo vyplatiť, keď peňaženka je prázdna? Je neuveriteľné, ako dokážete ukazovať na mesto prstom: daj, daj, daj. Ale treba si uvedomiť, ktoré základné funkcie zabezpečuje mesto a ktoré mestské časti. Verejne vás vyzývam, ktoré funkcie mestských častí boli ohrozené?“ pýtal sa primátor.

Podotkol, že poslanci ho dotlačili k podpisu záväzku na doplatenie zvyšnej časti podielových daní. „V danej situácii som bol skupinou poslancov vydieraný a zastrašovaný,“ povedal primátor, na čo sa z pléna ozvali výkriky „klamár.“ Primátor prilial olej do ohňa aj poukazovaním na nehospodárne využívanie financií mestskými časťami. Na to dal slovo riaditeľovi magistrátu Marcelovi Čopovi, ktorý poukázal na premrštené sumy za kosenie, či zimnú údržbu v niektorých mestských častiach. Týkalo sa to hlavne mestských častí KVP a Staré mesto. To už poslancov doslova zdvihlo zo stoličiek a výkrikmi i hlasnou debatou dali najavo, čo si myslia o vystúpení riaditeľa magistrátu. „Sú to klamstvá, v dohľadnom čase zvoláme tlačovú konferenciu, kde predložíme všetky podklady a dôkazy,“ reagoval poslanec a starosta mestskej časti KVP Ladislav Lörinc.

Mestské zastupiteľstvo sa zaoberalo aj zmenou rokovacieho poriadku. V ňom schválili už spomínanú dĺžku príspevkov primátora, ale aj interval riadnych zasadnutí mestského zastupiteľstva. Ten sa po novom skráti z troch na každé dva mesiace. Opoziční poslanci si pre vedenie mesta pripravili aj prekvapenie v bode „Personálne otázky“. Týkalo sa okrem iného aj odvolania viceprimátora Marcela Gibódu z predstavenstva Košickej futbalovej akadémie, ktorá má na starosti dokončenie futbalového štadióna a ďalšej mestskej organizácie Visit Košice.

Primátor sa viackrát pýtal predkladateľa Romana Matoušeka na dôvod, prečo chcú Gibódu odvolať. „Lebo stratil dôveru zastupiteľstva,“ odvetil Matoušek. Pridala sa k nemu aj poslankyňa Ľuba Blaškovičová. Uviedla, že dôvodom je správanie Gibódu počas zastupiteľstiev, ako aj jeho zlyhanie, keď mu bolo zverené vedenie zastupiteľstva. Viceprimátor zatiaľ nechcel svoje odvolanie zo spomínaných funkcií komentovať.

Poslanci zdvihli varovný prst prostredníctvom návrhu poslanca Dominika Karaffu, ktorý navrhol vyslovenie nedôvery primátorovi. Napokon ho odhlasovali. „Verejnosť vníma, že medzi poslancami a vedením mesta je dlhodobo napätie. Primátor v poslednom čase obmedzil prístup poslancov na magistrát, neplní dohody, ktoré boli uzatvorené vo vzťahu k plneniu uznesení. Vyvíja snahu k tomu, aby to tu celé nefungovalo a robí len rozbroje. Stretávam sa s obyvateľmi aj mnohými podnikateľmi, ktorí sa sťažujú na to, že akým spôsobom mesto funguje a že nedostávajú načas vyjadrenia a stanoviská, ktoré potrebujú k svojmu podnikaniu,“ komentoval Karaffa dôvody svojho kroku s tým, že návrh je aj tak len deklaratívny, keďže zastupiteľstvo nemôže odvolať primátora.

Otázne je, či primátor podpíše uznesenia, ktoré poslanci odhlasovali. Ak by sa tak nestalo, prelomenie veta bude podľa Ladislava Lörinca, ktorý šéfuje najsilnejšiemu opozičnému poslaneckému klubu, na programe na najbližšom riadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 12. marca 2024.


Ďalšie články