Jedna z košických mestských častí sa pýši trojicou kaštieľov a úžasným parkom. Viete, o ktorej je reč?

Zichyho kaštieľ Košická mestská časť Barca sa pýši kaštieľmi a parkom. Foto: fcb Katka Kaťa/fcb M. Uhrínová

KOŠICE-BARCA – Hovoríme o niekdajšej dedine Barca, ktorá sa nachádza v južnej časti metropoly východu. Je charakteristická nielen udržiavaným krásnym parkom, ale aj troma kaštieľmi.

Najkrajší v Barci je Zichyho kaštieľ. Traduje sa, že tento renesančný skvost, ktorý prešiel v minulosti niekoľkými renováciami, bol svojho času najkrajšou šľachtickou rezidenciou v niekdajšej Abovsko-turnianskej župe.

Jeho história sa začala písať v 15. storočí, keď bol postavený pre rodinu grófa Károlyiho Zichy, pôvodom z obce Haniska pri Košiciach. Rozsiahlymi renováciami prešiel v rokoch 1849 a 1899. Práve tú druhú v duchu secesie riadil významný košický staviteľ Péter Jakab.

Barčiansky kaštieľ využívali v minulosti rôzne inštitúcie:

  • 1935 Štátne pokusné hospodárstvo
  • 1936 –1938 Gazdinská škola
  • 1938 vojenské veliteľstvo, následne Maďarská žandárska škola
  • 1952 časť budovy využívala stanica Zboru národnej bezpečnosti
  • 9. október 1955 – 18. september 1970 Stredná poľnohospodárska technická škola, neskôr Stredné poľnohospodárske učilište (v roku 2006 ho presťahovali na Kukučínovu ulicu)
  • V decembri 2008 kaštieľ od KSK odkúpila MČ Košice-Barca
  • Od roku 2010 v ňom sídlia obecný úrad, pobočka Knižnice Jána Bocatia a je tu zriadené mini múzeum s nálezmi, ktoré sa viažu k histórii Barce.

Priestory Zichyho kaštieľa mimoriadne obľubujú mladomanželia na fotografovanie. Obzvlášť pekne na záberoch pôsobí dvojramenné drevené schodisko, nad ktorým je kazetový strop (foto v galérii).

V okolí kaštieľa je rozľahlý 10-hektárový udržiavaný park s jazierkom, v ktorom sa zdržiavajú divé kačice, labute, občas pri zletoch aj stovky bocianov. Zo vzácnych druhov tu žijú veveričky hnedá a čierna, holub hrivnák a drobné spevavce. Darí sa tu aj vegetácii, starým dvestoročným stromom – dubom, platanom a lipám.

Za zmienku určite stoja aj ďalšie dve historické dominanty Barce: Berzeviczyho kúria a kaštieľ Barczayiovcov. Práve od mena pôvodných majiteľov je odvodený názov obce. Obe nehnuteľnosti vlastnia súkromníci.

Ak zavítate na východ Slovenska, určite si nenechajte ujsť príležitosť pozrieť si tri barčianske kaštiele a miestny park, rozlohou najväčší v Košiciach.


Ďalšie články