Nové pracovné miesta a zvýšenie atraktivity regiónu. Vznikne unikátne kúpeľné zariadenie?

Sobranecké kúpele chcú obnoviť Košický samosprávny kraj má zálusk na obnovu v minulosti známych a populárnych kúpeľov v Sobranciach. Foto: KSK

SOBRANCE – V Sobranciach prebieha geologický a hydrologický prieskum. Košický samosprávny kraj chce totiž oživiť kedysi známe a obľúbené Sobranecké kúpele. Na to, ako bude obnovené zariadenie vyzerať, bude vyhlásené výberové konanie.

Na mestskom úrade v Sobranciach bolo vo februári na tému kúpeľov stretnutie so zástupcami župy. „Uznanie liečivej sily prameňa je základom pre obnovu tradície kúpeľníctva v našom regióne,“ uviedlo mesto na svojej sociálnej sieti.

Chcú získať certifikát Liečivá minerálna voda

Pramene totiž podľa Sobraniec doteraz neboli oficiálne uznané za liečivé. Primátor mesta Ján Sklár vidí využitie liečivého prameňa v meste napríklad i formou rehabilitácií v miestnej Regionálnej nemocnici.

„Košický samosprávny kraj odkúpil Sobranecké kúpele koncom roka 2021, odvtedy prebehli právne a administratívne kroky spojené s nadobudnutím kúpeľov do majetku kraja, ako aj kroky týkajúce sa posúdenia ich technického stavu,“ priblížil pre Košický Štandard predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Mohlo by vás zaujímať

„Kompletne bol zdokumentovaný stav objektov a inžinierskych sietí vo forme statického posudku. Začali sme procesy spojené s certifikáciou minerálnej vody na liečivú minerálnu vodu zároveň s udelením štatútu Kúpeľné miesto pre Sobranecké kúpele,“ poskytol dôležitú informáciu.

Prebieha snaha o zisk certifikátu Liečivá minerálna voda a štatútu Kúpeľné miesto. Foto: KSK

Skúmajú pramene, vyjadriť by sa mala aj verejnosť

„Aktuálne prebiehajú hydrogeologické a hydrodynamické skúšky, na základe ktorých budeme okrem iného vedieť výdatnosť vrtov a prameňa, teplotu vody či technický stav technologických zariadení nad vrtmi,“ avizuje košický župan.

„To, aké výdatné sú tieto vrty, bude mať dopad na to, koľko ľudí denne a s akými diagnózami budú môcť využívať kúpele v budúcnosti. Zámer je využívať tento areál primárne na kúpeľné účely.“

Podľa jeho slov kraj v tomto roku plánuje zrealizovať participačný proces s cieľom zmapovať potreby obyvateľov okresu Sobrance a definovať možné doplnkové funkcie kúpeľov.

Do tohto procesu plánuje zapojiť odbornú aj širokú verejnosť. Celá táto aktivita vyústi do realizácie architektonickej súťaže, z ktorej vzíde budúci vizuál kúpeľov.

„V ďalšom kroku plánujeme spustenie verejnej súťaže zameranej na koncepciu rozvoja a biznis plán. Až po realizácii týchto súťaží sa začne príprava samotnej rekonštrukcie areálu Sobraneckých kúpeľov,“ opísal postup šéf KSK Rastislav Trnka.

Na stretnutí rokovali o kúpeľoch primátor Sobraniec Ján Sklár a zástupcovia kraja. Foto: FB Sobrance

Výšku investície určí až biznis plán

V akom časovom horizonte by mohla obnova kúpeľov prebehnúť? „V priebehu tohto roka by sme chceli mať uzatvorenú verejnú súťaž týkajúcu sa koncepcie rozvoja, biznis plán, následne aj architektonickú súťaž. Obnova kúpeľov a ich otvorenie pre verejnosť budú závisieť od dĺžky projektovej prípravy, stavebného konania a samotnej dĺžky stavebných prác,“ uviedol predseda KSK.

„Výška investície bude známa po spracovaní biznis plánu. Ten nám okrem iného spracuje celkovú efektivitu projektu.“ Predmetom biznis plánu budú takisto služby a prevádzka kúpeľov.

„Kľúčové je poznanie kapacity lôžkovej časti. Od počtu postelí sa odvíja aj počet pracovných miest. Už teraz je známe, že od prevádzky kúpeľov sa budú odvíjať aj doplnkové služby.“

Kúpele znamenajú pracovné miesta a atraktivitu regiónu

„Znovuotvorenie Sobraneckých kúpeľov by výrazne pomohlo k vytvoreniu nových pracovných miest, k zníženiu nezamestnanosti, k nárastu návštevnosti a k zvýšeniu atraktivity tohto regiónu,“ skonštatoval R. Trnka.

„Zároveň by to malo pozitívny dopad aj na ďalšie služby v okrese Sobrance, nielen v oblasti kúpeľníctva a cestovného ruchu. Na východe Slovenska by tak vzniklo unikátne kúpeľné zariadenie. Atraktivitu regiónu by zároveň ešte viac zdvihla aj dostavba diaľnice z Bidoviec až po hranicu s Ukrajinou.“

Pomáha i univerzita, kraj komunikuje s lesníkmi

Na príprave obnovy kúpeľov sa podieľajú viaceré inštitúcie. „Košický samosprávny kraj na projekte obnovy Sobraneckých kúpeľov spolupracuje s Technickou univerzitou v Košiciach, ktorá na základe zmluvy o spolupráci vo výskume a vývoji analyzuje technický stav a funkčnosť vrtov, ako aj určenie množstva a možného potenciálu využiteľných podzemných vôd v Sobranciach.“

„TUKE tiež vykonáva laboratórne práce a komplexný rozbor minerálnych vôd. Vzhľadom na to, že časť pozemkov je v majetku Lesov Slovenskej republiky, kraj intenzívne komunikuje aj s týmto štátnym podnikom,“ uzavrel predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.


Ďalšie články