Odstupujúci kontrolór Gallo: Starostlivosť o Košičanov je na vedľajšej koľaji

Mestský kontrolór Hlavný kontrolór Pavol Gallo odstupuje z funkcie. Foto: Boris Macko

KOŠICE – Na mimoriadnom februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva nečakane vystúpil hlavný kontrolór Pavol Gallo, ktorý oznámil, že sa vzdáva funkcie. Dôvodom sú podľa neho zlé vzťahy s vedením mesta. Viac o okolnostiach a pohnútkach prezradil v rozhovore.

Tvrdíte, že už dlhodobo poukazujete na kritickú finančnú situáciu v meste. Zohral aj tento fakt úlohu pri vašom rozhodovaní, že sa vzdáte funkcie hlavného kontrolóra?

Funkcia a činnosť hlavného kontrolóra sú striktne viazané zákonom o obecnom zriadení. Treba si uvedomiť, že žiadna kontrolná činnosť sa nedá vykonávať, ak nie je vybudovaná dostatočná spolupráca zo strany orgánov mesta. Nestačí, aby ma len vypočuli, ale musia aj reflektovať na niektoré požiadavky a odporúčania hlavného kontrolóra. Nestačí to, keď po niekoľkonásobnom upozornení nepostupovali podľa odporúčaní. Každé mesto si musí uvedomiť, že niektoré odporúčania sú dlhodobého charakteru. V meste Košice absentujú opatrenia dlhodobého charakteru, ktoré by smerovali k zlepšeniu finančnej situácie. Na toto som upozorňoval posledné tri roky.

Takže ak by mesto riešilo vaše podnety, tak by nebolo v takej situácii ako v súčasnosti?

Neboli by sme v takej zložitej finančnej situácii, ako je to teraz.

Čiže vás vedenie mesta ignorovalo?

Dlhodobo som upozorňoval, že nestačí len sledovať dlh mesta, nestačí postupovať podľa zákona o územnej samospráve, ale treba sledovať celkovú zadlženosť mesta. Vrátane mestských podnikov. Nie je mysliteľné, že mesto sa skrýva za vlastný dlh tým, že povie, že sme v medziach zákona. A na druhej strane sa mestské podniky – typickým príkladom je TEHO – zadlžujú na úkor mesta. Ide o skrytú zadlženosť, ktorá sa v súčasnosti môže priblížiť k úrovni 120 – 130 miliónov eur. Dlhodobo som upozorňoval na to, že nemôžeme skončiť len pri zvyšovaní daní a poplatkov. V meste treba urobiť komplexnú reformu mestských daní a poplatkov. K tomuto procesu mesto doteraz nepristúpilo, hoci na to vyše tri roky upozorňujem.

Orgánmi mesta myslíte celé vedenie?

Áno. Treba sem zarátať aj viceprimátorov, aj samostatné odborné útvary v meste. Čo je ale dôležité v každej samospráve, vždy treba vychádzať z toho, že sa máme postarať o obyvateľov. V tomto prípade mnohokrát vidím a poukazujem na to, že starostlivosť o ľudí v tomto meste je na vedľajšej koľaji.

Avizovali ste, že sa vzdáte funkcie. Kedy k tomu reálne dôjde?

Človek nikdy nemôže odchádzať od načatej práce. Máme ešte pred sebou schvaľovanie rozpočtu, záverečného účtu a ešte treba splniť plán kontrolnej činnosti. Potom treba ešte pripraviť nový plán kontrolnej činnosti. Čiže keď splním tieto úlohy, ktoré mi vyplývajú zo zákona, tak môžem povedať, že aj keď nie s pocitom dobre vykonanej práce, ale odídem.

Sú za rozpočtovým provizóriom vnútorné konflikty v samospráve? Hlavne medzi starostami a vedením mesta?

Samozrejme. Vždy v každej samosprávne, kde nefunguje konštruktívna spolupráca medzi zastupiteľstvom a starostami a primátorom, dochádza ku konfliktom. Nedokážu sa dohodnúť a výsledkom je znova to, že obyvatelia príslušnej obce alebo mesta prídu skrátka. Majú problémy s dopravou, vzdelaním, opravami či nájomnými bytmi. To je hromada problémov, ktorá sa momentálne nakopila v meste Košice.

Akého najhoršieho scenára by sa mohlo mesto dočkať?

Pevne verím, že žiaden hrozivý scenár nenastane. Preto napríklad od decembra monitorujem výšku záväzkov mesta.

Aké sú vzťahy medzi vami a vedením mesta?

Tolerujeme sa.


Ďalšie články