Odborári z U.S. Steel Košice sa obávajú ďalšej straty pracovných miest

uss Od začiatku roka 2024 pracovali zamestnanci v skrátenom týždennom pracovnom režime. Foto: TASR

KOŠICE – Štvrtkový brífing v U. S. Steel Košice otvoril diskusiu o dôležitosti oceliarskeho priemyslu v Európskej únii (EÚ) a jeho zachovaní a stabilizácii v súvislosti so zachovaním pracovných miest. Oceliarsky priemysel totiž tvorí kľúčovú súčasť ekonomiky mnohých krajín a jeho stabilita má vplyv na celú hospodársku infraštruktúru.

Myšlienka a kampaň na podporu a zachovanie oceliarskeho priemyslu v EÚ vychádza z potreby udržať konkurencieschopnosť na globálnom trhu a zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť tohto strategického odvetvia. Koncentrácia na stabilizáciu pracovných miest je nevyhnutná nielen z hľadiska ekonomickej prosperity, ale aj sociálnej stability v regiónoch závislých od hutníctva.

V dnešnom období čelí európsky oceliarsky priemysel vážnym výzvam najmä v dôsledku lacných dovozov z tretích krajín a poklesu dopytu v niektorých kľúčových odvetviach. Tieto faktory spôsobili výrazný prepad ocele v Európe a hrozí, že tisíce zamestnancov prídu o svoje pracovné miesta.

Foto: Juraj Varga

Juraj Varga, predseda Výboru Rady odborov OZ KOVO, v tejto súvislosti vyzýva na pomoc pri záchrane európskeho oceliarskeho priemyslu, aby sa zachovala zamestnanosť v spoločnosti U. S. Steel Košice.

„V mene Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice vyzývam na pomoc pri záchrane európskeho oceliarskeho priemyslu vládu SR, europoslancov SR, a tým aj na pomoc zamestnancom spoločnosti U. S. Steel Košice, ktorých ako odborová organizácia zastupujeme,“ avizoval predseda.

Situácia je zložitá nielen v USS Košice, ale aj v oceliarskom priemysle vo všeobecnosti. Európsky oceliarsky sektor totiž čelí konkurencii zo strany tretích krajín, ktoré nedodržiavajú environmentálne a sociálne štandardy EÚ.

Rekordné ceny energií a emisných kvót okrem toho spôsobili zvýšenie prevádzkových nákladov, čo má negatívny vplyv na konkurencieschopnosť odvetvia.

Zatiaľ čo Európa trpí, celosvetová nadmerná kapacita ocele naďalej rastie a na konci roku 2023 dosiahla vrchol, cca 2 500 mmt. Kým oceliarne v Európe konzervujú, Čína zvýšila svoju kapacitu vyrobenej ocele o 2,2 percenta a India o 7,5 percenta.

Je evidentné, že bez podpory a opatrení na úrovni Európskej únie by mohla budúcnosť európskeho oceliarskeho priemyslu vážne ohroziť existenciu tisícok pracovných miest. „Obávame sa ďalšej straty pracovných miest, čo by sa bezprostredne týkalo aj ľudí v našom regióne,“ uviedol odborársky predák v košickom hutníckom podniku Juraj Varga.

Výzva smeruje na budúcich europoslancov, zástupcov národnej vlády i jednotlivých ministerstiev. „Chceme vás požiadať, aby ste formou intervencie v Európskej komisii svojou autoritou a hlasom prispeli k hľadaniu riešení, ktoré pomôžu zachrániť európsky oceliarsky priemysel a v maximálnej možnej miere aj zachovať zamestnanosť v U. S. Steel Košice. V opačnom prípade bude budúcnosť nielen našej spoločnosti, ale aj tisícok jej zamestnancov a ich rodín kriticky ohrozená,“ skonštatoval predseda Rady odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice.

Na štvrtkovom brífingu v USS Košice diskutovali práve o týchto problémoch s cieľom nájsť spoločné riešenia pre stabilizáciu oceliarskeho priemyslu v EÚ.


Ďalšie články