Dve stovky ľudí sa v Trebišove nasťahovali do nových bytov. Koľko v nich zaplatia za nájom?

Nové byty v Trebišove Nové byty by mali byť pre nájomníkov dočasným riešením. Foto: Mesto Trebišov

TREBIŠOV – Novým nájomcom slávnostne odovzdali 78 úplne nových bytov. Suma za ich výstavbu sa vyšplhala na vyše päť a pol milióna eur. Kto spĺňa podmienky na získanie bytu a aká je cena nájmu v novom trebišovskom byte?

V Trebišove slávnostne odovzdali 78 novopostavených mestských nájomných bytov. Ide o jednu z najväčších investícii samospráv tohto typu na Slovensku v aktuálnom období. Nájomné byty vyrástli na sídlisku Juh.

Zavŕšili najväčší projekt za 15 rokov

„Ide o najväčší projekt týkajúci sa kolektívnej výstavby v meste Trebišov za ostatných 15 rokov, čomu zodpovedá aj význam tejto investície. Na projekte sa okrem mesta finančne významne podieľalo Ministerstvo dopravy dotáciou a Štátny fond rozvoja bývania úverom,“ uviedla pre Košický Štandard referentka pre komunikáciu a propagáciu mesta Trebišov Ivana Kanuščáková.

Ako dodala, nové bývanie takto získalo odhadom do 200 obyvateľov.

Nové byty majú od jednej do troch izieb. Foto: Mesto Trebišov

Slávnostná udalosť sa konala za účasti štátneho tajomníka Ministerstva dopravy SR Igora Chomu, generálneho riaditeľa Štátneho fondu rozvoja bývania Tomáša Lamprechta, primátora mesta Trebišov Mareka Čižmára, predstaviteľov spoločností, ktoré sa podieľali na výstavbe a predstaviteľov mesta.

Výstavba sa začala v októbri 2021 a ukončili ju v novembri 2023 – priblížilo mesto na sociálnej sieti. Kolaudácia bola v decembri. Žiadateľom boli byty schválené na zasadnutí Mestského zastupiteľstva.

Projekt bol financovaný dotáciou Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR v rámci Programu rozvoja bývania vo výške 1 659 040,54 eura, úverom zo Štátneho fondu rozvoja bývania v sume 3 886 690,00 eura a finančnými prostriedkami mesta Trebišov v hodnote 118 481,47 eura.

V Trebišove vyrástlo 24 jednoizbových bytov, rovnaký počet dvojizbových a 30 trojizbových bytových jednotiek, priblížila Ivana Kanuščáková.

Oprávneného žiadateľa o byt definuje zákon, ďalšie podmienky na získanie bytu určuje všeobecne záväzné nariadenie mesta o prideľovaní mestských nájomných bytov.

Mesačný príjem nájomníka môže byť maximálne trojnásobkom životného minima. Možné sú však aj výnimky. Foto: Mesto Trebišov

Zložiť treba trojmesačnú zábezpeku

„Žiadateľ musí spĺňať podmienku hornej hranice príjmu, keďže ide o byty sociálne, nesmie byť dlžníkom mesta, nesmie byť v meste vlastníkom inej nehnuteľnosti určenej na bývanie, musí zložiť pri podpise zmluvy trojmesačnú zábezpeku atď.,“ uviedla I. Kanuščáková.

Mesačný príjem žiadateľa spolu s mesačným príjmom ostatných osôb žijúcich v byte môže byť najviac vo výške trojnásobku životného minima.

Výnimka je možná, ak je nájomník napríklad osobou s ťažkým zdravotným postihnutím, osamelý rodič s nezaopatreným dieťaťom, aspoň jedna z osôb v byte zabezpečuje zdravotnú starostlivosť, sociálne a ďalšie služby vo verejnom záujme, vzdelávanie, kultúru alebo ochranu obyvateľov obce.

Rovnako môže ísť o osobu, ktorá žije v byte sama a ktorej mesačný príjem je najviac vo výške štvornásobku životného minima a sú stanovené i ďalšie výnimky.

S bytom netreba počítať na celoživotné bývanie

Zákon umožňuje nájomnú zmluvu uzavrieť štandardne najviac na tri roky, a to aj opakovane, prirodzene, za splnenia podmienok pre jej uzavretie.

„Pripomíname však, že tieto byty neslúžia na celoživotné bývanie a nie je ani možnosť odkúpiť si ich do osobného vlastníctva. A to ani po splatení úveru, ktorý bol na tieto byty poskytnutý Štátnym fondom rozvoja bývania,“ upozornila Ivana Kanuščáková.

„Čistý mesačný nájom sa v závislosti od veľkosti bytu pohybuje od 120 do 289 eur. K sume je ešte potrebné pripočítať čiastku, ktorou sa tvorí fond opráv a cenu za médiá (voda, teplo, elektrina), odhadom 100 až 120 eur.“


Ďalšie články