Most pred obcou Vojany sprejazdnia. Pri Veľkých Raškovciach potrvá uzávera do júla

Most cez kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce znova èiastoène sprejazdnia Košická župa začala pracovať na podopretí nosníkov mosta vo Vojanoch. Foto: tasr

MICHALOVCE – Košický samosprávny kraj (KSK) začal pracovať na podopretí nosníkov mosta vo Vojanoch (okres Michalovce). Podopretie umožní opätovné sprejazdnenie mosta cez kanál pred obcou Vojany. Následne ho komplexne zrekonštruujú.

Projektová dokumentácia k podopretiu nosníkov je momentálne v štádiu dopracovania. Kým budú nosníky podopreté, most bude neustále kontrolovaný v súlade s odporúčaniami statika, čo by malo prispieť k väčšej bezpečnosti.

KSK už začal pracovať na podopretí nosníkov mosta vo Vojanoch

Nosníky by mali byť podopreté zhruba do polovice mája, most by mal byť sprejazdnený po vydaní rozhodnutia k určeniu dočasného dopravného značenia.

„Po zrealizovaní týchto technických opatrení bude premávka vedená v jednom jazdnom pruhu, v úseku bude tiež znížená rýchlosť jazdy,“ uviedla župa. Práce navyše by mali byť financované z rozpočtu KSK v cene vyššej ako 310-tisíc eur. Vyše 60-ročný most s nosníkmi typu Vloššák bol vlani v novembri úplne uzavretý pre jeho havarijný stav.

Zhotoviteľ v súčasnosti realizuje prípravné práce na rekonštrukciu, napríklad odčerpávanie vody z indukčného kanála.

Sprejazdnenie mosta prinesie obyvateľom vyšší komfort

„S rozhodnutím príslušných orgánov o celkovom uzavretí mosta sme sa nestotožnili, preto sme hľadali riešenie, ako ho opätovne sprejazdniť,“ priblížil predseda KSK Rastislav Trnka (nezávislý).

„Bolo spracované statické posúdenie zaťažiteľnosti mosta, a navrhli sa také opatrenia, vďaka ktorým môže byť po moste vedená doprava, a to aj počas prác na jeho komplexnej rekonštrukcii. Aj napriek tomu, že technické riešenie si vyžiadalo navýšené finančné prostriedky, dobrá dopravná dostupnosť bez potreby obchádzkovej trasy bola pre nás prioritou,“ vysvetlil.

Rekonštrukcia mosta sa začne po sprejazdnení

„Najprv bude vybúraná polovica mosta a skontrolovaný stav spodnej stavby. Práce budú prebiehať za obmedzenej premávky, vždy po poloviciach. Zhotoviteľ odstráni vozovku z mosta a priľahlých úsekov cesty, vybúra rímsy, nosnú konštrukciu a zrekonštruuje opory mosta. Osadí nové železobetónové nosníky, zrealizuje novú hydroizolačnú vrstvu a rímsy. Súčasťou prác bude aj osadenie bezpečnostných zariadení, novej vozovky a úprava terénu,“ približuje postup prác košická župa.

Táto časť prác by si mala vyžiadať viac ako 1,2 milióna eur, ktoré zafinancuje zo svojho rozpočtu KSK. Podľa zmluvy by práce mali trvať do júla budúceho roka.

Uzávera mosta pri Veľkých Raškovciach potrvá do júla

Košický samosprávny kraj (KSK) uzatvára most pred obcou Veľké Raškovce v okrese Michalovce pre rekonštrukciu. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Katarína Strojná s tým, že obmedzenia potrvajú od 15. apríla do 4. júla.

Obchádzková trasa má 23 kilometrov a povedie cez obce Drahňov, Budkovce a ďalej na Dúbravku alebo Slavkovce a Malé Raškovce. Vzhľadom na šírku mosta a rozsah poškodení je nevyhnutné cestu úplne uzavrieť, uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Most postavený pred takmer polstoročím potrebuje komplexnú rekonštrukciu. Vybúrajú celý mostný zvršok vrátane poškodených nosníkov. Na moste osadia nové nosníky, upravia spodnú časť nosnej konštrukcie a vybudujú opevnenie koryta, ktoré v súčasnosti chýba.

Súčasťou prác bude aj vybudovanie novej vozovky a osadenie bezpečnostných zariadení. Rekonštrukciu mosta financuje kraj zo svojho rozpočtu, pričom náklady dosiahnu takmer 238 000 eur.

(sita, tasr, kol)


Ďalšie články