Zdravé mesto je priorita, tvrdí Polaček. Košice sa sústredia na klimatickú odolnosť

Memorandum o zriadení Misie klimatickej odolnosti mesta Košice/Zdroj: Mesto Košice Memorandum o zriadení Misie klimatickej odolnosti mesta Košice. Foto: Mesto Košice

KOŠICE – Mesto Košice a Ekonomická fakulta Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) podpísali Memorandum o zriadení Misií klimatickej odolnosti mesta Košice s cieľom posilniť ochranu životného prostredia a prispieť k zmierneniu dopadov zmeny klímy.

Košice majú v pláne stať sa Európskym hlavným zeleným mestom a preto sa vedenie mesta rozhodlo okrem podpísania Memoranda o zriadení Misií klimatickej odolnosti mesta Košice aj o vytvorenie Akčného plánu klimatickej odolnosti miestnej komunity.

Zdravé mesto, zdravé prostredie

Tento krok je súčasťou väčšieho projektu nazvaného Mission CE Climate, ktorý je podporovaný programom Interreg Stredná Európa. Okrem Košíc sa do tohto úsilia zapája aj ďalších päť partnerov z Nemecka, Rakúska, Talianska, Slovinska a Chorvátska.

„Vyvíjame aktivity na podporu našej ambície stať sa v budúcnosti Európskym hlavným zeleným mestom. Podpis memoranda je len jedným z mnohých dielčích krokov. Vytvárať zdravé mesto a zdravé prostredie pre život našich obyvateľov patrí medzi naše priority,“ povedal košický primátor Jaroslav Polaček. 

Memorandum o zriadení Misie klimatickej odolnosti mesta Košice. Foto: Mesto Košice

Akčný plán klimatickej odolnosti

V najbližších mesiacoch sa misia bude zameriavať na vytvorenie Akčného plánu klimatickej odolnosti miestnej komunity, pričom bude nadväzovať na už existujúci Adaptačný plán mesta Košice na zmenu klímy v období 2022 – 2030.

Jednou z kľúčových oblastí bude zapojenie mladšej generácie. Deti, navštevujúce materské a základné školy, budú dôležitou cieľovou skupinou pri príprave opatrení a aktivít.

V roku 2024 sa už uskutočnilo viacero prípravných odborných stretnutí a najmä úvodné pracovné stretnutie na pôde Magistrátu mesta Košice. Zapojilo sa 16 odborníkov zo šiestich organizácií pokrývajúcich sektorovú rôznorodosť inštitúcií politického charakteru, akadémie, občianskych iniciatív a sektorových agentúr zameraných na rozvoj.

Memorandum o zriadení Misie klimatickej odolnosti mesta Košice. Foto: Mesto Košice

(Mesto Košice)


Ďalšie články